Zlatko Dalić i Luka Modrić

 ODD ANDERSEN Afp
KUPANJE, PA NOVI IZAZOVI

Dalić ovo ne smije smatrati nebitnim, Vatreni u ligi iskupljenja obavezno moraju oprati obraz

Vatreni polako zalječuju, priključuju se svojim klubovima, a ubrzo im slijed Liga nacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. srpanj 2024. 23:47

Tri tjedna nakon ispadanja s Europskog prvenstva, Vatreni se lagano priključuju klubovima, zavisno tko je dobio koliko odmora, a Hrvatska se ponovno okuplja 2. rujna. Tri dana kasnije na Benficinom stadionu Da Luz igrat će s Portugalom dvoboj prvog kola Lige nacija. Prije toga izbornik Zlatko Dalić 19. kolovoza objavit će s kojim igračima ide u taj ciklus. Samo tri dana nakon Lisabona hrvatska selekcija igra domaći dvoboj s Poljskom u osječkoj Opus Areni. Sve će to začas, malo se okupate i - eto novih izazova Vatrenih. Četvrti sudionik je Škotska, to je po imenima najpovoljnija skupina Lige nacija koju smo imali.

Neispunjena očekivanja

Iako su sve četiri reprezentacije bile na Euru, čak tri nisu prošle skupinu, a jedino je Portugal došao do četvrtfinala. Kraj je jednog ciklusa u kojem nitko nije ispunio očekivanja, a ništa se nije promijenilo. Cristiano Ronaldo se ne predaje, prema njegovoj objavi nastavlja i dalje nositi nacionalni dres, kao i Poljak Robert Lewandowski. Iako ovog časa ne možemo znati točno hoće li 5. rujna biti novi susret Realovih korifeja CR7 i Luke Modrića. Planira li Ronaldo uzeti stanku barem pokoju utakmicu u tom natjecanju ili će nas dočekati u rujnu, kad već nije igrao nedavno u prijateljskom srazu u Oeirasu koji je završio 2:1 za Hrvatsku? Portugal, Poljska i Škotska, kakve smo pratili na Euru, takve očekujemo i u Ligi nacija, osim što bi poneki mlađi igrač više mogao dobiti šansu budući da se radi o novom ciklusu.

image

Zlatko Dalić i Ivica Olić

ANTE CIZMIC Cropix

Najveći problem Lige nacija ovog časa je što se ne zna točno razina njezine bitnosti. Jasno je tek da prvi i drugi ovaj put idu u četvrtfinale kako bi se u ožujku dobili akteri Final Foura, da treći mora u play-off za ostanak, a četvrti se seli u B kategoriju.

Zlatko Dalić je konzervativan, pitanje je koliko vjeruje u redizajn nacionalne vrste i danas nismo sigurno koliki je zahvat spreman napraviti kako bi se Hrvatska u dogledno vrijeme, a pogotovo u Americi, pojavila s većim mišićima i ljepšim licem. No, što god radio, odlučio se za novu formaciju igre ili pokušao dotjerati stari sustav, Ligu nacija neće moći shvatiti kao nebitno natjecanje u kojem smije izgubiti svih šest utakmica te važnim smatrati samo da stvori momčad za kvalifikacije za SP, kako neki zagovaraju. Ne, FIFA-in i UEFA-in sustav su povezani, sve je to kao vezana štednja, bodovi u Ligi nacija utječu na rejting, a Hrvatskoj je jako bitno da bude među dvanaest najboljih u Europi kako bi bila jedan od nositelja u ždrijebu kvalifikacija za SP. Ako će kriterij biti FIFA-ina rang ljestvica, što bi bilo logično, onda su šanse dobre. No, kad bi isključivi kriterij bili rezultati u Ligi nacija, sve bi bilo otvoreno. Podsjećamo da su nositelje za Euro u Njemačkoj odredili samo na temelju rezultata u kvalifikacijama te je zato Hrvatska bila u trećem potu.

Ne radi se o prestižu

Hrvatska, Portugal, Poljska i Škotska sad Ligu nacija čekaju kao šansu i obvezu da operu obraz. Zajedno su na Euru odigrale 14 utakmica, a najmanje je 12 bilo moguće, u njima su izborile tek dvije pobjede te po šest remija i poraza. Samo je Portugal svladao Češku 2:1 i Tursku 3:0, a ostale tri ekipe skupno nisu dobile nikoga. U devet nastupa Poljska, Hrvatska i Škotska imaju četiri neodlučena rezultata i pet poraza. Razlika pogodaka je 8:19. Ove jeseni to će biti potpuno drugačija Liga nacija, neće se raditi o ligi prestiža, nego ligi iskupljenja.

image

Zlatko Dalić i reprezentativci

JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

U prvom ciklusu Hrvatska je bila s Engleskom i Španjolskom, prštalo je od glamoura, dva polufinalista iz Rusije ponovno su se sastala, u drugom su suparnici bili Portugal, Francuska i Švedska, slično, svjetski prvak i tada aktualni prvak Europe, samo je Švedska niža razina. U trećoj opet Francuska prije no što je išla braniti krunu i u godini koju je završila kao finalist SP-a, Danska kao reprezentacija koje je u tom času imala najbolje rezultate u Europi i Austrija s Ralphom Rangnickom na početku stvaranja momčadi. U ovom četvrtom navratu priča se poprilično razlikuje, i kod nas i kod suparnika, a činjenica da dva idu u četvrtfinale takav domet stavlja kao logičan cilj za Vatrene. Koliko dohvatljiv, ovisi kakav će posao Dalić i ekipa napraviti.

Roberto Martinez još jednom će mu se suprotstaviti jer preživio je "noć suza" u Hamburgu, Michal Probierz čak je dobio novi ugovor od Poljskog saveza, a Steve Clarke vodi Škote. Kakvu novu intrigu može ponuditi staro društvo?

Linker
17. rujan 2024 07:24