Didier Deschamps

 FRANCK FIFE Afp
VAŽNA UTAKMICA

Ako se ostvari mračan scenarij, Francuzi će biti u velikom problemu. Deschamps traži iskupljenje

Deschamps više ne uživa apsolutno povjerenje cijele francuske javnosti
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 09. rujan 2024. 09:19

Večeras će svoje utakmice u drugoj grupi A skupine Lige nacija odigrati Francuska i Belgija, te Izrael i Italija. Didier Deschamps i njegove trupe vidjeli su ovaj reprezentativni ciklus kao svojevrsni “reset” u kojem je cilj bio ponovno pokazati dobru igru nakon poprilično neuvjerljivog Eura, gdje su Tricolori unatoč dolasku do polufinala turnira pružali dosta “mršave” partije na terenu.
Međutim, otvaranje protiv Italije završilo je suprotno očekivanjima francuske javnosti.

Iako je Barcola nakon već 13 sekundi osigurao početnu prednost za Tricolore, dobar start neutralizirao je DiMarco sjajnim pogotkom za Talijane u 30 minute nakon prekrasne kombinacije s Tonalijem. U nastavku su gosti na Parku prinčeva ponovno bili konkretniji, i s dva pogotka preko Frattesija i Raspadorija osigurali pobjedu za “paljenje alarma” u francuskom taboru.

Kritike Deschampsu

Činjenica je da Francuzi, osim obećavajućeg početka, nisu napravili previše u ovoj utakmici. Individualni napadački talent izvlačio ih je u nekim situacijama i osigurao nekoliko dobrih dalekometnih pokušaja, prvenstveno preko Griezmanna. Stoga se nadolazeći susret protiv Belgije isprofilirao kao svojevrsno “iskupljenje”, pošto ipak treba priznati da Deschamps više ne uživa apsolutno povjerenje cijele francuske javnosti. Svaki novi eventualni poraz, ili teško izvučena pobjeda iskombinirana sa slabom predstavom na terenu, pridodaje narativu da bi Francuska kao kolektiv morala igrati puno bolje uzevši u obzir nevjerojatnu količinu talenta koju Deschamps ima na raspolaganju.

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

S druge strane čekat će ih reprezentacija Belgije, koja je, sada već prema običaju, bez problema odradila utakmicu kategorije kvalifikacija na neko prvenstvo ili u ovom slučaju Lige nacija. Protiv Izraela su Belgijci slavili s 3:1, ponovno je u formi bio kapetan momčadi Kevin de Bruyne, koji se skrasio s dva pogotka. Njegov partner u veznoj liniji Youri Tielemans također se upisao u strijelce, a s druge strane Izraelci su poentirali preko od Eura sve češćeg i češćeg - autogola. Nesretnik je u ovom slučaju bio Timothy Castagne.

Bit će to dvoboj koji bio mogao u potpunosti usmjeriti rasplet ove grupe. U slučaju da Francuzi ponovno kiksaju i ostanu na 0 bodova nakon dvije utakmice, Tricolorima će biti prilično teško osigurati završnicu, pogotovo ako uz Belgiju i Azzurri pobijede svoj susret s Izraelom i stignu do 6 bodova. Francuska će biti bez Warrena Zaïre-Emeryja, koji je napustio reprezentativni kamp zbog ozljede.

Prosinečkom stiže Wales

U drugoj utakmici grupe Italija protiv Izraela može napraviti veliki korak prema osiguravanju prolaza u sljedeći krug natjecanja. Sa šest bodova na kontu, Azzurri bi dobro započeli svoj momčadski “reset” nakon Eura, gdje ni oni također nisu pružili pretežito bajne predstave.

Od ostalih utakmica dana treba istaknuti dvoboje skupine B, u kojoj nas očekuje kvalitetom zanimljiv dvoboj između Norveške i Austrije. Susjedna Slovenija također se nalazi u toj grupi, oni će u Ljubljani snage odmjeriti s reprezentacijom Kazahstana. Robert Prosinečki, pak, s Crnom Gorom dočekuje Wales.

Linker
09. rujan 2024 09:19