Anadolu Agency Via Afp
SUDAR S NIZOZEMCIMA

Deset dana do spektakla u Rotterdamu: Evo kako bi mogli izgledati Vatreni i što bi mogao napraviti Zlatko Dalić

Izbornik i Vatreni kreću u lov na prvo zlato hrvatske nogometne reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. lipanj 2023. 07:08

Zlatko Dalić u ponedjeljak u 12.30 okuplja Vatrene u zagrebačkom hotelu Sheraton, odakle idu u riječki Hilton na jednotjedne pripreme za Ligu nacija. Dio igrača sjest će u autobus u prijestolnici, a ostali se priključiti na Costabelli.

Jedino izbornik zna koliko je tema riješio, a na koje tek treba dobiti odgovore, no u medijskom prostoru su tri glavne nepoznanice – koga od 24 pozvana igrača u A vrstu neće prijaviti za Rotterdam, u kakvom će mu stanju doći Borna Sosa i Marcelo Brozović nakon završetka klupskih obveza, te hoće li startna postava biti ista kao u Bursi s Turskom u pobjedi 2:0 ili će odabrati neka druga rješenja?

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Tko je suvišan?

Na prozivci su se trebala naći 23 igrača s mogućim kraćim kašnjenjem ponekog zbog avionskih veza ili privatnih obveza, međutim, Stuttgart nije izborio ostanak u temeljnom dijelu sezone, te će u ponedjeljak Borna Sosa imati i drugu utakmicu doigravanja. U prvoj su dobili 3:0. On je s dva ubačaja iz kornera bio dvostruki asistent, pa imaju lijepe izglede obraniti to na terenu HSV-a. Otprije se znalo da Marcelo Brozović neće moći u Rijeku jer s Interom ima finale Lige prvaka 10. lipnja, a Sosa će kasniti. Pritom je priključenje Brozovića najavljeno za zadnji čas, dan ili maksimalno dva prije ogleda s Nizozemskom u polufinalu. Hoće li se to odraziti na njihovu disponiranost u reprezentaciji? Budu li zdravi ne bi trebalo, no sve će se vidjeti...

Međutim, i Sosa i Brozović sigurno su na popisu 23 imena, koja u ponedjeljak do ponoći moraju biti dostavljena u Nyon. Tko je prekobrojan? Dion Drena Beljo prvi je put pozvan, ali upravo bi on mogao bi taj ili alternativno Petar Musa. Svaka drukčija odluka bila bi iznenađenje. Trojica golmana su sigurno Livaković, Ivušić i Labrović, za obranu su pozvana po dvojica za svaku poziciju – desni bekovi Stanišić i Juranović, lijevi Barišić i Sosa, te stoperi Josip Šutalo, Gvardiol, Vida i Erlić, U sredini terena je na popisu šest imena za tri mjesta, od toga Pašalić i Vlašić u posljednje vrijeme češće kandidiraju za napad. Klasični veznjaci su samo Modrić, Brozović, Kovačić i Majer.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Napad prebukiran

Višak je tako u napadu, gdje su senatori Perišić i Kramarić, te još petorica – Ivanušec, Petković, Livaja, Musa i Beljo. Zato logika govori da jedino Beljo i Musa mogu ostati ispod crte. Kako je Belja na popisu i U-21 vrste, najpraktičnije je da to bude on, može se pridružiti postavi izbornika Dragana Skočića, ali ako ga Dalić vidi kao opciju za igru tada će ga, dakako, zadržati...

Hrvatska je u Turskoj dobila bitnu utakmicu na putu prema Euru u Njemačkoj, a početna postava bila je Livaković – Stanišić, J. Šutalo, Gvardiol, Barišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Perišić. Između nizozemskog i turskog nogometa izbornika Nijemca Stefena Kuntza ima sličnosti, ali i razlika. Činilo se da bi to moglo biti to i za De Kuip, no neke su se stvari promijenile, zato vjerojatnijim izgleda da će Dalić dijelom, makar i sitno, revidirati sastav, da neće ponuditi ponovno isto oružje. Tri su potencijalne izmjene:

- Juranović kao desni bek, a ne Stanišić, pogotovo što igrač Bayerna nije imao značajnu minutažu u finišu sezone, a osim toga mučio se i s ozljedom mišića koja je sada sanirana.

image
SN

- Sosa umjesto Barišića na lijevom braniču, čemu može doprinijeti i što je Barišić propustio završnicu s Rangersom, a Sosa je ionako u pravilu bio starter, ali pokazalo se da mu znaju biti problem dvije utakmice u četiri dana pa izbornik mora odvagnuti koga ponuditi u polufinalu, a koga u drugom nastupu

- Petković ili Livaja umjesto Pašalića, što bi značilo pomicanje Kramarića na desnu stranu.

Identičan problem

Bliže djeluju početnoj postavi Juranović i Sosa, nego Livaja i Petković. Kako Luka Ivanušec igra u velikoj formi, možda će stožer htjeti naći mjesto i za njega, no ustalio se na lijevom krilu koje drži Perišić, pa ima isti problem kao i Mislav Oršić kad je bio u nacionalnoj vrsti. Jedino da nekoga od njih prestroji na desnu stranu.

Najvažnije je za Dalića da ne bude ozljeda jer to bi otvaralo nove dvojbe, dok je ovako ne radi se o problemima...

Linker
19. travanj 2024 10:05