ANTE CIZMIC Cropix
NOVA IDEJA IZBORNIKA

Dalić nakon sedam godina radi veliku promjenu među Vatrenima? Nad Modrićem visi upitnik

Nakon skoro sedam godina uspješne grupe igrača, Hrvatska treba drugu priču i taktičku ideju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. rujan 2024. 13:57

Novi reprezentativni ciklus je iza ugla, pred Hrvatskom su dvoboji s Portugalom i Osijekom u Ligi nacija u kojima će Zlatko Dalić, kako je najavio, napraviti selekciju za kvalifikacije za SP 2026. U nastavku teksta donosimo šest najvažnijih pitanja novog ciklusa.

Dalićev pristup

Početak šeste jeseni aktualnog izbornika, objektivno, kreće sa velikim problemima. Ne samo zbog pada na Euru, niza ozljeda koje su spriječile Erlića, Stanišića, Majera, Vlašića, Juranovića, terete i Ćaletu-Cara i Luku Sučića, uz oproštaj Brozovića (i Vide) i loš status Perišića. Ključna je dilema kako će izbornik iskoristiti Ligu nacija u kontekstu pripreme kvalifikacija te perspektive nastupa na Mundijalu za manje od dvije godine.

Bude li prioritet rezultat, onda će to biti sve samo ne priprema perspektive. Ako se krene "ulaganjem u novu ideju i momčad" onda će biti rizičan rezultat i uobičajeno će slijediti napeta atmosfera. Što će odlučiti Dalić imati će veliku važnost u toj projekciji 2026.

Sustav igre

Nakon skoro sedam godina jedne uspješne grupe igrača, te pripadajućeg načina igre, Hrvatska treba drugu priču i taktičku ideju. Euro je pokazao da je potrošena jedna igra te se i osula njena temeljna grupa. Izbornik ima manjak krila, problematične su mu bekovske opcije, a nije se etablirao neki novi napadač.

image
JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

S druge strane ima više mlađih i kvalitetnih centralnih braniča, iskoračuje nekoliko zanimljivih vezista ofenzivne vokacije. Sve stoga upućuje da bi sustav s tri braniča mogao biti solucija novog ciklusa. U okviru navedenih profila možda je to 3-4-2-1, prije nego 3-5-2 ili 3-4-3. Dubioza oko desnog beka-boka neće se promijeniti u ovoj akciji. Problem može biti neodlučnost izbornika u tom izboru, manjak strpljenja i jasnih definiranih treninga-uigravanja.

Nova energija sredine

Raspao se trio vezista, Brozović-Modrić-Kovačić, koji je donio toliko dobrog Vatrenima. Prvi se oprostio i to jest problem jer je specifičan, broj 6. Modrić je u očitom padu i teško može igrati osmicu. Kovačić je u Manchester Cityju odličan na poziciji šestice. Je li rješenje, do daljnjeg, da Kovačić i Modrić zajedno budu središnji vezni, a ispred njih Baturina, Luka Sučić?

Potonji su igrači nova i nužna energija. Baturina je iskoračio i njemu treba odmah dati odgovornost startera, Luka Sučić se još nije opustio u novoj mu stvarnosti Sociedada, ali je pokazao na Euru da daje novu energiju. Uz njih, Sosa je u Torinu dobio poziciju u sustavu s tri braniča, kao što je imao u fazi Stuttgarta i igrao dobro kao lijevi bočni. Sada je trenutak da se u tom pravcu jasno naznači može li u reprezentaciji napokon iskoračiti.

Napadačko osvježenje

U napadačkoj grupi Zlatko Dalić ima sve veterane. Budimir (33), Kramarić (33), Petković (za dva tjedna 30), Perišić (35). Iako Kramarić trpa u Bundesligi, a Budimir i Petković solidno igraju ali još nisu potpuno "vrući", uz Perišićevu specifičnu stvarnost, u svakoj je opciji reprezentaciji nužno napadačko osvježenje.

U ovoj akciji je izbornik odlučio provjeriti Igora Matanovića, 21.godišnjaka od 194 centimetra, koji je imao zapaženu drugoligašku sezonu u Karlsruheru (14 golova i 7 asistencija), a sada postupno ulazi u postavu Eintracht Frankfurta (3 nastupa po 20tak minuta). Koji su mu potencijalni dometi za reprezentaciju, trebalo bi testirati protiv Portugala i Poljske, iako je objektivno da ne može odmah biti "jasnih pokazatelja".

image
DAVID INDERLIED Dpa Picture-alliance Via Afp

Status Modrić - Perišić

Odlučili su dalje uz Hrvatsku. Modrić je u poziciji da je u natjecateljskom pogonu, iako je u Realu sada više statist nego protagonist. Ima 132 minute u pet nastupa (prosjek 26,4). Perišić je u goroj poziciji, iako je skupio 149 minuta u četiri nastupa za Hajduk (prosjek 37,2). Osim što još ne djeluje potpune moći nakon duge pauze, Perišić je praktično mjesec dana bez kluba i momčadskog drila. U kontekstu ciljnog natjecanja (SP 2026.) Perišić je u prednosti pred Modrićem jer je tri i pol godine mlađi.

Dalić ih želi koristiti da budu mentori mlađima, a ako se pokažu spremnima, da i pruže svoj udio na terenu. Vidjet će se koliko to može funkcionirati i kakav će im biti status. Koliko god je točno da mladi trebaju dobiti svoje vrijeme, i to će se sigurno događati idućih mjeseci, Modrić i Perišić su zaslužili razumijevanje i toleranciju, a ne ružne prozivke "da se maknu". Uskoro će i oni otići. Za Modrića nismo čak ni sigurni da će ovu jesen ostati...

Linker
05. rujan 2024 10:36