Igrači KI Klaksvika

 LASZLO SZIRTESI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Laszlo Szirtesi/alamy/alamy/profimedia
KAKVA PRIČA

Apsolutna senzacija mogla bi stati na put Dinamu u Ligi prvaka! A nitko im nije davao ni promil šanse

Već su dvaput izveli čudo nad čudima, a prođu li Norvežane, mogli bismo ih vidjeti na Maksimiru
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 04. kolovoz 2023. 11:17

KI Klaksvik, dvadeset puta prvak Farskih Otoka (osnovan 1908. godine), koji dolazi iz mjesta sa samo pet tisuća stanovnika, senzacija je ovosezonskih kvalifikacija za Ligu prvaka, budući da je iznenađujuće izborio 3. pretkolo elitnog nogometnog natjecanja. Gotovo da im nitko nije davao šanse u 1. pretkolu protiv mađarskog prvaka Ferencvarosa, niti u 2. pretkolu protiv švedskog prvaka Häckena, ali momčad koja na TM-u vrijedi 2,77 milijuna eura izvela je čudo. Posebno kada se zna da su oba prolaza izborili na gostovanjima nakon remija na domaćem terenu.

Scenarij je bio sličan. Protiv Mađara su u 1. pretkolu kao domaćini prvo odigrali 0:0, da bi ih u Budimpešti razbili sa 3:0. I protiv Šveđana je prva utakmica na Farskim Otocima završila 0:0, da bi KI Klaksvik prošao u Švedskoj nakon jedanaesteraca. U 3. pretkolu suparnik im je norveški prvak Molde, a ako se stvari poklope Dinamo bi se protiv njih mogao boriti i za ulazak u Ligu prvaka u play-offu!?

Dramatična je bila uzvratna utakmica 2. pretkola u kojoj je Häcken dva puta vodio (2:1 i 3:2), ali ni to im nije pomoglo da ostvare planiranu pobjedu. Klaksvik je prekjučer poveo u 17. minuti, ali Hacken je brzo došao do izjednačenja, u 24. minuti. Početkom drugog poluvremena, u 48. minuti, Šveđani dolaze do preokreta, međutim, to nije pokolebalo igrače Klaksvika, koji poslije samo pet minuta stižu do poravnanja. Tih 2:2 je stajalo na semaforu poslije 90 minuta, pa se ušlo u produžetke. Igrala se 105. minuta, zapravo sudačka nadoknada prvog produžetka, kada je Häcken stigao do vodstva 3:2 i mnogi su u tim trenucima pomislili kako je konačno slomljen otpor hrabrih gostiju. Ali, u 109. minuti autogol je postigao Häckenov igrač Abrahamsson za 3:3 i na red su došli i jedanaesterci. Peta serija ispostavila se kao ključna. Sandberg nije zabio za Häcken, a Vegard Forren jest za Klaksvik za golemi uspjeh ovog kluba.

image

Nils Jonatan Johansson, vratar KI Klaksvika, heroja jedanaesteraca

ADAM IHSE/AFP/PROFIMEDIA Adam Ihse/afp/profimedia

Momčad iz zemlje sa samo 54.000 stanovnika burno je proslavila ovaj uspjeh, a Europa je zapljeskala najvećoj senzaciji kvalifikacija za Ligu prvaka. Nakon ove sjajne serije jasno je da će KI Klaksvik sudjelovati barem u grupnoj fazi Konferencijske lige. Ako ne prođu Molde u 3. pretkolu Lige prvaka igrat će u play-offu Europske lige...

- Suze. Suze sreće. Kakva ekipa. Kakav klub. Kakav grad. Kakva priča. Izuzetna podrška, to je nešto nevjerojatno - objavio je na društvenim mrežama klub koji će prvi put u Europi igrati barem do početka zime.

Inače, Klaksvik je drugi najveći grad na Farskim Otocima. KI uglavnom predstavljaju nogometaši iz nordijskih zemalja, a u početnih jedanaest u posljednjoj utakmici protiv švedskog prvaka našli su se i nogometaši iz Srbije (Dani Pavlović) i Obale Bjelokosti (Aketchi Luc-Martin Kassi). Po transfermarktu najskuplji je veznjak Hallur Hansson, koji je procijenjen na 300.000 eura.

Linker
30. travanj 2024 20:17