Privatna arhiva
'SUZE POLAKO KLIZE NIZ OBRAZE'

LEGENDA HAJDUKA SAHRANJENA TIHO, BEZ POMPE, U KRUGU 20-AK ČLANOVA OBITELJI Brzojavi sućuti stižu sa svih strana: 'Počivao u miru, vječna desetko!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. lipanj 2019. 21:39

Tiho, u krugu 20-ak članova najbliže obitelji, rodbine i uskog kruga prijatelja, u utorak u rano poslijepodne na splitskom groblju Lovrinac sahranjen je Jurica Jerković. Prema želji njegove obitelji jedna od najvećih legendi Hajduka ispraćen je na posljednji počinak u tišini, bez pompe, navijačkih obilježja i oproštaja kakav su inače imali velikani splitskog kluba.

Sljedećih dana očekuje se i komemoracija na Poljudu te otvaranje knjige žalosti, međutim za sada nema službene potvrde kada se će to upriličiti u prostorijama kluba.

Obitelji Jerković stižu brzojavi sućuti sa svih strana

Od Jurice Jerkovića opraštaju se mnogi poznati ljubitelji njegova lika i djela, sućuti stižu s brojnih mjesta, a sućut obitelji poslao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Split, 290718.
Oliver Dragojevic i Jurica Jerkovic na motociklu u Kranjcevicevoj ulici u Splitu 1974. godine.
Foto: Fedja Klaric / CROPIX
Fedja Klaric / CROPIX / CROPIX
Dragojević i Jerković

Zauvijek u srcima

“Sa žaljenjem sam primio vijest o preranoj smrti jednog od najvećih nogometaša u povijesti Hajduka, gospodina Jurice Jerkovića, čiji je odlazak neizmjerni gubitak za sve ljubitelje nogometa. U svojoj izuzetnoj igračkoj karijeri ostvario je velike rezultate kao kapetan jedne od najuspješnijih generacija Hajduka.

Torcida od svijeća napravila broj deset na Starom placu

Sinoć se na Starom placu na poseban način od Jurice Jerkovića oprostila i Torcida. Hajdukovi navijači pozvali su svoje članove da dođu zapaliti svijeće za velikoga igrača Bijelih, skupilo ih se mnogo, a bilo je i brojnih građana koji su došli odati počast legendi.

Navijači su na igralištu, legendarnom Starom placu gdje je Jerković odigrao najveći broj svojih utakmica, upalili svijeće u obliku broja deset, njemu u čast, a potom se preselili na tribinu te bakljadom i pjesmama uputili posljednji pozdrav. (dk)

Nakon povratka iz inozemstva dao je svoj obol i kao sportski direktor Hajduka. Bio je i jedan od četiri splitska nogometaša koji su postavili kamen temeljac za izgradnju Poljuda uoči Mediteranskih igara što će zauvijek ostati upisano na stranicama splitske i hrvatske nogometne povijesti. Gospodin Jerković nedostajat će mnogima koji su pratili njegovu igračku karijeru, a neki od legendarnih pogodaka ovog nogometnog majstora živjet će zauvijek u sjećanjima i srcima njegove vjerne publike. U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja u ime hrvatske Vlade i moje osobno”, piše u premijerovoj sućuti.

Jurica Jerkovic
Privatna arhiva

Prvi čovjek grada Splita Andro Krstulović Opara također je odaslao sućut povodom smrti jednoga od najvećih Hajdukovih igrača u povijesti.

“Otišao je velikan splitskog sporta, ponos Hajduka, neponovljivi Jurica Jerković. Ne postoje riječi kojima bi mu se mogla izraziti zahvalnost za neizbrisiv trag u svim područjima njegovog djelovanja. Čitav svoj život posvetio je sportu i Hajduku, nesebično dijeleći svoje znanje, iskustvo, nevjerojatan elan i volju za radom. Cijenjena obitelji Jerković, desetka vašeg oca i supruga, našeg Jure, ostat će zlatnim slovima upisana u povijest splitskog i hrvatskog nogometa. U ime svih građana Splita i moje osobno, primite najdublje izraze sućuti. Adio, kapetane, i hvala ti na svemu!”, stoji u poruci splitskoga gradonačelnika.

Suze klize niz obraze

Dakako, od Jurice Jerkovića se na svojim stranicama i društvenim mrežama oprostio i Hajduk, objavivši i legendarnu sliku na kojemu Hajdukov kapetan na motociklu vozi pjevača Olivera Dragojevića. Uz vijest o njegovoj smrti, objavljena je rečenica “Velikani ne umiru, oni žive u svom djelu!”.

Na svojim stranicama izraze sućuti odaslao je Hrvatski nogometni savez.

Od legendarnoga Jurice Jerkovića oprostio se i Igor Štimac, nekadašnji kapetan, sportski direktor i trener Hajduka koji je trenutačno na funkciji izbornika Indije.

“Suze polako klize niz obraze dok pišem i prisjećam se zajedničkih trenutaka… Odrastali smo gledajući tvoje lepršave poteze, maštajući kako bi jednog dana narasli do tvojih visina. Bio si uzor, 10-ka igračka i ljudska, dobri i uvijek raspoloženi prijatelj, naš Jure… Hvala ti na svemu i mirno plovi rajskim prostranstvima, kapetane!!! Obitelji i najbližima iskrena sućut!”, objavio je Štimac na Facebooku s Tajlanda gdje se trenutno nalazi s indijskom reprezentacijom.

Split, 010214.
Legendarni igrac HNK Hajduka, Jurica Jerkovic koji je u dresu NK Hajduka osvojio tri prvenstva bivse drzave i pet kupova.
Na fotografiji: Jurica Jerkovic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ardian Kozniku u Hajduk je stigao baš u mandatu sportskoga direktora Jerkovića, a više puta je ispričano njihovo putešestvije na letu za Split kada su prisilno aterirali na ledinu s malim avionom. Kozniku je također na svom Facebooku objavio post u sjećanje na Hajdukovu legendu.

“Počivao u miru, vječna desetko!!! Hvala ti na svemu”, napisao je Kozniku dodavši na kraju srce te Jerkovićevu sliku iz kalendara s brojem deset.

Na službenom Twitteru oglasio se i Zürich za koji je Jerković igrao nakon odlaska iz Hajduka.

“Umrla je velika legenda Züricha. Od 1978. do 1985. hrvatski graditelj igre odigrao je 279 utakmica za FCZ”, piše objavi uz Jerkovićevu autogram kartu iz tog vremena i link na sve njegove susrete.

Vijest o Jerkovićevoj smrti objavili su i brojni švicarski mediji koji ističu podatak da je jednom bio prvak države te tri puta najbolji stranac lige.

Linker
11. svibanj 2024 13:32