Niko Kovač je imao jako dobre rezultate prošle sezone

 FRANCK FIFE Afp
DOBAR UČINAK, ALI...

U zadnjih 20 godina samo je jedna legenda ispred Kovača, ali to nije bilo dovoljno da Hrvat ostane u Monacu

Kovač je Monaco vodio u 74 utakmice, upisao 43 pobjeda, 15 remija i 16 poraza
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 31. prosinac 2021. 09:10

Niko Kovač više nije trener Monaca. Bivši hrvatski izbornik dobio je otkaz u Kneževini pretposljednjeg dana 2021. godine nakon što njegova momčad u prvom dijelu sezone nije ponovila rezultate iz prethodne.

Podsjetimo, Kovač je preuzeo Monaco u ljeto 2020. godine, a momčad tada nije ulijevala povjerenje u borbu za sam vrh francuskog nogometa. Međutim, hrvatski trener je stvorio dobru ekipu koja je na kraju završila na 3. mjestu, samo 5 bodova iza prvaka Lillea i 4 iza PSG-a. Tako je Kovač izborio Ligu prvaka za Monaco, a u francuskom kupu je došao do finala u kojem je izgubio od PSG-a 2:0.

Ove sezone nije izgledalo tako bajno. Monaco je ispao u posljednjoj rundi kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka od Šahtara iz Donjecka, no u Europskoj ligi je osvojio prvo mjesto u skupini s Real Sociedadom, PSV-om i Sturmom te čeka svojeg protivnika u osmini finala. U Ligue 1 Monaco trenutno drži 6. mjesto s 29 bodova i velikim zaostatkom od čak 17 bodova za prvim PSG-om. No, drugo mjesto je udaljeno samo 4 boda.

Kovač je Monaco vodio u 74 utakmice, upisao 43 pobjeda, 15 remija i 16 poraza uz gol razliku 136:80. Prosječno je po utakmici osvojio 1,95 bodova. Po toj statistici uspješniji od njega u posljednjih 20 godina je samo Claudio Ranieri koji je u 86 utakmica na klupi Monaca prosječno osvajao 2,06 bodova, no ispred Kovača svakako moramo staviti i Leonarda Jardima pod čijim je vodstvom Monaco 2017. osvojio naslov prvaka Francuske. Portugalac je u tom navratu Monaco vodio u 233 utakmice te prosječno osvajao 1,85 bodova.

Monaco je u posljednjih 20 godina promijenio čak 15 trenera s time da je Jardim na klupi bio u dva navrata. Vodila su momčad s Kneževine u tom razdoblju neka poznata imena poput Didiera Deschampsa, Thierryja Henryja, Marca Simonea ili Ricarda Gomesa. Od svih njih Kovač je bio uspješniji, ali to očigledno nije bilo dovoljno ruskom milijarderu Dmitriju Ribolovljevu da hrvatskog trenera zadrži na klupi.

Linker
26. travanj 2024 06:04