U srijedu nakon finala Kupa je bilo obratno, ali u nedjelju je Niko Kovač slavio, a Kylian Mbappe tugovao
 FRANCK FIFE Afp
LE CHAMPIONNAT

Trijumf Hrvata u Francuskoj: Domagoj Bradarić je prvak, Niko Kovač ide u kvalifikacije za Ligu prvaka!

Moćni i bogati PSG s Neymarom, Mbappeom i društvom unatoč pobjedi ostao je bez domaće titule
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. svibanj 2021. 23:04

Lille je četvrti put u povijesti francuski prvak, Domagoj Bradarić slavi naslov, a Niko Kovač uspio je nakon drame završiti na trećem mjestu i Monaco će igrati u Ligi prvaka!

Od 2013. kad je krenula dominacija PSG-a, samo je Monaco prije četiri godine uspio prekinuti taj niz, a sad je na kraj bogatim Parižanima stao i Lille. Momčad Christophea Gaultiera bila je pod pritiskom uoči zadnjeg kola, imala je bod više od PSG-a i gostovanje kod rasterećenog Angersa, istovremeno, Mbappe, Neymar i društvo gostovali su kod Bresta, koji se borio za ostanak.

Međutim, Lille nije pao pod tim pritiskom, još je jednom pokazao da sjajno igra u gostima, zadnji poraz izvan Lillea u Ligue 1 upisao je još u studenome u Brestu. Otad je, do večeras, nanizao 13 utakmica, 11 pobjeda i dva remija, a u Angersu već u 10. minuti najavio da će taj niz i nastaviti. Renato Sanches odlično je asistirao Davidu, koji je zabio za 0:1.

Nakon tog gola Angers je imao inicijativu, ne i neke velike šanse, neizvjesnost je trajala sve do sudačke nadoknade prvog dijela. Kazneni udarac iskoristio je Burak Yilmaz za svoj 16. gol sezone i dodatno približio Lille naslovu. Do kraja su domaći smanjili na 1:2 u nadoknadi, ali veliko slavlje Lillea moglo je početi. U startnoj postavi Angersa bio je Mateo Pavlović (odigrao svih 90 minuta), dok je Domagoj Bradarić bio na klupi Lillea.

image
Domagoj Bradarić i Burak Yilmaz slave
SYLVAIN LEFEVRE Hans Lucas Via Afp

Neymar je, pak, u Brestu promašio s bijele točke, ali PSG je autogolom Faivrea u 37. minuti uspio probiti Brest i nadati se da još Lille može izgubiti prednost te da će naslov ipak na Park prinčeva. za vodeći pogodak pucao je Di Maria iz kornera, činilo se da je pogodio direktno iz kuta, ali očito je lopta dotaknula Faivrea pa se pogodak vodi kao autogol. Konačnih 0:2 postavio je Mbappe u 75. minuti. Nije bilo dovoljno za naslov...

Međutim, prava se drama odvila u borbi za treće mjesto, koje trenutno znači kvalifikacije Lige prvaka, ali ako Manchester United osvoji Europsku ligu, onda vodi i direktno u skupinu LP. Monaco je imao bod više od Lyona i gostovao kod Lensa, dok je Lyon imao, činilo se, rutinski posao na svom stadionu protiv Nice, koja nije imala nikakav imperativ. Uz to je Nice i ponajveći Monacov rival...

Monaco je odigrao 0:0, ali je Nice neočekivano odradila posao. Lyon je vodio 1:0 i 2:1, dvaput imao treće mjesto u svojim rukama, ali gosti su se oba puta vratili i na kraju golom Salibe slavili (2:3) te pomogli Kovačevoj momčadi. Lyon i Marseille igrat će u Europskoj ligi, dok je Rennes potvrdio šesto mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu.

Dva su kluba ispala već odavno, Dijon i Nimes, no pet ili šest momčadi željelo je izbjeći 18. mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Brest je 'visio' kad je PSG poveo i bio u najlošijoj poziciji, no, onda je Nantes izgubio od Montpelliera (1:2) i zauzeo tu poziciju, spasili su se i Strasbourg i Lorient (odigrali međusobno 1:1), Reims nije došao glave domaći poraz od Bordeauxa (1:2). Za Bordeaux je Toma Bašić odigrao 81 minutu i asistirao iz kornera za pobjednički gol.

Linker
20. travanj 2024 11:24