Goran Vlaović

 PASCAL GEORGE Afp
BRONČANI VATRENI

‘Hrvatska ima prednost i prolazi u finale! A čujem i neke poprilično nevjerojatne najave‘

Krunoslav Jurčić i Goran Vlaović pamte pobjedu protiv Nizozemaca sa SP-a 1998. godine
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. lipanj 2023. 16:21

Ta utakmica s Nizozemskom u Francuskoj 1998. godine, u borbi za broncu koju su Vatreni pobijedili s 2:1, ostala je u sjećanju svim hrvatskim ljubiteljima nogometa, zapisana je u povijest. To je bila prva hrvatska medalja na velikim natjecanjima, ona nas je gurnula u svjetski nogometni vrh. Bila je to ona strašna reprezentacija Tulipana u kojoj su igrali Edwin van der Sar, Jaap Stam, Frank de Boer, Boudewijn Zenden, Edgar Davids, Wim Jonk, Clarence Seedorf, Phillip Cocu, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Marc Overmars.... Za Hrvatsku je igrao Krunoslav Jurčić, koji je vodio teške bitke u sredini travnjaka.

- Prva asocijacija na tu utakmicu jest da smo se jako mučili. Po meni je tada Nizozemska bila daleko najjača reprezentacija Svjetskog prvenstva. Imala je garnituru iz Ajaxa koja je bila na svom vrhuncu. Bili su to fenomenalni igrači koju su napravili velike karijere - kaže nam u uvodu Jurčić.

Priča da su obje momčadi u utakmicu ušle se traumama...

- Nizozemci su kao jedan od glavnih favorita izgubili od Brazila, a mi smo izgubili od Francuske. Dakle, i mi i oni bili smo traumatizirani. Nizozemci su čak otišli kući nakon poraza od Brazila, pa su se izravno iz Nizozemske vratili na okršaj s nama. Kod nas je vladala konfuzna situacija, baš je bilo veliko razočaranje. Neki igrači bili su u potpunom šoku. Ipak, znali smo da je bitno da se vratimo kao pobjednici, nije isto doći doma s broncom ili drvenom medaljom. Skupili smo se koliko se to u tom trenutku moglo. Imali smo i dosta ozlijeđenih, načetih igrača.

image

Mario Cvitanović i Krunoslav Jurčić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Način nije bitan

Veli da je Hrvatska na toj utakmici imala jako puno problema.

- Problemi su bili veliki, Nizozemci su bili dominantni u veznom redu. Mučili smo se i nešto pokušavali. Sreća je bila ta da smo imali izvanredne pojedince koji su jednim potezom mogli rješavati utakmice. Tako se dogodilo da su Šuker i Prosinečki zabili fenomenalne golove. Iz vrlo malo pokušaja smo zabili dva gola. Branili smo se, a Ladić je kao na cijelom prvenstvu bio u fenomenalnoj formi. U toj utakmici smo nagrađeni za naš cjelokupni trud i pozitivnu energiju koju smo imali tijekom natjecanja. Nizozemci su bili bolji, a mi smo pobijedili!

A što za današnju utakmicu predviđa danas poznati hrvatski trener?

- Ovo je jako nezahvalan termin. Igrači su iscrpljeni raznim natjecanjima, klupskim obvezama. Tu ne pričam samo o fizičkom umoru. Mnogi su mentalno zasićeni. Međutim, mi smo u takvim utakmicama - najbolji. Zlatko Dalić je već mnogo puta pokazao da zna složiti najbolje varijante. Strateški se zna kako igramo, Modrić, Kovačić, Brozović moraju uzeti loptu i staviti utakmicu pod naš ritam. To je osnovni cilj današnje utakmice. Bitno je da se našem trojcu u veznoj liniji priključe stoperi, svojom mirnoćom, da ne bude nabijanja lopte, panike... Moramo pokušati igrati od noge do noge, uhvatiti naš ritam i onda preko individualnih rješenja tražiti pobjedu. Mi imamo svoje šanse kao što smo imali na svakoj utakmici koju smo do sada igrali - zaključio je Jurčić.

Goran Vlaović je te 1998. godine protiv Oranja ušao u 78. minuti.

- S obzirom da sam kasno ušao u igru, prema tom srazu imam neki osobni pogled. Gledam je na način da smo s pobjedom stavili “točku na i” tom našem prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu. Sjećam se posebno slavlja nakon utakmice na terenu, kad smo trčali pobjedničke krugove i prema našim navijačima - prisjeća se Vlaović.

image

Goran Vlaović

JAKOV PRKIC Cropix

Kazat će da su tada Nizozemci možda igrali najbolji nogomet otkad je te reprezentacije.

- Bez obzira što je Hrvatska bila iznenađenje prvenstva, malo je tko očekivao da ćemo ih pobijediti. Pogotovo jer smo svi nakon našeg također nesretnog poraza od Francuza djelovali kao da smo u nekakvom “badu”, u emocionalno-psihološkom minusu. Bila je to dobra utakmica, ali dva fenomenalna pogotka Šukera i Prosinečkog donijela su nam trijumf. Ladić je na vratima ponovio neke od svojih briljantnih partija.

Što nekada sjajni centarfor očekuje od večerašnjeg sraza u Rotterdamu?

- Očekujem prolazak u finale! Zapravo, očekujem pobjedu u, da tako kažem, osnovnom dijelu utakmice, ali kao primarni cilj je konačni prolaz bez obzira na koji način. Nizozemci slično kao i mi imaju situaciju s nekakvim izostancima igrača, tu smo negdje “egal”. Srce naše momčadi o dalje je ostalo isto, to je naš vezni red. Sve ostalo imamo dobro pokriveno. Nizozemska je više u stvaranju neke nove momčadi nego mi. Zato mislim da je Hrvatska u određenoj prednosti. Čujem neke najave, po meni čak i prilično nevjerojatne o broju naših navijača. Ako će biti tako, onda će me to oduševiti. Pa bi onda moglo biti i izjednačeno na tribinama. Optimist sam - zaključio je Vlaović.

Linker
07. svibanj 2024 06:04