CROPIX
RIJEČI IKONE

LEGENDA ARGENTINE NA SVA USTA NAHVALILA VATRENE 'Svjesni smo što nas čeka... Da, za mene Hrvatska ima jednu od najboljih reprezentacija svijeta'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. lipanj 2018. 20:44

Naletjeli smo na njega na dan utakmice Argentine i Islanda u press-centru Spartakova stadiona. Roberto Ayala legendarni je argentinski stoper sa 115 nastupa u nacionalnom dresu, iza njega su tri odigrana svjetska prvenstva, a danas je komentator jedne argentinske televizije.

Nije tragedija

Čim su ga uočili, mnogi su novinari pohitali k njemu, po nekoliko rečenica ekskluzive. Nije nikoga odbio, jedini je uvjet bio - razgovor na španjolskom. Snašli smo se nekako, uz prevoditelja, uspjeli čuti njegova razmišljanja...

Argentina's Roberto Ayala (2) celebrates his goal against Germany during their World Cup 2006 quarter-final soccer match in Berlin June 30, 2006. FIFA RESTRICTION - NO MOBILE USE      REUTERS/Enrique Marcarian   (GERMANY)
REUTERS/Enrique Marcarian

- Nije tragedija ne pobijediti prvu utakmicu, debi ne definira čitav turnir. Sjećam se da smo 2002. startali pobjedom protiv Nigerije, na kraju nismo prošli prvi krug. Bilo bi dobro da je Argentina odmah na startu pokazala snagu, da je uzela tri boda, to daje određenu sigurnost i mir, međutim, ništa još nije izgubljeno. Dvije su još utakmice pred momčadi i vjerujem kako će momci na kraju ostvariti cilj - rekao je Ayala.

Znači, ne trebaju Argentinci paničariti i gubiti nadu, Ayala vjeruje da će se podići i da mogu otići dalje iz skupine?

- Nije nikoga lako pobijediti, vidjelo se to i protiv Islanda. No, ne treba gubiti samopouzdanje i vjeru u rezultat. Svjetsko prvenstvo nije jedna utakmica, a k tome, mi je nismo izgubili. Čekaju nas dvije teške utakmice, vjerujem da će na kraju sve dobro završiti.

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 19:  Ivan Rakitic, Mario Mandzukic and Luka Modric (L-R) of Croatia celebrate after the FIFA 2014 World Cup Qualifier play-off second leg match between Croatia and Iceland at Maksimir Stadium on November 19, 2013 in Zagreb, Croatia.  (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Alex Grimm/Getty Images
Rakitić, Mandžukić i Modrić

Ali, prvi je protivnik Hrvatska. Nakon pobjede nad Nigerijom, izabranici Zlatka Dalića ipak će biti pod manjim imperativom?

- Hrvatska je odlična reprezentacija, to smo znali i prije, svjesni su svi u Argentini što nas čeka. Kad imate u momčadi takve klase kao što su Modrić, Rakitić ili Mandžukić, možete računati na velike stvari. Da, za mene Hrvatska ima jednu od najboljih reprezentacija svijeta, dobro posloženu, natjecateljski orijentiranu. Ali, kažem, Argentina i dalje ima svoje adute, također, mislim da smo i mi natjecateljska momčad i da ćemo to i pokazati.

Najveći adut je svakako Messi. Međutim, dojam je nekih da on postaje na neki način i problem ove reprezentacije, jer praktički igra sam?

Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Iceland - Spartak Stadium, Moscow, Russia - June 16, 2018   Argentina's Lionel Messi reacts after the match                     REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

Nitko ne može sam

- Nikad nijedna momčad nije ništa osvojila ako je imala samo jednog igrača, niti Messi sam može osvojiti Svjetsko prvenstvo. Toga svi moraju biti svjesni. Messi je drugačiji od svih i na njega se treba osloniti, ali ne smije se čitav teret reprezentacije i velikog rezultata staviti na njegova leđa. Mora mu se netko priključiti, mora mu se stvoriti dobra situacija u momčadi, da on može što bolje funkcionirati i da se osjeća ugodno. To je poanta, a ne da Messi igra sam i da svi očekujemo kako će on sve sam pobijediti.

Dojam je da Argentina ima i obrambenih problema?

- Obrana je izuzetno važna za ukupan rezultat, naravno, ali obranu mora igrati čitava momčad. Nadam se da će Sampaoli naći rješenja i da će Argentina iz utakmice u utakmicu rasti.

Napadači su Agüero i Higuain, no Sampaoli ni oko njih nije siguran, u napadu bi mogao zaigrati i Messi... Jesu li se napadači iz Ayalina vremena, poput Crespa ili Batistute, bolje uklapali u reprezentativne kalupe?

- Ne bih uspoređivao niti ere niti igrače, teško je tu povlačiti paralele. Ajde, možda me Higuain na neki način podsjeća na Crespa, međutim, doista ne bih na taj način gledao. Imamo odlične igrače, imamo Messija, ali moramo u idućim utakmicama biti momčad, igrači to zajednički moraju izvući. Nitko ne može sam - zaključio je Ayala i vratio se komentatorskim obvezama. Toliko intervjua u jednom danu vjerojatno nije dao ni kad je bio aktivni igrač.

Sportske novosti

Linker
09. svibanj 2024 23:30