GLYN KIRK Afp
LIGA NACIJA

Grci slavili na Wembleyju, remi Italije i Belgije, Francuzi pobijedili Izrael

Večeras je startalo 3. kolo UEFA Liga nacija u sve četiri jakosne kategorije
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 10. listopad 2024. 23:12

Večeras je startalo 3. kolo UEFA Liga nacija u sve četiri jakosne kategorije. Najzanimljivije susrete donijela je Liga A, ali u Ligi B dogodila se najveća priča večeri i pobjeda Grčke na Wembleyu protiv Engleske.

Derbi grupe 2 u Ligi A odigran je između Italije i Belgije, a završilo je bez pobjednika 2:2. Italija je na stadionu Olimpico u Rimu imala nakon 24 minute susreta dva gola razlike. Talijani su poveli već u prvoj minuti. U brzom prodoru Federico Dimarco je razmijenio dodavanja s Maetom Reteguijem, a zatim ubacio savršenu loptu između vratara i obrane. Udarac Andree Cambiasa isprva je zaustavio Koen Casteels, ali je igrač Juventusa pogodio odbijenu loptu.

Retegui je "zadužio" devetku momčadi Luciana Spallettija, a opravdao je poziciji pogotkom za 2:0 u 24. minuti. Ipak, "noćnu moru" imao je kapetan Rome Lorenzo Pellegrini, natjeravši svoju reprezentaciju da igra s desetoricom više od pola utakmice. U 40. minuti startao je u gležanj Belgijca Arthura Theatea i to ga je koštalo izravnog crvenog kartona. Sudac utakmice prvo je pokazao žuti karton, ali je nakon poziva VAR-a promijenio boju kartona.

Iskoristio je to maksimalno rano gost. Prije odlaska na odmor uspio je smanjiti zaostatak Belgijaca bočni igrač Cluba Bruggea Maxim De Cuyper. U drugo poluvrijeme je također momčad Dominica Tedesca ušla bolje, a to je konkretizirala u 61. minuti. Ofenzivac Arsenala Leandro Trossard pogodio je na asistenciju Wouta Faesa za izjednačenje i konačnih 2:2.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Drugi par jedine elitne skupine odigrane bili su Izrael i Francuska, koji su se sastali na "neutralnoj" Bozsik Areni u Budimpešti. Na početku susreta činilo se kako će izraziti favorit Francuska lako doći do sva tri boda. Ipak, Izrael je pružio otpor duže od očekivanog.

Eduardo Camavinga bio je najinspiriraniji član Tricolora. Veznjak Reala iz Madrida bio je strijelac već u 7. minuti utakmice, a u asistente se upisao u 28. Odličnu akciju završio je ubačajem, koji koristi Christopher Nkunku za svoj prvi pogodak u Ligi nacija. Među dva strijelca momčadi Didiera Deschampsa u prvih 45 minuta "ugurao" se i Omri Gandelman. Veznjak Genta pogodio je za Izrael u 24. minuti.

Francuzi su ubacili u "brzinu više" u nastavku, ali su do novih pogodaka morali čekati do završnice susreta. Prvo je Matteo Guendouzi pogodio u 87. minuti, samo 10 minuta nakon ulaska u igru, da bi isti igrač asistirao Bradleyju Barcoli dvije minute nakon svoga gola.

Senzaciju je priredila momčad Grčke protiv Engleske. Gosti su na Wembleyju slavili protiv favoriziranih domaćina rezultatom 2:1. Nakon prvog dijela bez pogodaka, Vangelis Pavlidis doveo je Grke u vodstvo nakon solo akcije u 49. minuti, ostavivši Jordana Pickforda nemoćnim. Isti igrač preuzeo je ulogu protagonista.

image
GLYN KIRK Afp

Jedan pogodak mu je poništen u 83. minuti, nakon čega je Jude Bellingham zabio za poravnanje. Ipak, ofenzivac Benfice potpuno je regularno došao do drugog pogotka u četvrtoj minuti nadoknade, za konačnih 1:2.

Najdominantniju partiju pružila je momčad Austrije, koja je na svome terenu slavila protiv Kazahstana 4:0. Christian Baumgartner zabio je nakon deset minute susreta, a i asistirao je u 56. Marcelu Sabitzeru. Prije toga na 2:0 povisio je tri minute prije Sabitzera na 2:0 Philipp Lienhart. Konačnih 4:0 postavio je Matthias Seidl na asistenciju Marko Arnautovića deset minuta prije posljednjeg sučeva zvižduka.

Erling Haaland nastavio je svoju golgetersku formu i u nacionalnoj vrsti. Dva puta se upisao u strijelce protiv Slovenije, u sedmoj i 62. minuti. Treći pogodak za Norvešku zabio je Alexander Sorloth, dok su gosti u Oslu ostali bez golova.

Linker
10. listopad 2024 23:12