JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
VELIKO FINALE PRIJE SP-A

Tudor optimističan uoči neugodnog Monaca, Kovač na Kramarića za nastavak zavidnog niza, Jurić kod Mourinha

Napeto će biti i u Engleskoj gdje Arsenal nema pravo na pogrešku, jer je City ‘za petama‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. studeni 2022. 08:03

Ovog vikenda reći ćemo doviđenja klupskom nogometu, jer već idućeg Katar će poželjeti dobrodošlicu reprezentativcima, dok će svi ostali nogometaši uzeti kratak predah od nemilosrdnog tempa, pojačanog upravo zbog jesenskog termina svjetske ceremonije. Mnogi su glavom već u Katru, ali barem na 90 minuta morat će zaboraviti na vrhunac nogometnog uzbuđenja jer potrebno je s uspjehom završiti prvu etapu ligaškog maratona.

Veliki test čeka trojicu hrvatskih trenera, pri čemu neugodno gostovanje čeka momčadi Igora Tudora. Njegov Marseille u nedjelju dolazi dobro raspoloženom Monacu na susret bodovno izjednačenih ekipa (27) Ligue 1. Tudor je uoči odlaska u kneževinu prokomentirao popis francuskog izbornika Didiera Deschampsa, koji u Katar vodi dva igrača Marseillea.

"Neki su sretni, neki ipak razočarani. Drago mi je zbog Guendouzija i Veretouta, ali jako sam razočaran zbog Claussa. Mislim da je imao odličan start u sezonu, zaslužio je poziv. No, moramo poštovati izbore Deschampsa, razgovarao sam s Claussom i objasnio mu da ovo treba shvatiti kao izazov da postane još bolji", kazao je hrvatski stručnjak, a potom se vratio na klupsku tematiku..

"Drago mi je da su internacionalci i dalje fokusirani na klub. Kada sam svojim igračima čestitao na pozivu putem WhatsApp grupe, odgovorili su mi: "Ovog vikenda je utakmica u Monacu". To je jako pozitivan signal, želim da prvo misle na ovaj susret, a onda na SP. Mislim da smo se dobro pripremili za Monaco, to je važna utakmica jer su nam oni izravan protivnik. Tijekom Katra pripremat ćemo se u Francuskoj i Španjolskoj i tada ću isprobati neke nove stvari."

Pobjeda nad Monacom uz ‘kiks‘ Lovre Majera i njegovog Rennesa, koji dočekuje Toulouse, Marseilleu bi značila treće mjesto, što u konačnici prvenstva predviđa Ligu prvaka. A u Njemačkoj mnogi vjeruju da Wolfsburg ima moć konkurirati za ste pozicije, jer preporođeni sastav Nike Kovača bilježi sjajne rezultate. Hrvatski stručnjak zapisuje niz od 7 ligaških utakmica bez poraza (4 pobjede i 3 remija), a pokušat će ga nastaviti na gostovanju kod Hoffenheima. Wolfsburg pamti poraze iz zadnja tri ogleda s društvom Andreja Kramarića, ali Kovač je u prošlom kolu srušio Borussiju Dortmund, koja im je predstavljala nepremostivu prepreku još od 2015. godine, te tako pokazao da zna kako stati na kraj negativnim bilancama.

Na talijanskom frontu trener Ivan Jurić sa svojim Torinom dolazi na Olimpico. Roma je pokazala ranjivost u posljednje dvije utakmice remijem sa Sassuolom i porazom od Lazija, a Jose Mourinho opravdanje je pronašao u izostanku ozlijeđenog Paula Dybale. Argentinac je počeo trenirati, ali tamošnji mediji tvrde da su male šanse za vidjeti ga na terenu. S torinske strane, prštale su pohvale na Nikolu Vlašića, strijelca i asistenta u 2:0 pobjedi nad Sampdorijom u srijedu. Hrvatski reprezentativac dosad je prikupio četiri pogotka i dvije asistencije u debitantskoj sezoni pod grbom Torina, ali kako god završio ogled s Romom, neće napredovati na ligaškoj ljestvici jer Udinese im bježi četiri boda.

Upravo Udinese otvara 15. kolo u domu još uvijek nepobjedivog sastava Luciana Spallettija. Napoli ima 8 bodova prednosti nad prvim pratiteljima Lazijom i Milanom, ali Spalletti je već rekao da se neće zamarati fantastičnim nizom svoje posade, jer prerano je razmišljati o naslovu. Atalanta i Inter, oboje s 27 bodova, sučelit će se u Bergamu. Sraz Pašalića i Brozovića jednom bi od naših reprezentativaca mogao značiti četvrtu ligašku poziciju, ovisno o rezultatu još jednog velikog ogleda nedjelje, onog između Lazija i Juventusa.

Karte bi se mogle izmiješati i u Engleskoj. Arsenal je u četvrtom kolu zasjeo na tron Premier lige, a sada (u 16.) se moraju pobrinuti da im Manchester City ne preotme status lidera. Zadatak ne djeluje teško – Topnici u subotu gostuju kod Wolverhamptona, predzadnje momčadi Engleske. Treneru Steveu Davisu bit će to oproštaj od klupe ‘Vukova‘, koju prepušta Julienu Lopeteguiju. Wolvesi iz zadnjih 8 ligaških utakmica broje 6 poraza i remi, dok je kod Arsenala situacija obrnuta te zapisuju 6 pobjeda s porazom i podjelom bodova. Za petama im je Manchester City s dva boda manje (32), stoga Građani računaju na slavlje protiv Brentforda i nadaju se dobroj partiji "portugalske kolonije" na Molineuxu.

Linker
20. travanj 2024 06:25