RONNY HARTMANN Afp
BORBA ZA MUNDIJAL

Hrvatska je blizu statusa nositelja u kvalifikacijama za SP, ali postoji opasnost u Ligi nacija

Trenutačno je na ljestvici FIFA-e Hrvatska na osmom mjestu među europskim zemljama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2024. 10:52

Liga nacija sama po sebi ima rezultatsko značenje jer kad ne bi bilo tako ne bi skoro četrdeset tisuća Hrvata došlo u Rotterdam na finale, za Vatene je to razdoblje u kojem će izbornik nastojati preurediti i dotjerati nacionalnu vrstu ne bi li bila spreman za kvalifikacije za SP, a igra značajnu ulogu i po pitanju mjesta nositelja u tom izlučnom ciklusu.

- Tomo je rekao kako moramo biti među prva dva u skupini da bismo sigurno bili nositelji u kvalifikacijama za SP - kazao je izbornik Dalić referirajući se na glasnogovornika HNS-a Tomislava Pacaka.

Prema informacijama koje ima Savez, 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine dobit će se tako da osam mjesta pripada onima koji su na prve dvije pozicije u četiri skupine A kategorije Lige nacija....

- A kako će se točno odrediti ostala četiri nije potvrđeno, po onome što sada znamo to će vjerojatno biti četiri najbolje ekipe po FIFA rankingu koje nisu izborile plasman kroz Ligu nacija - dopunio je Pacak.

Zasad stojimo jako dobro

To daje dodatnu dimenziju utakmicama u Ligi nacija iako Hrvatska stoji jako dobro. Trenutačno je na ljestvici FIFA-e na osmom mjestu među europskim zemljama. Ako naši ne bi bili među dva u skupini, velika je šansa da bi se našli među četiri koji idu na temelju FIFA-ine tablice. Opet, to teoretski, naravno, nije sigurno. Ovog časa jedino zabetonirano je da jedno od prva dva mjesta donosi ulogu nositelja.

Prvo postoje šanse da bi nas neke reprezentacije koje su po FIFA-i ispod nas mogle preskočiti - Njemačka, Švicarska, Danska.. ali ako se to i ne dogodi, problem bi se izrodio ako bi među dva u skupini bilo previše reprezentacija koje nisu ispred nas na FIFA ljestvici. Kad bi se dogodilo da četiri ekipe koje su ispred nas na FIFA tablici ne prođu kroz Ligu nacija, a ni mi ne prođemo, tada bismo bili veliki gubitnici.

Status nositelja izuzetno je važan

Države ispod Hrvatske u redoslijedu FIFA-e koje igraju u A kategoriji Lige nacija su Njemačka, Švicarska, Danska, Srbija, BiH, Izrael, Škotska, Mađarska... Škoti su nam tako izravan rival.

Ukoliko ste pomislili da je takav hibridan način odabira nositelja povezan s time što Engleska nije u A kategoriji Lige nacija pa ne bi mogla dobiti status nositelja kad bi to natjecanje bio jedini kriterij, možda i niste u krivu.

Zašto je bitno biti među 12 nositelja? Na SP ide šesnaest reprezentacija iz Europe, iz kvalifikacija izravno samo dvanaest pobjednika skupina, a ostale četiri momčadi dobit će se nakon doigravanja dvanaest drugoplasiranih i četiri iz Lige nacija. Skupine će biti male, malo utakmica, cilj je biti prvi, a to je lakše ako izbjegneš ostalih jedanaest najboljih.

Linker
05. rujan 2024 10:37