Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
OKUPLJANJE VATRENIH

Dalić otkrio ‘istinu‘ o Mandžukiću, komentirao Perišića, pa poručio: ‘Tom napadaču želimo dati šansu‘

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije izašao je pred medije uoči nove sezone Lige nacija
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. rujan 2024. 11:38

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom su okršaji s Portugalom i Poljskom u Ligi nacija. Uoči novih izazova pred medije izašao je Zlatko Dalić. Uz "friško" ozlijeđenog Majera, izbornik zbog ozljeda ne može računati na Juranovića, Stanišića i Erlića, a upitan je i Čaleta-Car.

Izbornik hrvatske futsalske reprezentacije, Marinko Mavrović, najavio je nadolazeće Svjetsko prvenstvo, dok je pred kamere također izašao izbornik mladih Vatrenih Ivica Olić.

- Jako mi je drago da je Novak s nama. Njegovo iskustvo će nam puno značiti - rekao je Mavrović, pričajući o Tihomiru Novaku.

- Nije nas bilo 24 godine, ne možemo se razbacivati velikim najavama. Moje iskustvo? Vidjet ćemo na terenu, to je jedino mjerilo. Trebamo težit tome da odigramo najbolje što možemo, težimo svojem maksimumu - nadodao je Novak.

Sljedeći na redu bio je Ivica Olić.

- Zahvaljujem se Daliću na prilici koju mi je dao. Imali smo predivnih osam godina, hvata me jeza kad se sjetim toga. U igračkoj karijeri nisam mogao tako nešto doživjeti, zahvalan sam što sam radio u stožeru. U početku sam bio jako zelen, to sada pogotovo vidim. Radujem se ovoj našoj suradnji koja će se nastaviti u novoj ulozi. U-21 reprezentacija jako dobro stoji, imamo dvije utakmice. Najviše bi pozornosti obratio na Portugal, imaju vrhunske rezultate i odlične igrače - nastavio je.

Koliki je ovo izazov za vas?

- Možda se ranije u medijima spominjalo, ta tema je kod mene sazrijevala. Imao sam puno podršku od predsjednika i izbornika. Radovat ću se svakom igraču, rezultat je naravno bitan. Trebamo pobjednički mentalitet.

Gdje vidite najveći potencijal?

- Ova generacija ima kvalitetu više u ofenzivi, imam taj luksuz. Ipak, deficitarni smo na bočnim pozicijama, imamo taj nedostatak na tim mjestima. Ovo su dobri dečki, igraju u svojim klubovima. Nadam se da ćemo napraviti dobre stvari.

Forma Čavline?

- Nije samo njegova situacija, cijeli klub i ekipa su u problemu. Važno mi je da je Čavlina već stekao iskustvo. Za golmana je uvijek to teška situacija, kada nije sve idealno, no ekipa je ta koja pravi dobrog golmana. Kada ekipa ne igra, onda je golman problem. Ima moju podršku, ostaje kapetan.

Rezultat klubova u Europi?

- Nisam stekao dojam, da su ni Hajduk ni Rijeka ni Osijek bili dominantni. To je prava slika, realno stanje. Svi smo bili sretni zbog Dinama, on je dao put drugima, da se pokušaju približiti Dinamu. Dinamo je dva, tri koplja iznad svih. Nadam se da će ljudi naći pravo rješenje, da budemo konkurentni i da imamo predstavnike u Europi.

Izbornik Dalić rekao je:

- Dopustite da se osvrnem na par stvari. Otišli su Olić i Mandžukić, njima se zahvaljujem. Ivica je bio moj suradnik 6 i pol godina. Znam njegovu ambiciju, znanje, želje i energiju. Mario se nakon Eura izjasnio, izrazio želju da se bavi drugim stvarima. Hvala i njemu, idu i njemu zasluge. Žao mi je da je tako ispalo.

- Također, ostali smo bez Brozovića i Vide. Oni su zlatna generacija, najbolja generacija hrvatskog nogometa. Žao mi je, ona dolazi kraju. Marcelo mi je tu odluku rekao prije Europskog prvenstva, to je Broz. Kad se netko oprosti s 99 nastupa, to je malo čudno, no to je Broz. Nažalost ta generacija odlazi.

- Perišić? Savez i reprezentacija neće zaboraviti i podrediti što je napravio za reprezentaciju. Moja obveza kao izbornika je da mu pomognemo da se vrati. Ima moju punu podršku, bit će ponovno nositelj reprezentacije. Niko Sigur, s njim sam razgovarao nekoliko dana prije popisa. Izrazio je želju igrati za Kanadu, dečko je tako odlučio.

- Liga nacija mora imati svoje ciljeve. Moramo ostati u elitnoj skupini, da izborimo povoljan ždrijeb. Želimo se plasirati na završnicu, imamo dosta problema s ozljedama igrača. Bez Vide, Brozovića, Vlašića, Stanišića, Erlića, Majera... Pitanje je i za Čaletu-Cara i Luku Sučića, nisu ni oni sto posto. Kad se okupimo vidjet ćemo hoćemo li slati još pretpoziva.

Kako je Perišić?

- Razgovarao sam s njim, imam mu obvezu pomoći. Da se što prije vrati u formu. Ja neću komentirati što se događalo u klubu, on je jedan od najvećih naših igrača.

Desni bek?

- Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mijenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem.

Kako komentirate promjene klubova kod igrača?

- Pongračić i Erlić su otišli u bolje klubove, Dobro da je Sosa otišao iz Ajaxa. Dečki idu tamo gdje im je bolje.

Hoćete li puniti stožer?

- Za sada ne, idemo s ovim snagama.

Klubovi u Europi?

- Ispali smo zaista od klubova koji su puno niži rang od nas, to je realna situacija. Ako mi tražimo igrače iz HNL-a za reprezentaciju, onda to nije dobro, neka se ljuti tko hoće. Mi ispadamo iz Europe, mladi igrači rano odlaze a onda se kasnije vraćaju spasiti karijeru. Prepuni smo stranaca, nemam ništa protiv njih, ali ne igraju naši mladi igrači. Uvijek se krivi trenera, traži se alibi, i onda ispočetka kada dobiju otkaz. Bez dobrog HNL-a neće biti ni dobre reprezentacije.

Na popisu je po prvi puta i Matanović?

- Trebamo naći toga napadača koji će se nametnuti, ovoga puta ćemo njemu dati šansu. Hoćemo ga vidjeti, hoćemo mu dati šansu.

- Stalno sam govorio, u reprezentaciju se teško ulazi i ispada. Nažalost to više nije tako, sada se u reprezentaciju ide poslije dvije, tri dobre utakmice. Moraš imati dvije tri godine kontinuiteta, zabijanja golova. Nažalost ne mogu se držati tih svojih principa. Dolazi do smjene generacija. No, sada imamo i puno ozljeda. Svako malo preko medija, zovu me Kanada, Njemačka... Za Hrvatsku treba biti čast igrati.

- Mi smo osvojili broncu u Kataru i srebro u Ligi nacija. Neki dečki su dobili medalju, a nisu se ni oznojili. Ranija generacija je deset godina krvarila za takav uspjeh. Moraju cijeniti takav uspjeh. Ne mislim ništa loše, nemojte me krivo shvatiti.

Promjena formacije?

- Imamo te ozljede, vidjet ćemo, probat ćemo.

Portugal?

- Dobili smo ih prije EP-a, kvalitetna reprezentacija. Mi i oni smo favoriti za prva dva mjesta, ne smijemo se opustiti. Pored svih problema, treba nam rezultat.

Hoće li Luka i dalje imati ključeve igre?

- Koliko god je moguće, sve u razgovoru s njim, bit će dogovora i razgovora. No, u svakom slučaju moramo gledati na mlađe igrače, Baturinu, Luku i Petra Sučića.

Bilo je nekih medijskih natpisa o neslaganju s Mandžukićem?

- Ima drugu ambiciju, ide u drugom smjeru, jedino to je istina, nikakva druga pisanja.

Hrvatsku U-21 reprezentaciju čekaju dvije kvalifikacijske utakmice za Euro. Prva je 5. rujna s Farskim otocima, druga s Portugalom pet dana kasnije. Naši su treći na ljestvici, u šest utakmica osvojili su 13 bodova, ispred su Portugal sa 18 bodova u sedam utakmica te Grčka sa 14 u osam nastupa. Novi izbornik Ivica Olić, koji je naslijedio Dragana Skočića prvo se zahvalio Zlatku Daliću čiji je bio pomoćnik;

- Nakon šest i pol godina zadovoljstva u radu s izbornikom Dalićem zahvaljujem mu se na prilici koju mi je dao na početku karijere. Jeza me hvata kad se svega toga sjetim. U igračkoj karijeri nisam imao mogućnosti doživjeti tako lijep dio priče popraćen medaljama kao kasnije u stožeru. Jako sam zahvalan što sam dobio priliku raditi kao pomoćnik Zlatka Dalića, imao je veliko strpljenje jer sam bio itekako zelen. Želim mu još uspjeha, a suradnja će se nastaviti na drugi način, sada kao dvojice izbornika.

I ranije se spominjao kao mogući izbornik U-21 reprezentacije.

- Više se spominjalo u medijima, a u meni je ta tema sazrijevala, želio sam prihvatiti taj izazov, radujem se da sam u tom reprezentativnom sustavu, imao sam podršku predsjednika Kustića i izbornika Dalića. Što više igrača iz U-21 uđe u A vrstu bit ćemo sretniji. Radovat ću se svakom igraču koji dođe u A, zna koliko smo mi bili sretni kad smo nekoga dobili, ali rezultat je uvijek bitan, potreban je pobjednički mentalitet.

Kakva ima očekivanja?

- Bolje sam upoznao skupinu, izuzevši zadnje tri utakmice, jednu kvalifikacijsku s Portugalom i dvije prijateljske, nije to bilo tako loše. Hrvatska jako dobro stoji, prvi je suparnik malo lakši Farski otoci, a potom Portugal. Oni su niz godina u mlađim kategorijama radili vrhunske rezultate.

Gdje je najveći potencijal?

- Ova generacija ima kvalitetu više u ofenzivnom dijelu. Imamo luksuz birati tko će igrati. Deficitarni smo u obrani, ne samo u U-21 nego i mlađim kategorijama. No, jako sam zadovoljan s ovim što imam, to su dobri dečki koji igraju u dobrim klubovima.

Kako komentira nezavidnu situaciju vratara Nikole Čavline u Osijeku?

- Cijela je ekipa u velikom problemu, onda naravno vratar najviše ispašta i dolazi do izražaja. Meni je važno što je Čavlina već ranije stekao iskustvo u prvoj ligi. Za golmana je teško kad nije sve idealno, dođu pogreške. Opet, ekipa stvara dobrog golmana, a kad igra kako igra golman je problem. Ostaje kapetan U-21 reprezentacije i vidim ga kao lidera. Siguran sam da će to potvrditi na terenu.

Kako komentira neuspjehe klubova u Europi?

- Nije bilo lijepo i ugodno to vidjeti. Gubili su od protivnika iz zemalja za koje ne vidimo da su nam ravne. To su bile dvije utakmice, nisu ispadali u jednom susretu da bi se govorilo o nesreći, lošem danu. Nisam stekao dojam da su naši bili dominantni pa nezasluženo ispali. To je realnost našeg nogometa i prava slika. Naravno da smo svi bili sretni kad je Dinamo izborio Ligu prvaka, to nam je dalo optimizam i pokazuje put drugima da sami sebi kažu - probat ćemo se što više približiti Dinamu koji je 2-3 koplja iznad svih. Što napraviti? To se ne može riješiti kroz dva-tri mjeseca, to je proces, nadam se da ćemo sljedeće godine biti konkurentniji i imati nekoga u Konferencijskoj ligi ili Europskoj ligi - zaključio je Olić. (da)

Futsal reprezentacija uskoro ide u Uzbekistan na Svjetsko prvenstvo koje počinje 14. rujna. Hrvatska je u skupini s Brazilom, Kubom i Tajlandom. Prvi nastup ima 14. rujna protiv Tajlanda. Izbornik Marinko Mavrović najavio je na press konferenciji nastup Malih Vatrenih.

- U završnom smo dijelu priprema, igrači su osim toga samo radili individualno. Čeka nas prijateljska utakmica s Kosovom i spremni ćemo otići na SP.

Na presici je s njim bio i iskusni as Tihomir Novak kojeg je vratio u nacionalnu vrstu.

- Novak je igrama zaslužio da ga se ponovno pozove, jako mi je drago što je s nama, njegovo će iskustvo biti od velike koristi.

Kakve su ambicije?

- Dvije najbolje ekipe iz skupine idu u osminu finala i četiri najbolje trećeplasirane. Brazil je najjači na svijetu i veliki favorit. Tajland je deveti na svjetskih listi, ali i velika nepoznanica. Konstantan je na svjetskim prvenstvima, na tri posljednja su prošli skupinu. Čeka nas izuzetno jak i brz protivnik, dvadesetak godina vode ih najbolji španjolski, brazilski i argentinski treneri. Utakmica s njima je najbitnija.

Kakva je forma igrača?

- Francuzi su nam otkazali utakmice, isto tako i Iran zbog situacije u Teheranu, to nam je poremetilo planove. U Tajlandu je u tijeku prvenstvo, oni su odigrali 7-8 kola, u Brazilu 22, a naši su igrači takoreći s plaže došli na pripreme, to nije zgodno. Naše prvenstvo kreće u listopadu. Nadam se da će 30 dana priprema biti dovoljno da se prezentirano u pravom svjetlu.

Tihomir Novak je ponovno u reprezentaciji. On je rekao:

- Vjerovao sam da ću zaslužiti poziv i biti dio reprezentacije. Nije nas bilo 24 godine na SP-ima, samim time ne možemo se razbacivati s velikim najavama, ali nikome se nećemo predati. Idemo na pobjedu protiv svakoga. Vjerujem da ćemo proći skupinu, a u nokaut fazi će odlučivati sitnice i vjerujem da ćemo otići daleko.

Reprezentacija je spoj mladosti i iskustva?

- Nadam se da je to izvrstan spoj, ali teren će pokazati koliko je ova reprezentacija jaka. Trebamo težiti odigrati najbolje što možemo, onda ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti - zaključio je Novak. (da)

Linker
05. rujan 2024 10:40