VALERY HACHE Afp
HRVAT NE ZNA ZA STRAH

Tudor je junak, slavio je kod mrskog neprijatelja i dignuo cijeli grad na noge, a poklonila mu se i legenda!

Navijači OM-a nisu ni smjeli putovati u Nicu, jer to bi značilo i velike nerede
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 07:37

Igor Tudor danas ide u krug najvoljenijih osoba koje žive u Marseilleu. Pobjeda izborena jučer u Nici donijela je navijačima puno više od tri boda. Neprijateljstvo koje postoji između navijača ova dva kluba odavno je preraslo granice nogometa. I zato je momčad koja slavi u njihovim okršajima veliki pobjednik, posebno kad rezultat još bude 3:0...

Prije godinu dana, 22. kolovoza 2021., doček igrača OM-a na Allianz Rivieri bio je poprište ozbiljnih incidenata. Domaći provalili su na teren, a jedna od fizički je nasrnuo na zvijezdu Marseillea Dimitrija Payeta, prethodno pogođen bocom vode, koju je pak on bacio nazad na tribine.

Stoga je navijačima OM-a bilo zabranjeno putovati na gostovanje u Nicu, ali tri autobusa navijača u tajnosti su krenula put. Već ujutro ih je presrela žandarmerija, uhićeni su u Auriolu, tridesetak kilometara od Marseillea, te su se morali vratiti doma. Put prema Nici na dan derbija zabranjen je za svakog navijača Marseillea od ponoći do ponoći na dan odigravanja utakmice. Stoga Igor Tudor i njegovi suigrači jučer nisu imali podršku s tribina.

image
VALERY HACHE Afp

Međutim, to ih nije spriječilo da odigraju najbolju utakmicu sezone koja je OM lansirala na drugo mjesto ljestvice, uz bok PSG-u i Lensu. Svi imaju po 10 bodova nakon četiri kola. Igor Tudor nije skrivao zadovoljstvo zbog igre svojih igrača.

"Zadovoljan sam. Čestitam svojim igračima. Odigrali smo sjajnu utakmicu. Protiv protivnika ove razine nikad nije lako. Izostanak navijača Marseillea? Ova pobjeda je za njih. Kao trener im uvijek želim udovoljiti. Naša pobjeda je važna, ali ona vrijedi samo taj dan, jer već za tri dana igramo protiv Clermonta. Odigrali smo tek četiri utakmice u ovoj setoni, ali ovo je bila naša najbolja igra, pogotovo u odnosu na kvalitetu protivnika."

Tudor se posebno zahvalio igračima.

"Trener uvijek priprema utakmicu, daje preporuke. Ali na kraju igrači odlučuju utakmicu. Sretan sam što imam talentirane igrače. Alexis Sanchez pokazao je klasu i zašto smo ga doveli. Sretni smo što ga imamo. Ali on nije jedini. Payet? Bio je jako dobar. Pripremili smo plan igre da ih pritisnemo visoko. Mogli smo zabiti još dva gola, bili smo u ofenzivi jako agresivni."

Payet je naime po prvi put u ovoj sezoni bio u udarnoj postavi. Zaslužio je to radom na treningu, očito prihvativši ono što Tudor traži od momčadi. Hrvatskog trenera pak sve manje kritiziraju, a sve više hvale. Jedan od onih koji lijepo govore o njemu je i Thierry Henry, legendarni Francuz s kojim je dijelio svlačionicu u Juventusu. Henry je prije gostovanja u Nici jasno stao uz Tudora.

"Nije uvijek lako s novom generacijom trenera, posebno jakog karaktera poput Tudora. Družili smo se u Juventusu, poznajem ga i mislim da su igrači dobili trenera koji se neće bojati napraviti ono što misli. Ako mora nekome nešto reći, reći će to. Ako igrači nisu spremni čuti što im ima za reći, mogu sjesti na klupu ili na tribine. Njegova je metoda dobro funkcionirala u Hellas Veroni. Danas, bez uvrede Veroni, nije isti kontekst, nema istih igrača. Marseille je drugačiji. Međutim, Tudor je i i dalje trener s jasnim idejama."

Tudor sve ugodnije živi u Marseilleu, gradu koji priznaje samo pobjednike...

Linker
25. travanj 2024 12:49