NICOLAS TUCAT Afp
TURBULENTNA POLUSEZONA

Tudor je sve okrenuo! Zvižduci se pretvorili u aplauz, a mediji mu se ispričavaju zbog sumnji i žustrih kritika

‘Ključ svega je igrati i napredovati. Kod svojih igrača najviše cijenim mentalitet, glad i želju za pobjedom‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. siječanj 2023. 07:28

Na debiju s početka sezone dočekali su ga zvižduci s Velodromea, uvažena lica francuskog nogometa nazivala su ga "bahatim trenerom bez poštovanja", govorilo se i o protestu unutar svlačionice, a bivši izbornik francuske reprezentacije Raymond Domenech njegov je dolazak na klupu Marseillea nazvao "apsurdnim potezom kluba". Danas, pet mjeseci kasnije, kritičari su samozatajno utihnuli, zvižduci navijača pretvorili su se u oduševljeni aplauz, a mediji se ispričavaju hrvatskom stručnjaku zbog prerane i potpuno pogrešne procjene o dometima ‘Olimpijaca‘ pod njegovim vodstvom.

image
NICOLAS TUCAT Afp

Igor Tudor na klupi Marseillea ostvario je 42 boda u 19. kola (13p, 3n, 3i), što je klupski rekord u ovom stoljeću gledamo li bodovni učinak na polovici sezone. Nakon pobjede nad Lorientom (3:1), neočekivanog "suradnika" pronašao je u Lovri Majeru i Rennesu, koji je savladao vodeći Paris Saint-Germain (1:0), pa se Tudor približio aktualnom prvaku na pet bodova minusa, te broji dva manje od drugoplasiranog Lensa. Može li se razgovarati o borbi za titulu? Sudeći po stanju na ljestvici, odgovor je potvrdan, ali Tudor ne želi prerano donositi zaključke.

- Ključ svega je igrati i napredovati. Kod svojih igrača najviše cijenim mentalitet, glad i želju za pobjedom. Naš rad se isplatio, najvažnije je da ostanemo koncentrirani uz što manje pogrešaka, a onda ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti – kazao je na press-konferenciji u subotu.

Marseille trenutno bilježi niz od šest ligaških pobjeda u nizu, a sedam pridodamo li utakmicu Kupa protiv Hyeresa. Prikazuje kvalitetan, napadački i atraktivan nogomet, a ljepota igre potvrđena je i rezultatima. Jasno je da Tudor izvlači maksimum iz svoje ekipe, što se još može tražiti od jednog trenera u debitantskoj sezoni? Čini se da su isto pitanje postavili i francuski novinari, koji se sada ispričavaju Tudoru na svim kritikama s početka sezone. Zamjerali su mu držanje omiljenog im igrača Dmitrija Payeta na klupi, preispitivali njegovo nogometno znanje i spremu za izazov na klupi aktualnog doprvaka zemlje.

image
NICOLAS TUCAT Afp

- Posebno se treba ispričati treneru Igoru Tudoru, koji radi izvanredan i zapažen posao. Marseille ima stil i dominaciju, ugodan je za gledanje. Bravo, Igore - napisao je francuski novinar Thomas Bonnavent na Twitteru.

I zaslužuje isprike, jer kritike su svojedobno otišle toliko daleko da su pojedini mediji poput Le10Sporta otvorili pitanje Tudorove smjene, s navodima da klub već ima njegove zamjene ‘na čekanju‘. Bilo je to početkom listopada nakon što je Marseille ostao bez europskog proljeća porazom (1:2) od Tottenhama. Tada je Tudor i priznao neke pogreške, samo on zna jesu li stigle ‘iz srca‘ ili zbog pritiska javnosti.

Jer činjenica je da je Marseille i u toj utakmici izgledao znatno bolje od protivnika, da su Tudora doslovno centimetri - sjetimo li se promašenog ‘zicera‘ Seada Kolašinca krajem ogleda uz 1:1 na semaforu - dijelili od nokauta Lige prvaka, a umjesto toga primljenim golom na nepostavljenu obranu ostao je i bez Europske lige. Stoga je Tudor zasluženi status morao zaraditi na teži način i sada će i najstroži kritičari priznati da se hrvatski stručnjak ispostavio odličnim, a ne apsurdnim potezom kluba.

Linker
18. travanj 2024 10:09