TOM DUBRAVEC Cropix
HRVAT IZ FEYENOORDA

‘Hrvatska je u prednosti u vezi, Koeman je veličina, a ne žalim jer sam odbio Hajduk, evo i zašto‘

‘Nikada ne žalim za odlukama koje donesem jer su promišljene i argumentirane‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. lipanj 2023. 15:25

Razgovarao sam s Koemanom prije dva mjeseca. On njeguje praksu da obilazi klubove, priča s trenerima, raspituje se o igračima, pa je tako bio i kod nas u Feyenoordu. I kroz razgovor sam stekao dojam da mu je onaj visoki poraz protiv Francuza na startu mandata otvorio oči. On će se prestrojiti i ponovno složiti kvalitetnu reprezentaciju, otkriva Marino Pušić u razgovoru za Jutarnji.

52-godišnjeg Mostarca, pomoćnog trenera u Feyenoordu, namjeravali smo intervjuirati u Rotterdamu, ali on se do našeg dolaska već evakuirao prema Splitu gdje provodi godišnji odmor. Prethodno je navijačima pokazao šampionski tanjur, prvo na De Kuijpu, a onda i s krova otvorenog autobusa koji je milio zakrčenim ulicama lučkog grada. Feyenoordova titula ovdje je velika priča.

image
PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Ne tako davno Pušić je bio kandidat za klupu Hajduka. Pitamo ga je li požalio što je odbio Jakobušića i Nikoličiusa?

- Nisam, nikada ne žalim za odlukama koje donesem jer su promišljene i argumentirane. Tada iz nekih obiteljskih okolnosti nisam bio spreman za Hajduk, a činjenica da sam u međuvremenu ostvario velike uspjehe s Feyenoordom kaže mi da nisam pogriješio. Nije zvao samo Hajduk, zvali su i drugi i ja ću jednog dana sigurno raditi samostalno, ali zaključio sam da u tandemu s Arneom Slotom trenutačno mogu učiniti više. Da, kažem ‘u tandemu‘ jer sebe ne doživljavam tipičnim pomoćnikom, suradnja u našem stožeru temelji se na partnerstvu. Naravno, Slot na koncu donosi odluke.

Hrvatska javnost rubno prati nizozemsku ligu i iznenađena je Feyenoordovom šampionskom sezonom u konkurenciji Ajaxa i PSV-a. Postoji neko objašnjenje?

- Slot i ja surađujemo već četiri godine, od njegovih početaka u AZ Alkmaaru. Istomišljenici smo u mnogim stvarima, a jedna od važnijih jest uvjerenje da se možemo poigrati s nogometnim klišejima. Takav jedan klišej je da se momčad ne stvara preko noći. Mi smo na kraju prošle sezone, nakon finala Konferencijske lige, krenuli zidati momčad od temelja sa 16-17 novih igrača. Potpuno je nelogično bilo osvojiti titulu u takvim uvjetima ako ukalkulirate ovdje da je naš proračun bitno manji od Ajaxova ili PSV-ova. Koliko iznosi? Momčad košta nekih 20-ak milijuna eura i vjerojatno je jeftinija od Dinamove. Za nizozemsku javnost naša je titula senzacija, ali za one uključene u rad kluba i nije. Jak skauting, pametno biranje tipova karaktera koje želimo u momčadi, vizija igre. Sve nam se spojilo...

Koeman - veličina

I dovelo vas na prag Tottenhama? Feyenoord je spustio rampu Slotu odštetnim zahtjevom od 15 milijuna eura...

- Ne mogu ulaziti u detalje, ali logično je da bude interesa nakon ovakvih uspjeha. Nastavljamo s Feyenoordom. Sljedeći cilj je prezimljavanje u Europi, ako je ikako moguće u konkurenciji Lige prvaka. Pred nas su u Feyenoordu na startu postavljena dva cilja. Prvi, igrati atraktivan nogomet s kojim će se navijači poistovijetiti. Drugi, podizati vrijednost igrača za transfere.

Pušić se predstavlja kao nizozemski trener, u njihovu je nogometu duže od 30 godina. Kako kao insajder doživljava Koemana na izborničkoj dužnosti?

- Ovdje Koemana percipiraju ne samo kao igračku, nego i trenersku veličinu. Puno je on dobrih trenerskih poslova odradio u karijeri. Inače je fantastičan čovjek, stilom blizak Ancelottiju što znači da puno pozornosti posvećuje ‘man managementu‘. U prvom je mandatu preporodio reprezentaciju i zato mu se bila javila Barcelona. Ne sumnjam da će uspjeti i u drugom mandatu.

Momčad će graditi oko asova poput Van Dijka i De Jonga. Tko su igrači iz sjene koji bi mogli obilježiti budućnost?

- Mats Wieffer je jedan od kandidata, ujedno plastičan primjer našeg poigravanja s klišejima u Feyenoordu. Prije dvije godine doveli smo ga iz druge lige, sada je reprezentativac. Igrač balansa, defanzivni vezni koji suigrače čini boljima.

Hrvatska u prednosti

Hrvatska ipak ima kvalitetniji vezni red?

- To bi moglo biti presudno u srijedu. Nizozemska s De Jongom tu ne zaostaje puno, ali Hrvatska je u prednosti. Ne očekujem juriše na startu, vjerujem da će biti puno taktiziranja. U takvoj utakmici momčad s većim posjedom i kontinuiranom inicijativom bliža je pobjedi.

Linker
03. svibanj 2024 01:52