Erling Haaland

 IAN KINGTON Afp
NAJPLAĆENIJI U PREMIER LIGI

Dok pršte kritike, Haalanda čeka ugovor karijere. Bogatstvo je spremno, otac inzistira na jednom uvjetu

Norveški gorostas nije oduševio u Kazahstanu, ali u Premier ligi i dalje se snalazi bez poteškoća
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. rujan 2024. 12:38

Erling Haaland zasad se za pogotke ne natječe s igračima Premier lige, nego klubovima. Zabio je sedam "komada" za Manchester City u prve tri utakmice, toliko su zabili i Chelsea i Liverpool, a svi ostali klubovi manje. No, kada svuče odijelo Građana i zaplovi u reprezentativne vode, norveški gorostas odjednom nije toliko precizan ni nezaustavljiv.

- Haaland izgleda znatno ispod razine. Ovo je jedna od najgorih njegovih verzija koju sam ikada vidio - bez zadrške je govorio bivši izbornik Norveške (2009. - 2013.) Egil Olsen, gledajući kako mašina iz Manchester Cityja promašuje četiri, a od toga jednu vrlo izglednu šansu protiv Kazahstana u petak, pa su se Skandinavci kući vratili sa siromašnih 0:0.

Loši dojmovi

- Imamo samo dva igrača svjetske klase. Prvi je ispodprosječni Haaland, drugi Martin Odegaard. On ponekad bljesne, ali vidio sam i puno bolje njegove izvedbe. Jedan bod je zaista loš. U našoj skupini s Austrijom i Slovenijom, nema ekipe koja će darovati bodove Kazahstanu - podvlači Olsen.

Ništa boljeg dojma nije ostao ni Jan Aage Fjortoft, proglašen najboljim nogometašem Norveške 1998., koji od 2016. unutar reprezentacije obavlja ulogu savjetnika Uprave.

image

Promašaj Erlinga Haalanda protiv Kazahstana

Vegard GrŘtt/bildbyrĹn/shutterst/shutterstock Editorial/profimedia

- Jako razočaravajuća izvedba Norveške. Još uvijek mi je misterija kako se toliko dobrih igrača ne može pretvoriti u dobru momčad.

Nije, na temelju toga, teško pretpostaviti što bi Fjortoft savjetovao onima gore. Njegov istup zvuči kao izravna kritika izborniku Staleu Solbakkenu, ali norveški mediji pišu da 56-godišnjak ne mora strahovati. Trebao bi ostati na funkciji do isteka ugovora 2026., a i sam je rekao da će, neovisno o (ne)uspjehu plasmana na Svjetsko prvenstvo, tada odstupiti s izborničke stolice jer ga ponovo zanimaju trenerske dužnosti. Navijače vjerojatno ne oduševljava takva odluka jer mu teško mogu oprostiti izostanak s Europskog prvenstva...

Nekoliko sastanaka

No, vratimo se na Haalanda, koji u dvoboj drugog kola B3 skupine Lige nacija protiv Austrije ulazi uz pregršt kritika na leđima. Dobro kažu novinari tamošnjeg lista Aftenposten: "Remi u Kazakhstanu mogao bi biti početak noćne more". Austrija je na Euru pokazala da može biti problem Francuzima, Nizozemcima, Turcima... Momčad koja samo tri dana ranije ostaje "sterilna" u Kazahstanu bez svog pravog izdanja nema što tražiti kontra sve impresivnije postavke Ralfa Rangnicka. Pravo izdanje postižu samo kad Haaland namjesti nišanske sprave, centarfor jako dobro zna što mora činiti na Ullevaal areni u Oslu ako Norveška želi bod(ove), a on izbjeći kritike.

image

Erling Haaland

HENRY NICHOLLS Afp

Tisuću kilometara dalje, u plavom Manchesteru, Haalanda ne čekaju kritike nego - novi ugovor. Izvještavaju tako Marca i Daily Mail, navodeći da su Haalandovi predstavnici već odradili nekoliko sastanaka i manje-više dogovorili uvjete produženja vjernosti Građanima. Aktualni ugovor Norvežanina važi do 2027., novi potpis mu nije nužnost, ali može postati najplaćeniji igrač Premier lige. Trenutno je to njegov suigrač Kevin de Bruyne s 25 milijuna eura po sezoni, odnosno oko 500 tisuća eura tjedno. Haaland prema aktualnom dogovoru zarađuje oko 450 tisuća eura tjedno, premda Daily Mail saznaje da, kad se zbroje bonusi koji su mu praktički garantirani, iznos se udvostručuje! Tom logikom, Haaland je i sada najplaćeniji premierligaš, a s novim ugovorom to bi postao i po osnovici plaće.

Otkupna klauzula

Važno je spomenuti da će novi ugovor sa Cityjem, koliki god mu bio rok trajanja, vjerojatno sadržavati i otkupnu klauzulu. Na tom dijelu inzistiraju Haalandov otac Alf-Inge i agent Rafael Pimenta, jer smatraju da je će tako osigurati da napadač zadrži kontrolu nad svojom budućnosti.

image

Erling Haaland

HENRY NICHOLLS Afp

City, pak, računa na Haalandovu odanost, a najnovijim potezom, odnosno najbogatijim ugovorom godinama prije isteka trenutnog, poručuj Haalandu da će biti osnova svih klupskih projekata. Neovisno o dolascima novih igrača, neovisno o odlasku ili ostanku Pepa Guardiole.

Linker
09. rujan 2024 14:43