ANGELOS TZORTZINIS Afp
NOKAUTIRALI VELIKANE

Autori jedne od najvećih senzacija u povijesti nogometa opet zaslužuju respekt. Uskoro će ući u elitu

Nakon četiri odigrana kola Grčka na svom kontu ima maksimalnih 12 bodova
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 16. listopad 2024. 12:16

Grčka nastavlja briljirati u B skupini Lige nacija, 20 godina nakon senzacije nad senzacijama i osvojenog Europskog prvenstva u Portugalu, Grci ponovo imaju momčad vrijednu respekta. Nakon što su na Wembleyju nokautirali Engleze i stigli do jedne od najvećih pobjeda u povijesti, grčki majstori su na svom travnjaku u dominantnoj predstavi lako izašli na kraj s Republikom Irskom uz pobjedu 2:0.

Nakon četiri odigrana kola Grčka na svom kontu ima maksimalnih 12 bodova i ako sljedećeg mjeseca u Ateni opet padne Engleska, Grčka će čekirati kartu za elitnu skupinu Lige nacija. Uspjeh grčkog sastava na određeni način je iznenađenje, ali nikako nije senzacija. U grčkoj momčadi velika većina igrača igra izvan Grčke, nominalno prva jedanaestorica je u najboljim igračkim godinama i Grci s pravom sanjaju povratak među najbolje reprezentacije. Vratar Vlachodimos (Newcastle), braniči Tsimikas (Liverpool), Mavropanos (West Ham), Koulierakis (Wolfsburg) okosnica su obrambenog dijela momčadi.

Kourbelis i Siopis nisu na papiru poznata imena na poziciji zadnjeg veznog, no Siopis je u drugom razredu engleskog nogometa u dresu Cardiffa već pokazao da njegovo pozivanje u reprezentaciju nije nikakva slučajnost. Massuras i Bakasetas predstavljaju grčke velikane Olympiacos i Panathinaikos u kreaciji veznog reda zajedno s Tzolisom koji već ima prilično internacionalno iskustvo nakon igranja u Njemačkoj, Engleskoj i Belgiji, dok je najveća grčka napadačka uzdanica napadač Benfice, 24-godišnji Vangelis Pavlidis koji je s dva pogotka srušio Englesku na Wembleyju.

image
GLYN KIRK Afp

Osim igrača Grci su punim pravom slave i izbornika Ivana Jovanovića, 62-godišnjeg srpskog trenera iz Loznice koji nikada nije bio trener u Srbiji, ali je i više nego dovoljno dobar da sa svojim igračima potpuno nadigra Engleze u utakmici koja je nosila sa sobom posebne emocije zbog tragedije Georgea Baldocka. Iako nije trenirao u Srbiji niti jednu srpsku momčad Jovanović je 2011. proglašen za najboljeg srpskog trenera. U igračkoj karijeri igrao je za beogradski Rad i 10 godina za Iraklis iz Soluna. U trenerskoj Jovanović je briljirao na Cipru na klupi Apoela, dok je s Panathinaikosom osvojio Kup Grčke.

- Poseban je osjećaj pobijediti Englesku, a s obzirom na okolnosti to je pobjeda koja će se pamtiti zauvijek. Ne treba nam euforija, ali imamo momčad koja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo može napraviti dobar rezultat, no puno će zavisiti i od ždrijeba. Ipak nakon dugo vremena svi koji vole reprezentaciju Grčke imaju razloga za sreću - istaknuo je Jovanović.

Linker
16. listopad 2024 12:17