CHRISTOPHE SIMON Afp
DERBI LE CLASSIQUE

Problemi uoči utakmice sezone, Tudor ostao bez dva važna igrača uoči PSG-a: ‘Ovo je stvarno loše...‘

Suspendiranog igrača koristio je u svakoj utakmci, sada se prvi put mora snaći bez njega
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. veljača 2023. 23:25

Igor Tudor izgradio je predivnu priču na Velodromeu, a u nedjelju mu slijedi utakmica sezone - Marseille će na Velodromeu udomaćiti Paris Saint-Germain. Uspije li hrvatski stručnjak ponoviti uspjeh s početka veljače, kada je svladao Parižane u Kupu (2:1), njegova momčad istopit će bodovnu razliku za liderima Ligue 1 na samo dva boda minusa. Slaviti nad Lionelom Messijem i društvom samo po sebi težak je i za mnoge nedostižan podvig, a za Tudora će biti još teži zbog izostanka ključnih igrača obrane.

Izostanak Chancela Mbembe otprije je poznat, a francuski RMC izvještava da ni Samuel Gigot neće biti spreman za ogled, premda se špekuliralo da će krajem veljače ponovno biti u pogonu. Gigot se još nije oporavio od ozljede zadobivene početkom mjeseca i nije odradio posljednji trening s momčadi, viđen je kako se kreće uz medicinsko pomagalo.

‘Teško ih je zamijeniti‘

Mbemba nije ozlijeđen, ali prikupio je tri žuta kartona u sezoni (liga i Kup). Doduše, zadnju opomenu zaradio je upravo protiv PSG-a u Kupu. Od tada je odigrao još dvije utakmice, ali Savez Francuske još prošlog tjedna objavio je da će suspenzija važiti od 20. veljače. Dakle, hrvatski trener ne može računati na dva od tri neizostavna stopera.

- To ne znači da Tudor nema rješenja, ali ovo je stvarno loše. Dva važna igrača izostaju, a jako ih je teško zamijeniti - prokomentirao je Rolland Courbis, trenutno nezaposleni menadžer koji je u svojoj karijeri vodio čak osam francuskih klubova, među njima i Marseille.

image

Chancel Mbemba

CHARLY TRIBALLEAU Afp

Mbemba zaista jest nezamjenjiv branič u Tudorovoj postavi. Odigrao je sve 24 utakmice ovosezonske Ligue 1, pet puta našao se u momčadi kola na račun sjajnih reakcija pred svojim vratima, a s tri zabijena pogotka pokazao je da se dobro snalazi i pred protivničkim golmanom. Tomu je dodao i dva zgoditka u Ligi prvaka, što su solidne golgeterske brojke za jednog stopera. Djeluje kao lider momčadi, iznimno je čvrst u duelima i uživa maksimalno povjerenje kod Tudora.

As u rukavu

Gigot je također pokazao nekoliko odličnih partija, no odigrao je nešto manje (17) utakmica u prvenstvu. Tudor se već morao snalaziti bez 29-godišnjeg stopera u prošle dvije utakmice, stoga mu je vjerojatno nešto lakše pronaći rješenje na njegovoj poziciji.

image

Samuel Gigot i Sergio Ramos

CHRISTOPHE SIMON Afp

Ima Tudor nekoliko aseva u rukavu. Sead Kolašinac ponekad igra na poziciji stopera umjesto lijevog beka, Victor Rongier neke je utakmice odradio u ulozi braniča premda je stoper, a Eric Baily vratio se u akciju sredinom mjeseca nakon sedam utakmica suspenzije.

Svakako bi sve bilo jednostavnije da hrvatski stručnjak ima sve igrače na raspolaganju, ali daleko od toga da i ovako ne može naštetiti Parižanima. Prvu ligašku utakmicu izgubio je 1:0 na Parku prinčeva, kasnije je na Velodromeu u potpunosti nadigrao sastav Christophea Galtiera i pravo je čudo da je pobijedio samo 2:1, a nedjeljni derbi zaključit će Le Classique trilogiju. Francuski mediji najavljuju rekordnu posjećenost na Velodromeu, to je samo još jedan pokazatelj težine ovog ogleda.

Linker
18. svibanj 2024 20:04