Cristiano Ronaldo

 PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
BORBA ZA ZAVRŠNICU

Cristiano Ronaldo i suigrači mogu pomoći Hrvatskoj. Izbornik čvrsto brani zvijezdu

Martinezov cilj je osvajanje turnira koji je Portugal uzeo 2019.
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 12. listopad 2024. 08:38

Nakon uzastopnih pobjeda u UEFA-inoj Ligi nacija prošlog mjeseca, Portugal nastavlja diktirati tempo u skupini 1 Lige A. Jedan od protivnika Vatrenih nastojat će nastaviti u tom stilu danas na gostovanju kod Poljske. Kadar Selecaa se okrenuo svom “talismanu” u obje utakmice u rujnu, odnosno Cristianu Ronaldu koji je dosegao najnoviju prekretnicu u karijeri, ostavivši ih tri boda ispred svojih domaćina prije odlaska u Varšavu.

Osiguravši maksimalni broj bodova iz svoje prve dvije utakmice u skupini 1, Portugal je zadužio svog igrača s najdužim stažem protiv Hrvatske i Škotske, a Ronaldo je zabio drugi pogodak u 2:1 pobjedi protiv momčadi Zlatka Dalića, prije nego što je imao eksplozivan nastup za sva tri boda protiv Škotske.

Brzo prevladavši razočaranje zbog ispadanja nakon jedanaesteraca s Eura 2024., Ronaldo je 900. golom u seniorskom nogometu doveo Portugal u kontrolu protiv Hrvatske. Tri dana kasnije, ušao je s klupe i dvaput pogodio okvir prije nego što je pogodio za slavlje protiv Škota.

Dok ga salijeću pitanja o pretjeranom oslanjanju na 39-godišnjeg napadača, izbornik Roberto Martinez čvrsto je branio dosta kritiziranu politiku odabira i čini se da će voditi svoju momčad prema Svjetskom prvenstvu 2026. godine.

image

Roberto Martinez

DAMIR KRAJAC Cropix

Martinezov cilj je osvajanje turnira, koji je Portugal uzeo 2019. Na zadnjem izdanju Lige nacija, propustio je mjesto na Final Fouru završivši kao drugi iza Španjolske u svojoj skupini. Plasman među prva dva sada je dovoljan za plasman u četvrtfinale, tako da Portugal može osigurati prolaz u nokaut fazu ovosezonskog izdanja pobjedama nad Poljskom i Škotskom u gostima u utorak.

Još od 2006. neporaženi su u šest susreta sa subotnjim domaćinima, a četiri boda uzeli su svojim današnjim protivnicima tijekom inauguralne Lige nacija - tako da će povijest ovog vikenda biti na njihovoj strani. Ako Portugal trijumfira u Varšavi, pomoći će i Hrvatskoj koja s Poljskom, zasad, vodi bitku za to drugo mjesto.

Portugal nije jedina momčad u skupini 1 koja se oslanja na ostarjelog strijelca, budući da je poljski kapetan Robert Lewandowski zabio u svom 84. međunarodnom nastupu prošlog mjeseca, tijekom trilera s pet golova u Škotskoj.

Unatoč tome što su na Hampden Parku napuhali prednost od dva pogotka, Poljaci su ipak uzeli najviše bodova zahvaljujući udarcu Nicole Zalewskog, koji je zaključio dramatičnu pobjedu od 3:2.

Međutim, kasnije su poraženi s 0:1 od Hrvatske u Osijeku, ostavljajući ih zajedno na ljestvici s Vatrenima, tri boda iznad Škotske. Prije nego što je pitomo ispala s Eura 2024. u grupnoj fazi, Poljska je preživjela ispadanje u prethodnoj Ligi nacija, a izbornik Michal Probierz sada ima zadatak održati svoju zemlju na vrhu europske razine.

Naravno, prioritet je stvaranje momčadi za Svjetsko prvenstvo, ali nastavak skupljanja bodova također će biti važan, jer nokaut faza Lige nacija još uvijek je u igri.

Standings provided by Sofascore

Linker
12. listopad 2024 08:38