Ante Palaversa

 DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
DOČEKAO ŠANSU

S Poljuda ga je odveo Man City, ali tamo nikad nije zaigrao! Sada ima novu veliku šansu u karijeri...

Gol protiv Messija, Neymara i društva olakšat će mladom Vatrenom prilagodbu u restartu karijere
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. studeni 2022. 08:47

Postići pogodak protiv mega snažne momčadi s Parka prinčeva je lijep doseg. Pogotovo ako ste u igru ušli devet minuta prije kraja. Ante Palaversa, koji je od ovog ljeta i kraja prijelaznog roka (31.kolovoz) član ESTAC Troyesa, 11-plasirane momčadi francuske Ligue 1, napokon je osjetio zadovoljstvo statusa protagonista. U novom klubu, petom nakon odlaska iz Hajduka 2019. godine, stvari nisu krenule optimalno.

Palaversa je u devet utakmica, koliko je član Troyesa, tek jednom bio na klupi (prošlo kolo) i tek je sada upisao prve minute. Vrlo je vjerojatno da je prilagodba novoj mu zbilji, nakon (bolje) belgijske ere i (lošije) španjolske epizode, iziskivala gotovo dvomjesečnu pripremu. Upravo zato će pogodak protiv PSG-a na Parku prinčeva ojačati igračevo samopouzdanje, status kod francuskog trenera Bruna Irlesa...

>>> POGODAK PALAVERSE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Ante Palaversa, po strukturi karijernih putova, podsjeća na tijekove karijere Marija Pašalića. Potonjeg je iz Hajduka odveo Chelsea, a Palaversu je s Poljuda, za 6,3 milijuna eura 2019.godine angažirao Manchester City. Kao što Pašalić nije zaigrao za "matični" inozemni klub, nego je išao na posudbe (5 klubova u španjolskoj, talijanskoj, ruskoj i francuskoj ligi), takva sudbina ide i Palaversu. Njegovi su tijekovi ipak nešto brži. Pašalića je Atalanta otkupila kada je imao 25 godina, dok je Palaversu Manchester City definitivno prodao Troyesu sa 22 godine.

U njegovu slučaju govorimo i o jednom klubu manje za posudbu. Otkad je definitivno napustio Poljud, ljeti 2019.godine, Palaversa je igrao u belgijskim klubovima Oostendeu i KV Kortrijku, a imao je i kratku epizodu u španjolskom Getafeu. Tamo je najmanje igrao, tek 4 nastupa (prosjek 28 minuta) u šest mjeseci. U sezoni u Oostendeu je skupio 20 nastupa (79‘), a u sezoni i pol u Kortrijku 43 nastupa (75‘). Mogu se te brojke protumačiti kao postupni i kontinuirani napredak, pa je trogodišnji ugovor sa Troyesom logična posljedica tog iskoraka.

image

Ante Palaversa

DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/shutterstock Editorial/profimedia

Kao vezni igrač Palaversa nije od onih koji će odmah impresionirati jer bi imao, primjerice, hitrinu, dribling, naglašenu motoriku. No, to je pouzdani vezni igrač, taktički dobro potkovan i koji će sigurno rasti u kvaliteti izvedbe kad ima kontinuitet nastupa i povjerenje trenera. Obzirom da mu je Troyes osigurao trogodišnji ugovor, to znači da imaju povjerenja u njegove kvalitete i dugoročnije planove. Za Palaversu, koji ima i 50-tak nastupa u svim selekcijama Hrvatske osim A, to je ključna faza karijere u smislu njenog kvalitativnog usmjerenja.

S 22 godine u pravom je trenutku našao stabilniju inozemnu priču, a pritom ima već važno iskustvo od 70-tak utakmica u zahtjevnoj belgijskoj ligi i kraću eru u Španjolskoj. Kako je pokazao put Marija Pašalića, kompliciran i zahtjevan, ali kojeg je taj igrač upornošću i profesionalnošću razvio do razine hrvatskog A reprezentativca, Palaversa ima šansu da se etablira.

Troyes je klub koji nema trofeja. U proteklih 15 godina imao je i pad u treću ligu, a u posljednjoj dekadi četiri puta je izborio ulaz u prvu ligu. Za sada nije uspio spojiti tri sezone u Ligi 1, a u ovoj im se to nameće kao imperativ. Trenutno su 11. u konkurenciji 20 klubova, ali tek 5 bodova udaljeni od fenjeraša Ajaccia i Angersa. Pobjeda im nedostaje od 18. rujna, a u posljednjih pet kola ostvarili su tri remija i 2 poraza.

Linker
26. travanj 2024 17:14