ROMAIN PERROCHEAU Afp
NAJTEŽI UDARAC

Slavni klub u novoj drami: Od sjajnog nastupa u Ligi prvaka pali na dno, sad im prijeti 5. liga i bankrot!

Klub koji je 2010. igrao četvrtfinale Lige prvaka u novoj bi sezoni lako mogao postati i petoligaš
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 06. srpanj 2022. 23:37

Kada je 12. srpnja 2021. Gérard López, tada predsjednik FC Girondins de Bordeaux, izašao sa sastanka s DNCG-om (organizacijom odgovornom za nadzor financija profesionalnih klubova u Francuskoj) uskliknuo je - Klub je spašen! Predstavio je komisiji DNCG-a svoj plan za oporavak Bordeauxa i pošteđeni su ispadanja u Ligue 2. Izjavio je kako je sve spremno za novi početak, ne sluteći kako će za godinu dana situacija biti gora nego tada.

U sezoni spasa, Bordeaux ne samo da se nije izdigao iz problema i vratio klub na stare staze slave, nego je potonuo još niže. Završio je posljednji na tablici Ligue 1 s ukupno 31 bodom iz 38 susreta uz 91 primljen gol, najviše u "Ligama petica". Spasa od ispadanja u drugi razred francuskog nogometa ovaj put nije bilo, ali da to ne bude dovoljno, dobili su novi poziv DNCG-a, vezan za dug od 40 milijuna eura.

image

Gerard Lopez

JULIEN DE ROSA Afp

Zbog financijskih (ne)prilika izbačeni su u treću francusku ligu. Klub s jugozapada Francuske se odmah žalio na odluku. Međutim, žalba je odbijena i kako stvari stoje, sljedeće sezone nastupat će u Championnat Nationalu, ako uopće ostane na profesionalnoj razini. Unatoč poslovnom planu i žalbama uprave kluba na odluku DNCG-a, Richard Olivier, predsjednik nadzora financija klubova, potvrdio je donesenu odluku o ispadanju.

Vlasnik prvaka Ligue 1 iz 2009. prošlog mjeseca je poručio da bi financijske implikacije ispadanja ispod Ligue 2 bile katastrofalne, dodajući: "Sa svojom strukturom i troškovima, ovaj klub ne može postojati u Championnat Nationalu, odnosno trećem stupnju natjecanja ". Lopez je također upozorio da bi klub riskirao bankrot, što bi moglo dovesti do daljnjeg degradiranja do čak pete lige. Ova odluka jasno prijeti nestanku jednog velikog kluba.

Plan je bio u prenijeti financijsku "injekciju" od 10 milijuna eura iz Lopezove tvrtke "Jogo Bonito" u klub, dok bi Lopez također preuzeo odgovornost za polovicu duga, točnije 26 milijuna eura, na kompaniju. Uključivao je projekt i prodaju igrača u vrijednosti od 22 milijuna eura. Ipak, DNCG-u se financijski program koji im je predstavljen nije dopao i obijen je.

López je odluku nazvao neprihvatljivom i neshvatljivom te obećao da će se nastaviti boriti protiv takve presude. Bordeaux se još uvijek mogao žaliti Francuskom olimpijskom odboru ili tražiti da se odluka suspendira. Uprava je poručila kako će se klub u međuvremenu pokušati normalno funkcionirati unatoč svemu što se dešava.

Provest će prvu sezonu izvan elitne lige još od 1991./92., a njihov pad do treće lige predstavlja nevjerojatan pad kluba takve veličine. Osvojili su 22 trofeja, redovito su se natjecali u Europskoj ligi, a 1996. igrali finale. Stigli su do četvrtfinala Lige prvaka 2009./10. - godinu nakon što su posljednji put osvojili Ligue 1.

Kako je uopće došlo do ovako teške situacije? 2020./ 21. francuski je nogomet bio pogođen financijskim učinkom pandemije, ranim završetkom sezone i krahom ugovora o pravima za Ligue 1 i Ligue 2, vrijedan približno 800 milijuna eura s medijskom agencijom Mediapro. Bordeauxova ionako neizvjesna situacija se pogoršala nakon što su bivši vlasnici dali do znanja da više neće ulagati u klub.

Nakon što se američka tvrtka za upravljanje investicijama King Street Capital Management odlučila povući iz kluba, vodstvo je preuzeo prijašnji vlasnik Lilla Gérard López. Odmah po dolasku je spasio klub od ispadanja u niži rang, ali u drugoj sezoni i on je izgubio snagu, a sada se susreće s još većom prijetnjom - bankrotom.

Održati momčad na životu pokušat će smanjivanjem ogromnog proračuna za plaće. Samuel Kalu je poslan u Watford u siječnju, dok su Hatem Ben Arfa i Youssouf Sabaly obojica pušteni kao slobodni igrači. Bivši branič Arsenala Laurent Koscielny - s jednom od najvećih plaća u klubu - također je otišao besplatno.

Ako klubu ne bude dopušteno nastupati u Ligue 2, struktura dioničkog društva unutar kluba će biti "likvidirana". To znači će da će svaki ugovor u klubu morati biti raskinut u roku od 15 dana i klub će izgubiti svoj profesionalni status. Sportska prava kluba tada će Francuski nogometni savez prenijeti na dobrotvornu organizaciju "Girondins", koja vodi amaterski sastav koji nastupa u petoj ligi.

Od četvrtfinala Lige prvaka do pet lige u samo 12 godina. Nažalost, i to je nogomet...

Linker
18. srpanj 2022 04:50