DRAMA U ŠKOTSKOJ

Legendarni Glasgow Rangersi definitivno izbačeni iz škotske Premierlige

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. srpanj 2012. 20:16

Na dramatičnom sastanku klubova škotske nogometne Premierlige u srijedu je velikom većinom glasova odlučeno da Glasgow Rangersi neće sudjelovati u tom natjecanju iduće sezone...

Klub s Ibroxa uskoro će biti preoblikovan u novu tvrtku pa su njegovi novi vlasnici zatražili da se novom klubu dopusti igranje u elitnom razredu škotskog nogometa. Međutim, nakon petosatnog sastanka donesena je očekivana odluka.

- Na današnjem zasjedanju klubova škotske Premierlige velikom većinom glasova odbačen je prijedlog novooformljene tvrtke Rangers da joj se omogući natjecanje u Premierligi – stoji u službenom pripćenju.

Tako je ponižavajuća kriza u najtrofejnijem škotskom klubu dosegnula svoju kulminaciju otkako je početkom godine otkriven veliki porezni dug kluba s Ibroxa.

Još nije jasno u kojem rangu natjecanja će iduće sezone igrati Rangers, a čelnici Škotske nogometne lige (SFL) i Škotskog nogometnog saveza (SFA) priželjkuju da velikan bude uključen u Prvu diviziju, jedan rang ispod Premierlige. Naravno, takvo ime u "drugoj ligi" donijelo bi i značajan porast prihoda od televizijskih prava, a spominje se iznos od oko milijun funti koji bi između sebe podijelili drugoligaši.

Problem je sada nastao po pitanju višemilijunskog ugovora o TV pravima prijenosa Premierlige jer najmanje jednu sezonu neće biti jednog od najvećih gradskih derbija poznatog Old Firma između Rangersa i Celtica. Navodno su vlasnici prava na prijenose pristali samo jednu sezonu trpjeti bez obračuna glazgovskih katolika i protestanata.

Spor bi mogao nastati i oko ideje da Rangersi povratak na veliku scenu započnu iduće sezone u Prvoj diviziji jer klubovi iz te i nižih liga zahtjevaju da se pravila koja vrijede za sve primjene i na najvećima. Kako tamošnji propisi nalažu, klubovi koji počine velike financijske nepravilnosti novi početak moraju tražiti u Trećoj diviziji odnosno nominalno četvrtoj ligi...

Linker
24. rujan 2024 01:20