ANTE CIZMIC Cropix
POGLED U BUDUĆNOST

Evo što je sljedeće na meniju za Vatrene: ‘Imamo priliku tamo se pokazati, jedva to čekamo!‘

Hrvatski nogometaši nisu previše očajavali nakon velike prilike u borbi za povijesni trofej
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. lipanj 2023. 00:23

Hrvatska nije uspjela, zastala je korak do cilja. Bez pogodaka u 90 minuta, bilo je kao s Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru prošle jeseni. No golova ovoga puta nije bilo ni u produžecima, tako da su nakon 0:0 presudili jedanaesterci. Dosad su nam bili sretni, na Mundijalu u Rusiji 2018. Vatreni su u raspucavanju s bijele točke bili bolji od Danske i Rusije, u Kataru 2022. od Japana i Brazila. No serija je morala negdje stati, stala je nažalost u finalu Final Foura Lige nacija 2023. godine. Unai Simon bio je španjolski Danijel Subašić i Dominik Livaković, obranio je Lovri Majeru, obranio je i Bruni Petkoviću i Španjolska je postala ta koja je osvojila trofej. Svoj prvi od Europskog prvenstva 2012. godine kad je postala najbolja momčad Starog kontinenta. I na tom je turniru, tada u skupini, svladala Hrvatsku.

- Hvala našim navijačima. Nažalost, penali su lutrija, 50-50 i žao nam je što nismo uspjeli osvojiti to prvo mjesto. Od Luke Modrića preko Perišića, Brozovića, Kovačića, izbornika, svi oni su zaslužili ovaj trofej, ali nažalost ništa. Malo smo tužni i razočarani, u svlačionici smo uglavnom šutjeli. Napravili smo povijesni rezultat, no šteta... U Njemačkoj na Euru ćemo ponovno imati veliku podršku s tribina, samo trebamo uspješno proći kvalifikacije - kazao je Martin Erlić.

Zlatko Dalić je sinoć po 74. put vodio hrvatsku reprezentaciju i njen je apsolutni rekorder. Ne samo po broju utakmica u kojima je zapovijedao vatrenim momcima, već i po trofejima. Srebru iz Rusije i bronci iz Katara pridodao je srebro iz Nizozemske. Jasno, ne mogu u istu rečenicu Svjetsko prvenstvo i Liga nacija, no iza Hrvatske je fantastičan uspjeh. Sam plasman na završni turnir četiri reprezentacije nakon što su ti u skupini u leđa gledali svjetski doprvak Francuska te Danska i Austrija, domet je za divljenje. Kao i pobjeda protiv Nizozemske u polufinalu FF-a, što je, gledajući s druge strane, bio prvi poraz Oranja na De Kuipu u Rotterdamu nakon 2000. godine. Dalić i njegovi Vatreni bili su blizu i u finalu, ali bijela točka je i za Hrvatsku jednom morala postati crna. Glavu gore, razloga za veliku tugu uistinu nema. Hrvatska je u dvije utakmice u Nizozemskoj samo još jednom dokazala da je europski, dakle i svjetski nogometni vrh. A penali? Nisu lutrija, ali to je ipak jedan poseban dio igre.

- Bila je vrhunska utakmica s obje strane, vrhunske reprezentacije, vrhunski igrači. Imali su šanse, imali smo i mi, da sam bolje pogodio, možda bi bilo drugačije... Zahvalni smo navijačima do neba, htjeli smo im vratiti na najbolji mogući način, ali nažalost nije išlo. Nadam se da ćemo na Euru 2024. napraviti novi uspjeh. Jedva čekamo... - kazao je Josip Juranović.

Vatrenima i njihovom izborniku slijedi ljetni odmor, a što se reprezentacije tiče, opet će se zajedno naći u ponedjeljak 4. rujna na okupljanju za rujanske dvoboje s Latvijom u Rijeci (8. IX.) i Armenijom u Erevanu (11. IX.). Srebrni koji su postali brončani pa su od nedjelje opet srebrni, ne trebaju očajavati. Treba do kraja u skupini za Euro odraditi posao prema očekivanjima pa u lipnju i srpnju 2024. u Njemačkoj opet napasti trofej. Tko zna, možda je upravo ta sljedeća godina negdje upisana kao zlatna za Hrvatsku...

Linker
04. svibanj 2024 04:45