Zlatko Vujović
 VLADIMI DUGANDZIC/CROPIX
HAJDUKOVA LEGENDA ZA SN

‘Slučaj Nike Kovača više se ne može ponoviti! Oni se ne mogu nositi s Bayernom, Liverpoolom i Cityjem‘

Pochettino je favorit za Tuchelovog nasljednika, a Zlatko Vujović tvrdi kako će i on imati problema
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. prosinac 2020. 16:48

Prema pisanju pojedinih francuskih medija Thomas Tuchel “lud od bijesa“ napustio je Paris SG. Razgovor na kojem mu je sportski direktor i prvi klupski operativac Brazilac Leonardo uručio otkaz trajao je sat vremena, a s njega su se čuli povišeni tonovi.


Leonado i Tuchel nikad se nisu osobito slagali, no Nijemac je bio potpuno nespreman za vijest da mora pakirati kovčege.
Neće to učiniti pognute glave, inzistira da mu isplate sve što mu pripada do kraja sezone, računajući i bonuse i primanja članova njegova stožera. Ugovor mu je vrijedio do lipnja 2021. godine. Procjena je da će njegov otkaz klub s Parka prinčeva koštati pet do sedam milijuna eura. Imao je mjesečnu plaću 625.000 eura bruto, a na to i razne dodatke.

image
AFP


Njemački trener na kraju, čini se, nije previše birao riječi koje je uputio klupskom čelniku. Zašto je smijenjen? Kada Paris SG izgubi od Lyona, pa odigra 0:0 s Lilleom u prvenstvu, to nije dobar znak za ekipu koja je po kvaliteti dominantna u Francuskoj, ali tko bi samo zbog toga “dekapitirao“ stručnjaka ako mu vjeruje, budući da bi se i danas svi u klubu bili spremni kladiti kako će osvojiti naslov prvaka u Ligue 1 bez previše stresa. Priča da je Leonardo već duže smišljao kako se riješiti Tuchela i u to uvjeriti vlasnika Nassera Al-Khelaifija, te ga je dočekao na izjavama u kojima nije pohvalno govorio o PSG-u, vjerojatno je točna.

Sporne izjave

Naime, Nijemac je na televiziji Sport 1 lamentirao kako u Paris SG-u na prvom mjestu nije uvijek nogomet, jer na njega utječu brojne druge stvari koje nisu u interesu momčadi, te da se pita je li on uopće trener ili sportski političar, ministar sporta? Dodao je kako je tužan što se njegovi uspjesi na cijene. Iako se kasnije pravdao da je krivo preveden i riječi su stavljene u drugačiji kontekst od onog u kojem su izgovorene, budući da je prava poruka bila da je PSG golem izazov, u srijedu navečer, nakon ligaške pobjede nad Strasbourgom 4:0 “bačen je na cestu“. Objektivno, te izjave nisu ništa bombastično niti bi trebale izazvati dramatične posljedice, nisu razlog smjene, ali dugo se šuškalo da će Tuchel pasti i došle su kao idealan okidač.

image
DPPI via AFP

Golem novac

Prema medijima naslijedit će ga Argentinac Mauricio Pochettino, makar s time Leonardo nije sretan, jer on je fosirao da to bude Massimiliano Allegri ili Thiago Motta. PSG je pod Tuchelom u obje prethodne sezone osvojio naslov prvaka Francuske, Kup, Liga kup i dva Superkupa, a u kolovozu je igrao finale Lige prvaka, gdje je poražen od Bayerna.


Zlatko Vujović, nekadašnji legendarni nogometaš Hajduka, igrao je sedam godina u Francuskoj, od toga dvije sezone za PSG od 1989. do 1991. godine. Pitali smo ga kako gleda na otkaz Tuchelu.


- Teško je usporediti PSG nekad i danas. U moje doba predsjednik je bio Francis Borelli, francuski poslovni čovjek i imao je budžet među tri u Ligi, uz Marseille i Monaco. Tada se ni blizu ne bi moglo dogoditi da trenera smijeni zbog ovakvih izjava. Možda bi ga zvao na razgovor da mu objasni što je mislio, ali potjerao ga ne bi… No, sada je drugačije, otkaz ti ovako kao što ga je dobio Tuchel mogu dati samo Arapi koji su uložili golem novac, te doveli brojne igrače. Oni su treneru omogućili sve i za njih nije ništa potjerati ga, pa ako treba i cijelo rukovodstva, te nekoliko nogometaša. Ne mogu reći da je to pravilna odluka, iako je jasno je da ne možeš govoriti protiv onoga tko te plaća, za to moraš imati izuzetno jake argumente - rekao je Vujović, te istaknuo:


- Paris SG je puno napravio u prvenstvu, dominira godinama, što je i normalno. U Ligi prvaka nije otišao do kraja, premda nije bilo daleko. Pravo je pitanje što se događalo iza kulisa, možda su samo čekali trenutak da ga se riješe i dočekali da kap prelije čašu jer nisu bili zadovoljni rezultatima. To je moja pretpostavka.


Poraz od Lyona i neodlučeno s Lilleom, kao i trenutačno treće mjesto na tablici Ligue 1 (s bodom manje od Lyona i Lillea) nisu na razini momčadi u kojoj igraju Kylian Mbappe i Neymar, iako bi bilo čudo da im pobjegne titula. Kad se gleda Tuchela kao trenera, nikoga nije impresionirao, za njim se neće plakati.

Niti smrdi, niti miriše

- PSG sebi ne smije dopuštati takve rezultate, u njemu igra 4-5 svjetskih igrača, pritom ne želim podcijeniti druge ekipe. Možda im jednostavno više nije odgovarao taj trener, on niti smrdi, niti miriše. Ima jačih imena poput Pochettina koji su slobodni. Očito su htjeli razdrmati momčad, a mi ne znamo sve detalje što se događalo.


Mislite li da bi s Pochettinom PSG mogao biti prvak Europe?
- Nipošto. Ne može niti jedan trener biti toliko presudan faktor. Ekipa je dobra, ali PSG se ne može nositi s Liverpoolom, Manchester Cityjem i Bayernom. Iako vjerujem da će klub kupiti dodatna pojačanja, no novom treneru trebat će mu vremena. Rijetki su slučajevi da dođe netko kao Hansi Flick nakon Nike Kovača u Bayernu i osvoji sve što se može osvojiti. Što se tiče domaće lige, Paris SG bi bio prvak Francuske i da uopće nema trenera - konstatirao je Zlatko Vujović.

Argentinska veza Pochettino adut za dovođenje Messija?

Mauricio Pochettino bio je igrač PSG-a od 2001. do 2003. godine. Stigao je iz Espanyola, kasnije se tijekom karijere u taj klub iz Barcelone i vratio. U Espanyolu je počeo kao trener, a vodio je i Southampton, te pet godina Tottenham s kojim je stigao do finala Lige prvaka, ali je propustio napraviti i više. Primjerice, u sezoni kad je Leicester bio prvak Engleske imali su odličnu šansu da to budu oni.


Francuski mediji puni su najava njegova dolaska na klupu PSG-a. Navode se i tvrdnje da je posebno sretan Icardi, koji nije imao osobit status kod Tuchela, a da je razočaran odlaskom Nijemca Neymar. Neki idu čak toliko daleko da tvrde kako je njegov izbor presudan korak da se privoli Lionela Messija na dolazak u PSG. Očito zbog argentinske veze...


Engleski The Times, pak, piše da bi Pochettino trebao biti ključan u dovođenje Dele Allija i Christiana Eriksena. Prvi nije u milosti Josea Mourinha u Tottenhamu, a drugog je Inter spreman prodati. Obojica su bili bitni ljudi Pochettinu kad je vodio Spurse. Zanimljivo će biti na Parku prinčeva. (da)

127 Tuchelovih utakmica na klupi PSG-a (96 pobjeda, 11 remija, 20 poraza)
6 trofeja osvojio je njemački trener s pariškim klubom od 2018. godine
5 godina je Maurichio Pochettino vodio momčad Tottenhama

Linker
25. travanj 2024 11:32