OSCAR DEL POZO Afp
PROPAST VELIKANA

Šok iz Francuske: Raspao se slavni klub Zidanea i Vujovića, svi igrači dobili otkaz

Trgovački će sud u utorak od kluba zatražiti ili novi plan ili podnošenje zahtjeva za likvidaciju
Piše: SNObjavljeno: 25. srpanj 2024. 20:41

Teške dane proživljava nogometni klub Girondins de Bordeaux. I prije nego što su saznali u kojoj će ligi klub igrati sljedeće sezone, Žirondinci su obavijestili Francuski nogometni savez da se odriču profesionalnog statusa stečenog još 1937. godine.

Treća liga, u koju je administrativno degradiran Bordeaux, zapravo je "hibridna" jer se sastoji od nekih amaterskih klubova i ostalih profesionalnih. Kada klub ispadne u niži rang, automatski gubi ovaj profesionalni status, ali može zatražiti izuzeće da ga zadrži dvije sezone. Sochaux je, primjerice, krenuo tim putem nakon ispadanja prošle sezone, prenosi Sud Ouest.

image

Marcel Desailly (AC Milan) i Zinedine Zidane (Bordeaux), Kup UEFA 1996.

DERRICK CEYRAC Afp

To, ustvari, nije plan Bordeauxa, koji je dužan znatno smanjiti plaće jer više nema sredstava za to. 36 milijuna eura došlo je na naplatu još prošle sezone, uključujući 25 milijuna samo za igrače i stožer prve momčadi. Zaključno s 30. lipnja klub je imao čisti gubitak od 40 milijuna eura.

Odricanje od profesionalnog statusa rezultirat će automatskim prekidom ugovora svih igrača. Time će izgubiti i akreditaciju trening centra koji okuplja 70-ak mladih nogometaša. Sa svima će ugovori biti raskinuti i Žirondinci neće moći dobiti odštetu za moguće buduće transfere.

image

Le Haillan kraj Bordeauxa, trening-kamp

PHILIPPE LOPEZ Afp

U utorak na trgovačkom sudu

Nova sezona starta već 17. kolovoza. A Bordeaux više nema novca. U utorak će izaći pred Trgovački sud i zatražiti pokretanje postupka sudske naplate kojom će se zamrznuti svi dugovi (oko 90 milijuna eura). Predsjednik i vlasnik kluba Gérard Lopez i dalje će morati jamčiti pred trgovačkim sudom da ima sredstva kojima bi omogućio tvrtki da nastavi svoju djelatnost, a posebice se to odnosi na isplatu plaća administrativnih zaposlenika.

Ako sud odobri stečaj, klub će sljedećih dana morati brzo predočiti proračun za iduću sezonu. Tada će biti potrebno vrlo brzo izgraditi momčad sastavljenu od igrača pod ugovorima koje bi potpisali s Francuskim savezom (a ne s klubom).

Ako se do utorka ne pruže dostatna jamstva, trgovački će sud od kluba zatražiti ili novi plan ili podnošenje zahtjeva za likvidaciju.

image

Zlatko Vujovic (broj 7) i Mathias Linder (broj 4), Kup pobjednika kupova 1987.

GEORGES GOBET Afp

Klub koji je zvjezdane trenutke doživio 80-ih i 90-ih (naslove je osvajao u sezonama 1949/50, 1983/84, 1984/85, 1986/87, 1998/99. i 2008/09.) posebno je proslavio jedan od najvećih igrača u povijesti nogometa, legendarni Zinedine Zidane. Zajedno s Christopheom Dugarryjem i Bixenteom Lizarazuom igrao je finale Kupa UEFA 1996. kada ih je porazio minhenski Bayern (s ukupnih 5:1).

Od hrvatskih nogometaša najveće je ime Zlatko Vujović koji je s Bordeauxom osvojio Francuski kup 1987.

Linker
25. kolovoz 2024 21:46