CROPIX
NEIZVJESNA BUDUĆNOST

LEGENDA HAJDUKA I BIVŠI IZBORNIK VATRENIH SE VRATIO U SPLIT I PROGOVORIO O NEIZVJESNOJ BUDUČNOSTI 'Nadam se da neće sve dugo potrajati...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. ožujak 2020. 17:42

Igor Štimac, izbornik Indije, vratio se u Split prije tjedan dana. I bit će mjesecima kod kuće, jer dva su kvalifikacijska ciklusa u Aziji odgođena. Ideju o nogometnom razgovoru nevoljko je prihvatio uz riječi: “Kome je danas do priče o nogometu...”

Ali uvijek je zanimljivo čuti kako živi Štimac u doba svjetske krize, kako se prilagodio isključivo obiteljskom životu bez posla i sporta?

- Vrlo jednostavno, ono što se mora, nije teško. Knjige su pri ruci, a djeca su ionako neumorna, igre im nikad nije dosta.

Kao i mnogi sportaši, ali i oni koji žive za sport, prvi se put i Štimac susreo s činjenicom da je TV raspored ostao bez sportskih događaja. Poseže li za utakmicama iz prošlosti, kako se nosi s ekranom bez lopte?

- Nije tako teško kako izgleda, moram priznat da će mi čak goditi ovo vrijeme bez nogometa. Doduše, iskreno se nadam da stanka neće predugo potrajati.

Soccer Football - 2022 World Cup Qualifier Round 2 - Group E - Qatar v India - Jassim Bin Hamad Stadium, Doha, Qatar - September 10, 2019   India coach Igor Stimac reacts     REUTERS/Ibraheem Al Omari
REUTERS

Otkazan plan rada

Pa smo upravo stanku iskoristili za priču o Indiji, Vatrenima, Liverpoolu, s kratkim zaustavljanjem i na HNL-u. Inače Štimac zadnjih mjeseci ne priča puno o hrvatskom nogometu, kao izbornik Indije primarno je koncentriran na svoj posao. Stanka u nogometnom svijetu uslijed globalne pandemije odražava se i na pojedinačne poslove. Kakva je situacija u Indiji, gdje ste boravili gotovo mjesec i pol dana? Kakva je danas vaša slika o indijskom nogometu? Gledali ste završnicu prvenstva, ima li pomaka u ligaškom nogometu?

- Pratio sam zadnjih nekoliko kola formu igrača nacionalne vrste, jako puno putovao i povremeno radio kao gost na Star TV-u, koji emitira nacionalno natjecanje ISL-a. Kvaliteta igre napreduje, a ono što me silno veseli jest činjenica što su moji izabranici ove sezone kao nikad do sada dali značajan doprinos rezultatima klubova za koje nastupaju. Potvrda je to kvalitetnih priprema koje smo proveli prošle godine od svibnja do rujna, ali i njihove ozbiljnosti u provedbi individualnih programa koje im je izradio prof. Luka Radman. Nažalost, kao i svugdje u svijetu otkazani su preostali susreti kvalifikacija, a samim time morali smo otkazati i kompletan plan rada predviđen od travnja do lipnja.

Zagreb, 120917.
T centar, Cvjetni trg.
U specijalnom studiju MAXtv televizije Hrvatski Telekom predstavio je televizijski sportski paket s posebnim naglaskom na nogomet.
Na fotografiji: Igor Stimac.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Igor Štimac

Teško išta predvidjeti

Kakva je vaša budućnost na mjestu izbornika Indije? Ugovor na dvije godine potpisali ste u svibnju prošle godine, ali do kolovoza nema službenih utakmica. Kakav je plan za daljnji rad?

- Ipak je ovo situacija u kojoj najprije moramo svi zajedno napraviti sve da bismo pobijedili virus na globalnoj razini, nogomet, poput svega drugog, nije u ovom trenutku bitan. Krovne će nas organizacije, kada dođe vrijeme, obavijestiti o nastavku aktivnosti i daljnjim planovima.

Iz Indije se vraćamo u Europu: što mislite, kakve će biti posljedice odgode Eura za godinu dana za ukupni europski nogomet?

- Sigurno je da će posljedica biti, svi su kalendari natjecanja već bitno poremećeni, a najgore je što nije moguće iz ove pozicije ni predvidjeti kada i kako ćemo sve propušteno nadoknaditi. Zato je krajem ožujka teško predvidjeti posljedice na europski nogomet.

Osijek, 190415.
Stadion Gradski vrt.
Nogometa utakmica 1. MAXtv lige izmedju NK Osijek i NK Zadar.
Na fotografiji:  Igor Stimac, trener Zadra, nakon izgubljene utakmice od Osijeka.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX

Više nas ipak zanima što će to značiti za reprezentaciju Hrvatske. Bit ćemo slabiji, jači, iskusniji? Ostaje li Modrić, koji je na pragu 36. godine, i za iduće ljeto?

- Sve ćemo odgovore imati tek kada se stanje normalizira, no Hrvatska je uvijek imala kvalitetnih mladih igrača, a oni su garancija dobrih rezultata za budućnost. Osobno sam uvijek optimist kada je hrvatska reprezentacija u pitanju.

Prekidi nacionalnih prvenstava opća su tema, već su se u nekim sportovima proglasili prvaci, ali u nogometu se takva ideja još nije prihvatila. Što mislite, je li to pravedno rješenje za HNL, ali i općenito?

- A što drugo napraviti u ovakvoj situaciji?! Ako su klubovi odigrali jednak broj utakmica, ne vidim razloga zašto bi eventualna odluka o priznavanju aktualnog redoslijeda bila nepoštena. Treba imati razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalazimo.

Kao dugogodišnjeg igrača iz Premiershipa, gdje je igrao za West Ham i Derby, upitali smo Štimca i za njegovo viđenje najveće ovogodišnje dominacije u europskom nogometu.

- Klopp je nakon nekoliko sezona uspio pronaći pravi balans u momčadi koja igra iznimno intenzivan nogomet, visoki presing tijekom većeg dijela utakmice u kombinaciji sa zonskom obranom i, usudim se reći, najboljom kontrom na svijetu. Pogodio je u selekciji igrača, a Van Dijk i Allison bili su šlag na torti koju je brižno pripremao.

Ronald Gorsic / CROPIX / HANZA MEDIA

Ali unatoč superiornosti u Premiershipu, Liverpool je ispao ​iz Lige prvaka. Jedna od posljednjih utakmica europskog nogometa donijela je veliko iznenađenje.

- Bio sam jako tužan, jer najbolja svjetska momčad nije uspjela proći dalje protiv madridskog Atletica...

Posljedice za sve

Ispadanje Liverpoola razočaralo je Štimca toliko da više ne vidi dominantnu momčad u nastavku Lige prvaka ove sezone.

- Sad kad nema više Liverpoola, rekao bih i da nema istinskog favorita. Favoriti su svi i nitko.

Koliko će se stanka u prvenstvima i svjetska pandemija odraziti na nogomet u cjelini?

- Svjetska je ekonomija poprilično uzdrmana i već je jasno da će svi osjetiti posljedice, pa tako i nogomet.

IGOR ŠTIMAC NA KLUPI HRVATSKE

15

utakmica za kormilom

8

upisanih pobjeda

2

ostvarena remija

5

izgubljenih dvoboja

23:17

ukupna gol-razlika

ŠTIMČEVIH PRVIH DESET S INDIJOM

5. lipnja 2019.

Curacao - India 3:1

8. lipnja 2019.

Tajland - Indija 0:1

7. srpnja 2019.

Indija - Tadžikistan 2:4

13. srpnja 2019.

Indija - Sjeverna Koreja 2:5

16. srpnja 2019.

Indija - Sirija 1:1

5. rujna 2019.

Indija - Oman 1:2

10. rujna 2019.

Katar - Indija 0:0

15. listopada 2019.

Indija - Bangladeš 1:1

14. studenoga 2019.

Afganistan - Indija 1:1

19. studenoga 2019.

Oman - Indija 1:0

Linker
02. svibanj 2024 06:01