SCREENSHOT Screenshot
NEVIDLJIVO LICE HRVATA

Pozadina Tudorove revolucije: ‘Neki ga se već dugo boje, ali nije kako mislite. Za jedno ga uopće nije briga‘

Izvan terena je pristupačan i zabavan, a igračima se sviđa više od mnogih prethodnika
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. veljača 2023. 19:10

Uoči ogleda Mareillea i Paris-Saint Germaina u 25. kolu Ligue 1, ugledni francuski medij RMC Sport posvetio je veliki tekst proslavljenom hrvatskom stručnjaku. U Francuskoj se već duže vrijeme raspravlja o mogućem scenariju titule u naručju Marseillea, a to je samo po sebi čvrsti pokazatelj da Igor Tudor radi iznimno dobar posao. RMC Sport raspitao se o pozadini njegovih velikih uspjeha, a izvor blizak klubu i svlačionici detaljno je opisao Tudorov karakter, metode i odnos s igračima.

Onaj tko se iole informirao o podvizima hrvatskog menadžera na jugu Francuske, zna da je Tudor okrenuo Marseille ‘naglavačke‘. Pratile su ga sumnje i zvižduci, ali sve se promijenilo nakon niza vrhunskih rezultata i sada ga francuski analitičari opisuju kao "kompetentnog trenera s jasnom filozofijom i vještim intenzitetom, koji preuzima rizik i ofenzivnu moć".

image
SEBASTIEN SALOM-GOMIS Afp

No, rezultati su ionako već dobro poznati, a Tudorovi rekordi posljednjih su tjedana i mjeseci učestala tema francuskog medijskog prostora. A što se događa kada se ugase svijetla pozornice?

‘Sviđa im se više od drugih‘

Tudor izvana djeluje kao trener malo jačeg temperamenta. RMC se prisjetio njegove "vike prije utakmice sa Sportingom", "malih spuštanja novinarima kada mu ne odgovaraju pitanja", "unošenje sucima u lice"... Kažu da svojom karizmom i visokim glasom ponekad zastrašuje zaposlenike kluba. On je "trener kojeg se već dugo boje neki članovi stručnog stožera ili igrači", pišu, a mnogo se govorilo i o trzavicama s određenim nogometašima. No, sve je to samo malen dio njegove osobnosti, izvor blizak klubu ipak ga malo bolje poznaje.

- On ima jači odnos sa svojim igračima nego što mislite. Čak bih rekao da se Tudor igračima sviđa više od mnogih trenera koji su bili ovdje i koji su djelovali više prijateljski nastrojeno. Izvan terena je pristupačan i zabavan - kaže izvor kojeg francuski list ne imenuje, već naziva "redovitim gostom svlačionice".

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

Kaže, možda mu možete zamjeriti strogoću, ali sve dok ne shvatite jedno:

- On je trener koji preuzima odgovornost, želi ljude koji se drže intenziteta kakav on zahtjeva. To su neke stvari, poput ritma i intenziteta, o kojima ne želi raspravljati. Kada to shvatite, ne možete imati problema s njim.

Promatrao je hrvatskog stručnjaka i iz perspektive navijača. Ljubitelji OM-a iznenađeni su pravom revolucijom na Velodromeu, danas priznaju da cijene Tudorove izbore i inicijative. Kažu, na stadionu se zabavljaju mnogo bolje nego prošle sezone. Ipak, navijači bi voljeli imati više doticaja s trenerom, dosad se samo jednom (u siječnju) susreo s njihovom utjecajnom skupinom. Željeli su razgovarati s njim, a Tudor im je to ispunio.

‘Nije došao kao turist‘

- Objasnio nam je svoju igračku filozofiju, metode i upravljanje. Voljeli bismo imati više odnosa sa stručnim stožerom i igračima, ali bilo je važno vidjeti ga i razgovarati s njim - rekao je jedan od prisutnih navijača.

Premda se tijekom svog boravka u Marseilleu suočio s mnogim kritikama, a onda i beskrajnim pohvalama, "Tudora nije briga za sliku koju odaje i nikada ni ne čita što novinari pišu, bilo da se radi o pozitivnoj ili negativnoj kritici". U slobodno vrijeme, nastavlja "redoviti gost svlačionice", Tudor rijetko izlazi, uglavnom u restoran sa svojim pomoćnicima ili obitelji.

image
SCREENSHOT:

Zanimljivo, prvih nekoliko mjeseci boravka, spavao je u RLD-u, odnosno centru kluba, a tek kasnije je pronašao smještaj za sebe i obitelj. I dalje mnogo vremena provodi u u prostorima kluba, što je naznaka velike predanosti, neupitno vidljive u svakoj utakmici.

- On je tu zbog Olympique Marseillea, a ne zbog posjete gradu. Tudor živi za nogomet - zaključak je osvrta na spektakularne uspjehe rođenog Splićanina.

Linker
26. lipanj 2024 01:36