DAMIR KRAJAC Cropix
SPORTSKO JUTRO

Dobili smo potvrdu tko je novo prvo ime Vatrenih: ‘On može voditi reprezentaciju; Bio je najbolji i na Euru‘

Usprkos porazu Hrvatska je pokazala dobru igru protiv Portugala na otvaranju Lige nacija
Piše: SNObjavljeno: 06. rujan 2024. 12:34

Sportska televizija (SPTV) i Sportske novosti već neko vrijeme zajedno rade emisiju "Sportsko jutro" koja se na SPTV uživo emitira od 10 sati, dok reprizu emisije možete pogledati na istom programu od 17 sati. "Sportsko jutro" emitira te svakim radnim danom u dva navedena termina.

Nikada nije dobro slaviti poraze, ali ne treba ni bježati od toga da je hrvatska nogometna reprezentacija izgledala dobro u prvoj utakmici novog izdanja Lige nacija protiv Portugala (1:2). O tome su u novom izdanju "Sportskog jutra" pričali glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola i dugogodišnji novinar SN Damir Dobrinić.

- Hrvatska je bila u bitno drugačijem izdanju nego što smo je vidjeli na Euru. Ne samo u promijenjenom sustavu, nego prije svega u govoru tijela i načinu igre. Treba jednu stvar demistificirati - volimo reći kako letimo u pobjedama i da smo depresivni u porazima, da ne cijenimo dovoljno naše sportaše kad gube, ali rekao bih da je sinoćnja utakmica pokazala da nije baš tako. Hrvatska je izgubila od Portugala, a mi smo svejedno mirno išli spavati - rekao je Šola, a Dobrinić dodao:

- Zasluženo si izgubio, ali dao si sve od sebe. Uvijek se može napraviti više, ali Hrvatska je odigrala zrelu utakmicu. Kad smo u lipnju gostovali u Portugalu bilo me je strah da će nas ‘napunit‘, a pogotovo me je to bio strah sada nakon Eura sa svim promjenama i činjenicom da smo još stariji te da je bilo dosta izostanaka. No, ova Hrvatska cijelo vrijeme dokazuje da se za nju ne trebamo bojati ako će igrati ovako.

Dobrinić je istaknuo kako je promijenjen sustav, ali ne i previše igrača te istaknuo junaka utakmice.

- Igrali smo s trojicom igrača u obrani što je velika promjena, ali to su sve igrači koje smo uglavnom viđali u startnoj postavi Hrvatske. Jedino je Martin Baturina dobio šansu u startnoj postavi te Jakić koji je krpao tu desnu stranu. Apsolutno prvo ime naše momčadi je bio Mateo Kovačić koji je s 30 godina pokazao da može voditi ovu reprezentaciju.

Šola se složio s tom izjavom:

- Kovačić je bio naš najbolji igrač na Euru, bio je najbolji sinoć, igra standardno u Cityju. Očekivali smo da će Kova biti taj jednom kad se Luka Modrić makne, ali Mateo se već sada nametnuo i preuzeo je konce igre u svoje ruke.

Bez obzira na Kovačićevu igru, Modrić nam je još uvijek potreban, ali u drukčijoj ulozi, smatra Dobrinić:

- Sinoć se pokazalo kako nam Modrić treba samo što on više ne može vući. Vrijeme je da netko drugi vuče za njega, a da on bude dodatna vrijednost. Uzeli smo posjed Portugalcima što se rijetko viđa, igrali smo s četvoricom u veznoj liniji i to je naša snaga. Moramo biti svjesni da osim Gvardiola i Kovačića nemamo tip svjetske klase. Modrić je povijesno velika nogometna ličnost, ali nije više na toj razini. S druge strane smo imali vezni red s igračima iz najboljih momčadi na svijetu.

Šola je zaključio da ne treba pretjerivati s pohvalama, ali da treba biti svjestan onoga što smo vidjeli u Lisabonu:

- Hrvatska je odigrala dobru utakmicu, pokazali smo da imamo snagu da se ne raspadnemo nakon dva lako primljena gola, ali s druge strane opet nismo bili dovoljno opasni u napadu. Osjeti se da nam nedostaje brzina. Matanović je najveće osvježenje jučerašnje utakmice. Brz je, visok, jak, ima smisla za igru, zna vratiti loptu i osjetiti igrača, brz je za svoju visinu, dominantan je u visini, moderan napadač.

Linker
06. rujan 2024 12:35