VLADO KOS Cropix
VELIKA ODLUKA

Dalić nije dobio eksperiment već novu Hrvatsku i moćnog igrača: ‘Sedam godina smo radili isto...‘

Nakon ispadanja u skupini na Euru bilo je pitanje kako će se krenuti u Ligu nacija. Ispalo je uspješno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2024. 11:35

Zlatko Dalić je na okupljanju reprezentacije za utakmice s Portugalom i Poljskom djelovao zabrinuto, sad je nasmiješen i veseo. Sedam je ključnih razloga koji su ga ispunili zadovoljstvom.

1. POBJEDA NAKON DUŽEG VREMENA

Hrvatska je u utakmicu s Poljacima ušla s nizom od četiri susreta koje nije dobila, a kad se gledaju veći i značajniji dvoboji i bitno duže je bila bez uspjeha. Osim toga u Osijeku je imala seriju od tri nastupa bez trijumfa. Tome je stala na kraj.

- Pobjeda nad Poljskom je jako velika jer puno znam znači za budućnost, za sve ono što nas čeka. Veliki motiv za dalje. Hrvatska je u Osijeku bila moćna, čvrsta, kompaktna, imala puno šansi i sasvim zasluženo slavila. Bili smo sigurniji u fazi obrane nego u Portugalu, tamo je prvo poluvrijeme bilo loše, a i drugačiji je protivnik. Poljaci igraju s pasom, ne idu u dubinu. Portugal te ubija ulascima u prazan prostor. Hrvatska je protiv Poljske bila dominanta.

2. OSTALI NA TRASI PREMA ČETVRTFINALU

Kako je ciljem proklamirano jedno od prva dva mjesta i četvrtfinale Lige nacija, kao prvi zadatak, za ostvarenje plana nužna su bila barem tri boda od početnih šest. Hrvatska to ima i sve je ovog časa pod kontrolom.

- Kad dobijemo igrače koji nam nedostaju, kad se vrati Ivan Perišić u stopostotnoj formi bit ćemo sigurno opasni i jaki. Vjerujem u lijepu budućnost Hrvatske. Na dobrom smo putu. Prije Škotske imat ćemo šest treninga i vremena za pravi rad. Jedva čekam da se Ivan Perišić vrati u formu, da uz Sosu imamo još jednog ljevaka po toj strani, da se kompletiramo. Mirniji smo da ćemo napraviti što planiramo. Žao mi je što smo u Osijeku bili tri utakmice bez pobjede, ali šteta je što nemamo barem dvostruko veći stadion.

3. FORMACIJA S TROJICOM STOPERA JE ZAŽIVJELA

Sustav igre s trojicom stopera, koji je u Portugalu bio defenzivniji (5-4-1), a u Osijeku napadačkije nastrojen (3-5-2) je zaživio. U prvoj utakmici je bilo više pogreška, u drugoj manje, s vremenom to mora biti samo bolje. Zašto je trebalo graditi novu Hrvatsku u novoj formaciji? Zato što je potpuno ostala bez vrhunskih krila i raspored 4-3-3 više nije funkcionirao, a osim toga igra je bila pročitana. Ovaj sustav bolje odgovara profilu sadašnjih igrača i postaje trajan izbor. Nismo svjedočili eksperimentu nego opredjeljenju za novi ciklus i novo lice Hrvatske.

- Dobro je bilo. Hrvatska je sedam godina igrala jednu istu priču, osvojila tri medalje, bilo bi glupo da sam bilo što mijenjao. Sad je nova situacija, novi igrači, novi profil. Gurat ćemo to dalje. Imali smo viziju, napravili smo tri zaista dobra taktička treninga i po tome služili ekipu. Mnogo toga se okrenulo, više nemamo puno igrača za koje bi se reklo da su sigurni starteri nego su poprilično ravnopravni te će se morati boriti svatko za svoj status. U tome je svaki trening bitan. Imat ćemo selekciju 25 nogometaša i iz toga uzimati najbolje.

4. NIJE PRIMLJEN GOL, POBOLJŠANA JE STABILNOST

Hrvatska je navikla da redovno prima pogotke, s Poljskom je ostala stabilna, dopustila je tek jednu šansu Lewandowskom za koju će neki kazati da je došla nakon prekršaja. To je lijepa činjenica kad se zna su se Vatrenih prije toga u 15 mjeseci u službenim susretima uspijevali obraniti samo od Latvije i Armenije.

- Srećom dogodilo se i to da nismo morali po loptu u mrežu. Poljaci nisu stvorili niti jednu šansu osim grede Lewandowskog kad je možda bio i prekršaj. Bili smo čvrsti i fantastični s trojicom stopera.

5. MODRIĆ JE I DALJE SJAJAN LIDER

Luka Modrić itekako treba Hrvatskoj, demonstrirao je to još jednom, kad imaš takvog asa na terenu i lidera automatski si mnoge probleme riješio. Sve djeluje lakše...

- Luka je sam sebe nagradio s golom, dečki su mu čestitali s pobjedom, a publika s navijanjem, sve je bilo prelijepo. Trčao je kao mladić, nije htio izaći van, do zadnje minute. Pokazao je toliko moći i energije... Dečkima je rekao u svlačionici da je pred njima budućnost, je, to je točno, ali s njim.

6. NOVA HRVATSKA IMA NOVA LICA

Igor Matanović je privukao najveću pozornost jer malo ga je ljudi u Hrvatskoj znalo kao igrača, debitirao je, u drugoj utakmici zaigrao od početka. Slično vrijedi za Petra Sučića koji je kao Dinamov veznjak ipak daleko više na radaru. Vatreni su dobili dva nova aduta, a premijerno je startao u utakmici za bodove i Martin Baturina u Lisabonu. Do konačnog zaokruženja nove Hrvatske sigurno će biti još priljeva igrača. Dalić polaže u njih velike nade. Trenutačno postrofira Matanovića.

- Ne znam da je neki napadač Hrvatske ušao u toliko puno šansi kao Matanović. Njemu će sigurno krenuti, sada nije zabio, ali zabijat će. Dobitak je za Hrvatsku jer je moćan, defenzivno jako dobar. Velika budućnost je pred njim. Treba početi tresti mreže, u klubu nije standardan, ali kad krene s golovima za Hrvatsku bit će dobro. Po onome što pokazuje i igra dobar je potencijal, međutim mora nastaviti raditi.

7. PREVLADAN NJEMAČKI PTSP

Nakon ispadanja u skupini na Euru bilo je pitanje kako će se krenuti u Ligu nacija. Poraz od Portugala neće biti koban, ako se nastavi dobivati utakmice. Prvi posao u tom smislu je obavljen.

- Puno nepoznanica je bilo. Stajali su upitnici što ćemo i kako ćemo. Neki dečki ne igraju u klubu kao Luka Sučić pa nisu u TOP formi. Na kraju je sve ispalo uspješno. Možda ostaje žal zbog Portugala, ali kad si gubio 2:0 dobro si prošao na kraju. Moramo biti sretni sa svime što smo napravili i sad imamo dobar putokaz za dalje.

Linker
10. rujan 2024 11:35