Igor Matanović

 DAMIR KRAJAC Cropix
SPORTCAST: MARIO CVITANOVIĆ

‘Hrvatska podcjenjuje igrača koji radi razliku, Matanoviću treba doći ‘šukerovska‘, a Sosa još nije svoj‘

Bivši nogometaš, a danas trener i stručni komentator uoči izazova Vatrenih u Ligi nacija
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. listopad 2024. 16:49

U novoj epizodi Sportcasta, našeg podcasta namijenjenog raznim sportovima i hrvatskim sportašima, fokus je na nogometu i Ligi nacija. Hrvatsku reprezentaciju u aktualnom ciklusu čekaju ogledi sa Škotskom i Poljskom, a o ključnim segmentima igre i selekcije raspravili smo s Marijom Cvitanovićem.

No, prije Vatrenih, treba natuknuti da su proteklih dana dvije klupe SHNL-a (Šibenika i Gorice) ispražnjene, pa i priupitati zvone li Cvitanoviću telefoni.

- Telefoni stalno zvone, ali ništa konkretno. Čim sam ovdje, znači da ništa nije završeno ili napravljeno - uvodno će kazati naš trener, a zatim pogledati prema Ligi nacija.

- Što želim vidjeti? Nastavak onoga što su započeli protiv Poljske u Osijeku, gdje je bila dobra i uvjerljiva prezentacija, premda se na rezultatu nije toliko osjetilo. Vatreni na Maksimiru uvijek imaju dominantan gard, pobjednički stav i sigurnost u sebe. Rijetko kad su na Maksimiru u podređenom položaju. Sviđa mi se što nam se nakon Eura vratila pozitivna atmosfera, pogotovo nakon te utakmice s Poljskom. Taj ogled može biti dobar putokaz za dalje, premda nikada ne treba zaključivati na temelju izdvojenih slučaja.

Čini se da 3-5-2 odgovara reprezentativcima?

- Pogotovo zadnjoj liniji. Imamo stopere koji mogu iznijeti loptu, dobri su u igri jedan na jedan i izlasku na igrača te mogu napraviti pritisak. Vezni red tako može biti slobodniji i manje opterećen, jer znaju da imaju dobar bedem odostraga. No, vidimo i da još uvijek nismo pronašli adekvatne igrače na svim pozicijama, odnosno one koji će sami za sebe reći da su ‘ti‘ bočni igrači. Moramo pronaći i igrače koji će raditi razliku i donositi višak prema naprijed.

Kaže, treba doraditi koordinaciju.

- Vidjeli smo u Osijeku situacije u kojoj Petković i Matanović dolaze jedan blizu drugoga, stanu na protivničke stopere i još uvijek ne znaju kako se kretati u paru. Međutim, ovakav sustav zahtjeva dosta rada po pitanju kretanja, što se posebno odnosi na napadače.

image

Ante Budimir

Jose Breton/nurphoto/shutterstoc/shutterstock Editorial/profimedia

Izbora u napadu ne nedostaje.

- Slatke brige. Budimir igra sjajno u Španjolskoj. Mislim da je taj igrač u hrvatskoj javnosti dosta podcijenjen. Nije adekvatno kreditiran s obzirom na sve prednosti i razliku koju radi za svoju ekipu. Petković je isto u jako dobroj formi, Kramarić je zabio preko 100 u Bundesligi i to sve govori, a Matanović je u Osijeku pokazao kvalitetu koju dosad možda nismo imali. On je ponekad nestrpljiv ili malo brzoplet. Treba mu još doći ona "šukerovska" mirnoća, pa da ne šutira svaku loptu punom snagom, bit će puno bolji. A to dolazi s iskustvom i utakmicama.

Izbornik Zlatko Dalić nedavno je ponovio da, gledajući prema SHNL-u, bez Dinama u računici nije u sretnoj situaciji.

- Podigla se prašina oko te izjave, ali apsolutno se slažem s Dalićem. Europske utakmice pokazale su da mnogi igrači trebaju nešto više da bi došli u reprezentaciju. Ritam u hrvatskoj ligi i na europskim utakmicama su nešto sasvim deseto. Vidjeli smo da Dinamo može parirati jednom Monacu, a primijetio sam kod tog Monaca nekoliko stvari. Koliko brzo primaju loptu, razmišljaju, traže rješenja, koliko su dobri u sigurnim dodavanjima. Tu nema neforsiranih pogrešaka, a u SHNL-u ćete ih naći jako puno. Tu je puno manje čvrstih duela i brzine. U SHNL-u kronično nedostaje brzina. Ne samo sprinterske ili pravolinijske, nego brzine razmišljanja i donošenja kvalitetnih odluka. Plus, ima mnogo neforsiranih grešaka, kada se lopte gube bez pritiska i potrebe. Na vrhunskim nivoima, to se ne događa.

Govoreći o bočnim pozicijama, Cvitanović izdvaja Bornu Sosu.

- Očekujem da nam da puno više nego što je dosad dao, jer mislim da to može i ima kvalitetu. Imam osjećaj da još uvijek nije svoj, da igra s teretom na leđima. Ako s te strane budemo imali pravog Sosu, koji je konstantna opasnost kao što je bio u Stuttgartu, onda je na desnoj strani manje bitno hoće li igrati Jakić, Perišić ili netko treći.

U zadnjih pet utakmica zabili smo pet golova, od toga dva (Kramarić Albaniji i Modrić Italiji) iz otvorene igre. Jedan je stigao iz prekida (Modrić Poljskoj), pored toga dva auto-gola (Albanaca i Portugalaca). Možemo li to shvatiti kao negativnu sugestiju ili...?

- Rekao bih da smo stvarali dosta šansi, s tim da bi i auto-gol Portugalaca u svakom slučaju bio gol da Dalot nije dirao loptu. Međutim, to jest pitanje za razmišljanje. Zbog čega realizacija nije kakva treba biti, ako imamo igrače koji znaju doći u šansu i zabiti gol..? Možda smo upravo iz tog razloga počeli igrati s dva napadača.

image

Borna Sosa

MARIN FRANOV Cropix

Čeka li nas teži posao protiv Škota ili Poljaka?

- Gledao sam Škote uoči i tijekom Eura. Izostanak McGinna za njih znači jako puno, brz je i zna reagirati u jedan na jedan. Dobro je za njih što je McTominay otišao iz Manchester Uniteda i probao nešto drugo u Napoliju. Škoti znaju mijenjati raspored s tri, pa s četiri igrača odozada, ali nemaju klase prema naprijed koje bi napravile razliku da budu učinkoviti. Očekuje nas tvrd suparnik, srčan i organiziran, a u takvim utakmicama rani gol može dosta toga uvjetovati. Kako bilo, obje će utakmice biti zahtjevne i nećemo moći lako probiti protivnike. Očekujem da će utakmica protiv Poljaka možda čak biti i lakša.

Opširniji osvrt na nadolazeće oglede Hrvatske, uz raspravu o zamjenama za Matea Kovačića, ulozi Luke Modrića, mladoj reprezentaciji i raspravi o Bruni Durdovu, ali i pitanju o razlozima deficita na određenim pozicijama, pogledajte u priloženoj epizodi ili na našem YouTube kanalu.

Linker
11. listopad 2024 16:49