FRANCK FIFE/AFP
Zanimljiv komentar Hrvata

‘PSG-u bi u ovom trenutku više pomogao Sergio Ramos nego Lionel Messi, evo i zašto...‘

Ligue 1 je ove sezone iznimno neizvjesna, suprotno očekivanjima, a Mateo Pavlović komentira
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. siječanj 2021. 17:10

Većina je očekivala jednostavan zadatak, još jedan prvenstveni naslov u vitrini PSG-a. Međutim, nakon 18 kola Parižani zaostaju tri boda za Lyonom i imaju isti broj bodova (36) kao i Lille Domagoja Bradarića. Lille je, pak, u srijedu izgubio na svom terenu (1:2) od Angersa.

Taj Angers u kojemu igra i Mateo Pavlović bori se za Europu, igra sezonu iz snova i kad se sve to zajedno zbroji, Ligue 1 neizvjesniji je no što je itko mogao misliti.

- Stvarno je zanimljivo. Evo, mi smo pobijedili Lille, u borbi za Europu, igramo povijesnu sezonu, nitko to nije očekivao - priča nam Mateo Pavlović, pokušavajući nam približiti što se to sve događa u Francuskoj.

image
Mateo Pavlović
JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

Prvo, Ligue 1 jedina je liga od ovih najjačih u Europi koja nije nastavljena nakon prvog lockdowna u ožujku. Unatoč tome Francuzi su imali dva polufinalista (PSG i Lyon) Lige prvaka, te jednog finalista. Nešto što, naravno, opet nitko nije očekivao. Nova sezona donijela je borbu i probleme oko TV-prava, najave da bi nekoliko manjih klubova moglo bankrotirati, a umjesto da sve to pojača razliku između ultrabogatog PSG-a i ostatka lige, rezultatski, razlika je manja nego zadnjih godina. I svi se pitaju, može li se dogoditi čudo, mogu li Lyon ili Lille, prije svih, srušiti moćnu parišku ‘dinastiju’?

- Po mojem mišljenju - ipak ne. PSG možda ove sezone nije tako dominantan, ali na kraju će ipak kvaliteta doći do izražaja. Stigao je sad novi trener, Pochettino, očekujem da Parižani malo dodaju gas i da uzmu još jedan naslov. Neće biti tako uvjerljivo kao prijašnjih godina, no bilo bi i dalje iznenađenje da vidimo drugačiji rasplet.

Što se to dogodilo PSG-u nakon finala Lige prvaka, umjesto da još uzleti, momčad je sve manje uvjerljiva?

- Možda se to nije činilo kao nešto posebno, ali ne zaboravite da su iz PSG-a otišli Cavani i Thiago Silva, koji su bili važne karike u toj momčadi. Posebno bih istaknuo Silvu, koji je bio vrlo bitna figura, igrač koji je ulijevao sigurnost, držao tu momčad čvrstom. On najviše nedostaje, to se osjeća.

Lyon je najavio još proteklih sezona da se želi vratiti u vrh francuskog nogometa, sad je tome stvarno blizu, Lille je također u tom društvu, Marseille se stalno nada da bi se opet mogao boriti za naslov.

- Liga je stvarno zanimljiva, to je nedvojbeno. Puno momčadi se bori za Europu, gužva je sad na vrhu, gužva i dolje u borbi za ostanak, ali, kažem, ne vjerujem da će na kraju netko zaustaviti PSG na putu do novog trofeja.

Istina, generalno je u nogometu jedno čudno, nepredvidljivo doba, štošta utječe na taj novi poredak.

- Ma i to što je sezona bila prekinuta, pa su PSG i Lyon igrali završnicu Lige prvaka, onda je počela nova sezona. Bez publike, prazne tribine, što sigurno djeluje na sve igrače, nije isto igrati u tišini i bez gledatelja i kad su tribine pune, nije isti impuls.

Naravno da sve to skupa utječe na formu, na sve igrače, pa i one najbolje. Recimo, često se potencira da Mbappe u zadnje vrijeme nije baš u velikoj formi. Kako to izgleda izbliza?

- Ha, svaki igrač ima razdoblja kad igra bolje i kad mu baš ne ide. Tako valjda i Mbappe, iako su i očekivanja od njega velika, pa ga se i gleda drugim očima. I dalje je on najbolji igrač lige. Bit će i on u boljoj formi, vjerojatno i Neymar, PSG će opet biti moćan.

Pogotovo ako dovedu neko pojačanje, a priča se o velikim imenima, poput Lionela Messija, Sergia Agüera, Sergia Ramosa...

- Ako će trebati, dovest će neko veliki ime. Premda, kažem, mislim da bi PSG-u u ovom trenutku više pomogao Ramos nego Messi. Jer, Ramos je taj vođa, taj igrač koji bi preuzeo ulogu Thiaga Silve, on je igrač kakav nedostaje PSG-u. Messi je Messi, što reći o njemu, ali zamislite napad Messi - Neymar - Mbappe, pa kako bi se dogovorili tko je tu glavni, ha-ha.

Vratimo se na onu priču o TV-pravima. Koliko je to ostavilo traga na manje imućne klubove, jesu li u krizi ili će ipak preživjeti?

- Mediapro je kupio TV-prava, a onda nije mogao ispuniti ugovor, izišao je iz posla i Canal+ kupio je onda prava za dvostruko manje novca. Svi su rekli da će to utjecati na sve klubove, pogotovo na ove manje, kojima je to najveći dio budžeta. Što se nas u Angersu tiče, zasad ne mogu reći da imamo nekih problema. Prodali smo neke igrače, pa nema krize, iako sam čuo da su klupski čelnici najavili da će morati nekim igračima malo rezati ugovore. No, dosad ništa, igramo odlično, fokusirani smo na teren. Trenutno nema nikakvih problema.

Kakve su klupske ambicije, s obzirom da je Angers sad bliže vrhu nego dnu?

- Ne mogu reći da imamo neki imperativ, da su narasle ambicije i da sad nešto moramo. Ušli smo u sezonu sa željom da ostanemo u ligi, to nam je uvijek cilj, po sadašnjem stanju imamo kvalitetu sigurno za prvih 10, a sve iznad toga bio bi bonus.

Linker
19. travanj 2024 23:38