Ronald Gorsic / CROPIX
 CROPIX
ODLAZAK U SUSJEDSTVO?

LEGENDARNI VATRENI VELIKI FAVORIT ZA PREUZIMANJE BiH REPREZENTACIJE Razgovori su već objavljeni, ali susjedima bi posao mogli 'pokvariti' Belgijanci

NEIZVJESNOST Hrvatski trener jučer obavio i drugi krug razgovora u Sarajevu, čeka se i ponuda velikog kluba iz Belgije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. prosinac 2017. 14:45

Robert Prosinečki (48) imao je drugi krug razgovora s Komisijom za izbor selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dan ranije s istom je Komisijom sjedio Amar Osim (50), jedini preostali konkurent Prosinečkom. Članovi Komisije - Ivica Osim, Duško Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz - potom će 4. siječnja izaći pred članove Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH sa samo jednim imenom, a da bi taj postao izbornik, trebat će mu 12 od ukupno 15 glasova članova Izvršnog odbora.

- Mogu samo potvrditi da je razgovor obavljen i da sam zadovoljan. Bilo bi neprofesionalno da vam kažem o čemu smo konkretno razgovarali dok izbor ne bude gotov - kazao je BiH medijima Amar Osim.

Slična će, dakako, biti i izjava Roberta Prosinečkog, za njega se tek zna da inzistira isključivo na pomoćnicima koje će sam odabrati, što će mu barem donekle umanjiti šanse za ukupnu “pobjedu” jer naši susjedi - neupitno je da u tome nisu iznimka na ovim prostorima - vole imati određenu kontrolu rada stručnog stožera reprezentacije, a bez barem jednog svog čovjeka u stožeru posao će im biti poprilično otežan.

Charles McQuillan/Getty Images
Getty Images

IO sklon Prosinečkom?

U BiH se zasad ne bave prognozama po pitanju favorita u utrci Osim - Prosinečki, ali logično je da njihovi mediji, kao i treneri, navijaju za mlađeg Osima. Amaru u prilog sigurno ide u to što mu je otac u Komisiji za izbor i ako najveći trenerski autoritet u Bosni stane iza trenera, nekako je teško vjerovati da će ostali ići u drugom smjeru. Premda je, navodno, većina članova Izvršnog odbora sklonija Prosinečkom. S druge strane, navijači su neutralni, što sugerira da nemaju ništa protiv toga da klupa reprezentacije ode u ruke hrvatskog trenera.

Što se samog Prosinečkog tiče, on nam je i prije nekoliko dana još jednom potvrdio da ga itekako intrigira potencijal koji ima BH-reprezentacija, ali da sigurno neće biti previše razočaran ako izgubi utrku s Amarom. “Bit će ponuda, ne bojim se za svoju budućnost.”

Zagreb, 221217.
Kajzerica.
Robert Prosinecki, nogometni trener, bivsi nogometas i nogometi reprezentativac.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Robert Prosinečki

Igrao u Liegeu

U međuvremenu je do Zagreba iz vrlo upućenog izvora stigla vijest da je Prosinečki na vrlo ozbiljnom radaru Standarda iz Liegea. Jedan od najvećih klubova u Belgiji posljednjih je sezona u velikoj krizi, a čini se da su u klubu već izgubili živce s aktualnim trenerom, Portugalcem Sa Pintom. Standard je - nakon što je ljetos u momčad uložio golemih 10 milijuna eura samo na ime odšteta za igrače, samo su Duju Čopa platili 3 milijuna - dobro otvorio sezonu, ali onda je upao u crnu rupu i tone sve dublje. Nakon što se borba za prvaka činila kao neupitna, Standard je u zadnjih osam kola uhvatio tek sedam bodova, srozao se na deveto mjesto i u klubu ozbiljno razmišljaju o dovođenju trenera u ovoj stanci, jer ondje se prvenstvo nastavlja tek 19. siječnja.

Prosinečki u Liegeu ne bi bio potpuna novost jer je ondje boravio još kao igrač 2000. godine. Inače, po ocjenama stručnjaka, Standardova momčad kvalitetom ide uz bok FC Bruggeu, Anderlechtu i Gentu, tako da neupitno vrijedi daleko više od onoga što je u zadnja dva mjeseca pokazala na travnjaku.

Prosinečki bi dakle sljedećih dana mogao biti u dvojbi - BiH ili Standard? Po svemu, neće pogriješiti što god odabrao. Naravno, ako ponude u pisanoj formi doista slete na stol...

Linker
27. travanj 2024 15:49