Dražen Ladić i Zlatko Dalić

 RONALD GORSIC Cropix
BAJKA JE I DALJE ŽIVA

Dalićev najbolji učenik pokrenuo je ‘vatrenu‘ bajku 2017., a u Varšavi će pokucati na vrata ‘kluba 100‘

Dječak iz Šubićeve ulice u Varšavi će upisati 100. nastup za Hrvatsku
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. listopad 2024. 23:01

Uredno je ispunjavao nogometnu zbirku zadataka, s lakoćom rješavao jednadžbe na terenu, a statusom "odlikaša" zaslužio je člansku iskaznicu u elitnom klubu. Osim što je bio dokazani matematičar u školskoj klupi, koji je završio ponajbolju zagrebačku gimnaziju, Andrej Kramarić u kockastom je ruhu jednako spretan i umješan. Nakon punog desetljeća - od rujna 2014., kada je debitirao za "vatrene" - reprezentativna "devetka" u utorak će u Varšavi pokucati na skriveni ulaz "kluba 100", a s druge strane vrata dočekat će ga 11 predstavnika te prestižne grupacije.

Nakon što je za reprezentaciju isporučio pet pogodaka u prve tri godine, dok su hrvatskim brodom kormilarili Niko Kovač i Ante Čačić, učenik iz Šubićeve ulice procvjetao je u "višim razredima" kod Zlatka Dalića. Osim što je pod palicom aktualnog izbornika potpisao točno deset "game-winnera", odnosno deset odlučujućih pogodaka za trijumfe, obrisi idilične suradnje naznačeni su u listopadskoj noći 2017. u Kijevu.

Viza za Rusiju

Dalić je kao "deus ex machina" preuzeo grogiranu nacionalnu vrstu, momčad praznog rezervoara i istopljenih ambicija, a onda je u sedam godina pretvorio u velesilu okićenu s tri medalje. U toj nogometnoj čaroliji, koja još uvijek traje, nemoguće je ignorirati Kramarićev golgeterski opus. Već na Dalićevoj premijeri uskočio je u lisičje krzno, postao prvoklasni "fox-in-the-box" protiv Ukrajinaca, i s dva pogotka rezervirao Hrvatskoj vizu za Rusiju, a - kako kaže izlizana fraza - sve ostalo je povijest.

image

Andrej Kramarić

RANKO SUVAR Cropix

Sedam godina kasnije, bajka je i dalje živa, rasplamsana i ne nazire joj se skori kraj. Izbornik pobjeđuje, a (po)najbolji učenik u "razredu" njegov je, ujedno, i najbolji topnik. Kramarić je u Dalićevu mandatu zabio 25 pogodaka, debelo najviše od reprezentativaca u tom razdoblju, a na njegovu "crnu listu" upisali su se Rusi u četvrtfinalu Mundijala 2018., Španjolci, Englezi i Francuzi u Ligi nacija, Kanađani na svjetskoj smotri u Kataru, Nizozemci na "Final Fouru" u Rotterdamu 2023., kao i Albanci na nesretnom Euru u Njemačkoj.

Idol na vrhu

Osim što će stići u društvo Modrića, Perišića, Srne, Pletikose, Rakitića, Kovačića, Vide, Šimunića, Olića, Ćorluke i Šimića, "Krama" je golom protiv Škota osigurao promociju i na mjesto četvrtog najboljeg strijelca u povijesti "vatrenih". Nakon što je s 30. pogotkom "skinuo" Eduarda, u pohodu na postolja čeka ga lov na Mandžukića (33) i Perišića (33), dok je na tronu njegov nogometni idol, Davor Šuker (45), bivša hrvatska "devetka", u čijem će društvu Kramarić garantirano stajati i kada završi reprezentativnu avanturu, kao jedan od najvećih naših napadača.

Linker
14. listopad 2024 23:01