Zlatko Dalić

 Mateusz Slodkowski/zuma Press Wi/shutterstock Editorial/profimedia
IZBORNIK NAKON VARŠAVE

Dalić o situaciji među Vatrenima: ‘Nisam trebao biti kritičan. Njih četvorica će nositi Hrvatsku‘

"Nastavit ćemo igrati s trojicom stopera, nećemo od toga odustati"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. listopad 2024. 16:52

Nakon četiri kola Lige nacija Hrvatska ima sve što je zacrtala. Plasman u četvrtfinale i afirmacija novih igrača, koji će postati asovi Vatrenih, bili su ciljevi koji su išli ruku pod ruku. Činili su se velikima, a ovog časa samo što nisu realizirani.

Kad smo 2022. poslije četiri kola imali sedam bodova recenzije su bile maksimalno pozitivne, a krajnji domet Final Four. Tada su pale Danska u Kopenhagenu i Francuska u St. Denisu, što ima većinu težinu od Škotske i Poljske, no učinak je jednak. Šteta za propuštenom šansom u Varšavi, kod 3:1 u 26. minuti djelovalo je da bi Hrvati konačno mogli pobijediti sami sebe, pa uvjerljivo i elegantno riješiti jednu skupinu, ali to ne bi bili Vatreni kad ne bi zakomplicirali stvari. No, malo još treba u studenome, bilo bi čudo da se poskliznu.

U isto vrijeme Petar Sučić. Martin Baturina, Luka Sučić i Igor Matanović dobili su prvu šansu ili im je povjerena uloga kakvu ranije nisu imali. Osim donekle Luka Sučić. Pokazali su da je budućnost njihova. Pritom nisu jedini, doći će još novih dragulja.

"Taj drugi pogodak Poljaka bio je presudan što se utakmica prelomila kako se prelomila"

No, ako želimo Hrvatsku koja se neće zadovoljiti sudjelovanjem na velikim natjecanjima, nego i u Ameriku ići po medalju, na planu organizacije i provedbe defenzivnog aspekta igre treba još odraditi veliki posao. Pritom će izbornik morati promisliti i o odabiru igrača na nekim pozicijama.

- I tužan sam i zadovoljan - kazao je Zlatko Dalić nakon Škotske i Poljske, s kojima su osvojena četiri boda, te prokomentirao Varšavu:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Primili smo gol u 5. minuti, ali vratili smo se u utakmicu i odigrali fantastičnih 30 minuta. Tada je bilo jako dobro, protivnik je bio gotov, utakmica dobivena, publika utišana, sve je bilo super. Međutim, opet nam se dogodila nepažnja, u samoj završnici prvog dijela zabiju nam gol i vratimo ih u igru. Taj drugi pogodak Poljaka bio je, po meni, presudan što se utakmica prelomila kako se prelomila. Na kraju 3:3. Zadnjih petnaestak minuta imali smo igrača manje, pokazali smo karakter i dobro se obranili.

Zaključio je:

- Bod je dovoljan, iako mi je žao što nismo pobijedili, te kompletirali priču. Imamo velike šanse za četvrtfinale Lige nacija i mjesto u prvoj jakosnoj skupini u kvalifikacijama za Svjetskog prvenstvo, a što je najvažnije, dobili smo 3-4 dobra igrača.

"Kad pogledate našu reprezentaciju vidite da 6-7 igrača nema puno utakmica u nogama u dresu nacionalne vrste"

Pitanja itekako ima. Koliko god izbornik podupirao Ivana Perišića, i premda je imao vrlo značajnu ulogu u Zagrebu sa Škotima, njegova igra bila je jedna od slabijih točki u Poljskoj. Domaćini su preko te strane radili najveće probleme, a to nikoga ne treba čuditi, jer nikad u karijeri nije bio desni wing-back. Opet, analizirajući Perišića nismo dobili odgovor na pitanje zašto se događaju padovi. Je li se ekipa malo opustila u završnici prvog poluvremena, pa nakon sigurne kontrole loše reagirala i primila gol?

- Dogodilo se lagano opuštanje, te smo protivnika vratili u igru na jedini mogući način, našom pogreškom u fazi obrane. To je bio problem koji nas je koštao dva boda. Šteta, uništili smo ih, vodili 3:1, bilo je sve na našoj strani.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Obrana je igrala s puno pogrešaka, svi redom - Šutalo, Erlić i Gvardiol. Povremeno su djelovali kao da su na ledu bez klizaljki. Međutim, izbornik ih nije htio secirati jednog po jednog. Puno sinkroniziranije se moraju kretati i pomicati bilo desno, bilo lijevo, a prije svega ne smiju dopuštati da ostave praznu sredinu šesnaesterca jer iz sredine pada daleko najviše golova. Čas su previše zbijeni jedan do drugoga, čas previše razvučeni...

- Kad pogledate našu reprezentaciju vidite da 6-7 igrača nema puno utakmica u nogama u dresu nacionalne vrste. Slažemo se, ali opet rezultat ne trpi. Bio sam malo kritičan nakon Škotske, ali nemam razloga za to. Moramo samo gledati prema naprijed i bit ćemo još bolji kad se vrate Kovačić, Ćaleta-Car i desni bekovi. Imat ćemo zaista lijepu priču i slatkih briga. Bitno je da dečki u klubovima igraju dobro, budu zdravi, te da protiv Škotske budemo kompletni.

"Nama treba samo pobjeda Portugala nad Poljskom. Ništa drugo, ali mi ćemo ganjati rezultat, želimo prvo mjesto"

S obzirom na to da je bilo defenzivnih problema, neki bi možda htjeli da se Hrvatska vrati na igru s četvoricom u obrani, ali što bi s time dobila? Ništa, kao da i na Euru nije primala golove koje nije smjela, a napadački bi sigurno bila sterilnija, jer niti imamo vrhunska krila, niti bismo mogli igrati s dvojicom napadača raspoređenima kao sada, gdje Kramarić kao drugi ima punu slobodu, a uz njega su trojica veznjaka. Ako ćemo jednom ponovno imati vrhunske bočne igrače naprijed i u obrani, onda će se moći s pravom razmišljati o tome.

- Nastavit ćemo u sustavu s trojicom stopera - kazao je Dalić i pojasnio:

- Nećemo odustati od toga, niti prekidati ono što radimo. Imali smo problem s Ćaleta-Carom koji je zadobio ozljedu, osjetio je mišić i nismo htjeli riskirati. S njim djelujemo bolje.

image

Duje Ćaleta-Car

DAMIR KRAJAC Cropix

Škoti i Portugal također su odigrali neodlučeno, Vatrenima možda neće više trebati ni bod za četvrtfinale, ali ako donesu jedan iz Glasgowa vjerojatno bi s njim sve bilo riješeno. To se u tom slučaju ne bi dogodilo jedino ako Poljaci matiraju Portugalce u gostima, što je malo vjerojatno.

- Škotska se pokazala kao dobar protivnik, pogotovo u fazi obrane, Portugal joj nije zabio gol. Kvalitetni su. Nama treba samo pobjeda Portugala nad Poljskom. Ništa drugo, ali mi ćemo ganjati rezultat, želimo prvo mjesto ako to ikako bude moguće. Idemo dobiti i Škotsku i Portugal. Vjerujem u ono što radimo, idemo dobro, mislim da je dobro, optimist sam - vedar je i pozitivan izbornik nakon listopadske akcije.

"Sve u svemu bilo je dobro, ali prelako smo primili golove"

Pri rezultatu 3:2 Hrvatska je držala pritiska desetak minuta, Bulka je imao nekoliko odličnih obrana, da je tada pao četvrti gol danas bismo radili kalkulacije tko su nam potencijalni suparnici u četvrtfinalu. U tom slučaju izbornik bi mogao i odmoriti Modrića u Glasgowu, ako bi to htio, ovako treba odraditi preostale dvije utakmice u punom gasu. Uostalom, red je da Portugal jednom padne i kod nas.

- Morali smo riješiti utakmicu. Kod 3:2 imali smo četiri fantastična šuta, golman je sjajno reagirao. Sve u svemu bilo je dobro, ali prelako smo primili golove. Treći pogotovo, osobito da nam pobjegne Lewandowski koji nije tako brz. To je bila loša reakcija. Dobivali smo golove iz naših pogrešaka. Imali smo loš start, vratili ih u život u zadnjoj minuti prvog dijela, imali smo igrača manje u završnih petnaest minuta, zato na kraju moramo biti zadovoljni s bodom, iako smo došli po tri.

image

Igor Matanović

DAMIR SENCAR Afp

Na kraju je još jednom kazao:

- Petar Sučić, Luka Sučić, Baturina i Matanović su budućnost Hrvatske. Oni su veliki dobici za sve što stoji pred našom reprezentacijom.

Linker
16. listopad 2024 17:40