FRANCK FIFE Afp
NOVE SANKCIJE

PSG-u prijeti teška kazna, čak i izbacivanje iz Lige prvaka? AS objavio za što se tereti najbogatiji klub

Žele li izbjeći crni scenarij, katarski vlasnici pariškoga kluba morat će drastično smanjiti plaće igrača
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. ožujak 2023. 21:37

Uoči velikog okršaja Bayerna i Paris Saint-Germaina u Ligi prvaka, iz Španjolske su stigle vrlo zanimljive informacije vezane uz financijsko stanje kluba s Parka prinčeva.

Prema pisanju Diario Asa, PSG će morati drastično smanjiti iznos kojeg izdvaja za plaće igrača, ili će se suočiti s kaznama u Ligi prvaka. U najgorem slučaju, Parižane bi UEFA mogla izbaciti iz elitnog natjecanja...

PSG je bio jedan od 10 klubova koji su kažnjeni zbog kršenja UEFA-inog financijskog fair playa za sezonu 2020./21. Kroz tri poslovne godine francuski je prvak akumulirao gubitak od 30 milijuna eura.

Za to je kažnjen s 55 milijuna eura, od čega je 10 milijuna platio odmah, dok je preostalih 45 milijuna preinačeno u uvjetnu kaznu.

Najnoviji podaci pokazuju da je PSG u međuvremenu nagomilao ukupno 370 milijuna minusa u svom poslovanju, zbog čega mu prijeti uvjetni dio kazne od 45 milijuna eura, no moguće su i druge sankcije.

UEFA im može zabraniti registraciju novih igrača za sljedeću europsku sezonu, a isto tako može smanjiti broj igrača za europska natjecanja s 25 na 23.

Diario As ističe kako postoji i prijetnja potpunog izbacivanja PSG-a iz europskih natjecanja, što bi se najranije moglo dogoditi u sezoni 2024./25. Žele li izbjeći takav scenarij, katarski vlasnici pariškoga kluba morat će drastično smanjiti trošak za plaće svojih nogometaša.

A kad u istom klubu imaš Kyliana Mbappéa, Lionela Messija i Neymara, onda taj trošak jednostavno mora biti ogroman, jer svi odreda su ogromne zvijezde nogometnog sporta.

Primjerice, Mbappé godišnje zarađuje 50 milijuna eura, dok je za nedavno produljenje ugovora do 2025. nagrađen bonusom od čak 180 milijuna eura. Nije nebitno da je s Katarcima dogovorio kako mu u potpunosti pripadaju prihodi od prava na korištenje svog lika (tzv. image rights).

Bio je Mbappé jedno vrijeme najplaćeniji nogometaš na svijetu, potom ga je pretekao Cristiano Ronaldo faraonskim ugovorom kojeg je dobio u saudijskom Al Nassru.

A prije nego što je Mbappé produljio ugovor, najplaćeniji nogometaš na svijetu bio je njegov suigrač Lionel Messi s godišnjom plaćom od 30 milijuna eura, koja je u drugoj godini ugovora povećana na 40 milijuna. Argentinac je kroz karijeru navodno zaradio najviše od svih nogometaša, čak milijardu eura!

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti ljetni prijelazni rok na Parku prinčeva...

Linker
25. travanj 2024 15:14