Gol Modrića protiv Škotske

 STU FORSTER/AFP/PROFIMEDIA Stu Forster/afp/profimedia
REAKCIJE NA ŽDRIJEB

Hrvatski protivnici složni: ‘Oni su stvarno jak suparnik. Modrić? Njegova izvedba bila je izvanredna‘

Škotski i poljski izbornik imali su riječi hvale za hrvatsku reprezentaciju i Luku Modrića
Piše: Tomislav Dragobratović, Marko CrnjakObjavljeno: 09. veljača 2024. 17:58

Dojmovi nakon završenog ždrijeba Lige nacija sugeriraju da se Hrvatska nalazi u povoljnoj skupini. Vatreni će suprotstaviti momčadima Portugala, Poljske i Škotske, a uzevši u obzir prijašnje hrvatske protivnike u ovom još uvijek mladom natjecanju, sama činjenica da se radi o nešto lakšoj skupini ne znači nužno da će Vatrenima biti lako. Ne možemo već sada konstatirati da će se Vatreni “prošetati” grupom, a i to ne bi bilo u skladu s našom “tradicijom”, s obzirom da si u pravilu otežamo posao, osim ako nisu, naravno, u pitanju velika natjecanja.

Iako su neki iz posljednjeg šešira prizivali Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu, ždrijeb nam je dodijelio Škotsku, koja je po kvaliteti, a i prikazanom u kvalifikacijama za Euro, puno bliže Srbiji od ostalih potencijalnih suparnika.

Reprezentaciju predvodi veznjak Manchester Uniteda, Scott McTominay, koji je odigrao sjajne kvalifikacije za Škotsku. Postigao je sedam golova, dugo vremena bio je među vodećim strijelcima kvalifikacija, a Škoti su svojim dobrim igrama bez stresa osigurali plasman na Euro. Ispred njih je bila Španjolska s 21 bodom, Škoti su bili drugi sa 17, a treći Norvežani nisu ni u jednom trenutku imali realne šanse za plasman.

Uz McTominaya, tu je i veznjak Aston Ville John McGinn, jedan od glavnih kotačića momčadi Unaija Emeryja koja maršira prema plasmanu u Ligu prvaka. Andrew Robertson, trenutno ozlijeđeni bek Liverpoola također je jedno od jačih imena, dok se i ostatak škotske momčadi sastoji pretežito od igrača iz Premier lige i škotskog Premiershipa. Izbornik reprezentacije Steve Clarke dao je izjavu nakon ždrijeba.

image

Scott McTominay, Callum McGregor i John McGinn

ALTER PHOTOS/DDP USA/PROFIMEDIA Alter Photos/ddp Usa/profimedia

Clarke je upitan želi li da velike zvijezde poput Ronalda, Modrića i Lewandowskog nastave svoj reprezentativni put i nakon Eura kako bi bili dostupni za Ligu nacija.

- Želim ih sve! Kažem to jer imaš samo kratku karijeru, a i sam sam kao igrač želio igrati protiv najboljih. Želiš biti konkurentan protiv vrhunskih momaka i testirati se protiv najboljih timova i igrača – rekao je.

- Nadam se da će Lewandowski, Modrić i Ronaldo izdržati još malo i igrati u Ligi nacija. To bi bilo odlično za sve.

Prokomentirao je i posljednji susret Hrvatske i Škotske, kada su na Euru 2020. Vatreni slavili s 3:1.

- Hrvatska nas je pobijedila na prošlom Euru i to je bilo jako razočaravajuće za sve. Ali kada se odmaknete i ponovno pogledate utakmicu, vidite da je Modrićeva izvedba bila jednostavno izvanredna. Vidjeti te igrače kako igraju najbolje što mogu je nešto što bi ljudi cijenili – zaključio je Clarke.

Bila je to ujedno i jedina pobjeda Hrvatske protiv Škotske. Odigrali smo međusobno 6 utakmica, a uz tu pobjedu ubilježili smo 3 neriješena rezultata i 2 poraza. "Probili smo led" na Euru, a sada ćemo morati nastaviti u istom tonu...

POLJSKA

Poljska je 31. momčad Fifine ljestvice, prema Transfermarktu drži vrijednost od 197,7 milijuna eura, a najskuplji igrač je Piotr Zielinski, veznjak Napolija čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna eura. Ipak, čovjek kojega se najviše treba čuvati vjerojatno je i dalje Robert Lewandowski. Hrvatska je u povijesti odigrala samo jednu službenu utakmicu s Poljacima. Bilo je to u grupnoj fazi Eura 2008., kada je Ivan Klasnić donio Vatrenima 1:0 pobjedu u Klagenfurtu. Prethodno smo se tri puta susretali u prijateljskim ogledima - pamtimo 2:1 pobjedu na Kantridi (1996.), 4:1 u Osijeku (1998.), remi u Splitu (2003.) i jedini poraz 0:1 u Wolfsburgu (2006.). Izbornik Poljske je Michal Probierz, koji je dosad vodio samo četiri utakmice (2p i 2n). Nastupala je na osam svjetskih prvenstava i uzela dvije bronce (1974. i 1982.) te nastupali na četiri (prethodna) europska prvenstva i najdalje stigli do četvrtine finala 2016., a na predstojeću kontinentalnu smotru nisu se uspjeli kvalificirati. (mcr)

A kada je "ples kuglica" u trećoj jakosnoj skupini Hrvatskoj dodijelio Poljsku, čak i oni rezerviraniji morali su priznati da nam se posrećilo. Poljska je, objektivno gledajući, najslabija reprezentacija iz izbora koji uključuje Francusku, Njemačku i Švicarsku.

Dovoljno je pogledati igre Poljaka u nedavno završenim kvalifikacija za Euro 2024., gdje reprezentacija predvođena Robertom Lewandowskim nije uspjela osigurati izravan plasman kraj Albanije i Češke. Spomenute reprezentacije imale su svaka po 15 bodova, dok su Poljaci bili treći s jedanaest bodova. Upisali su tri pobjede, dva remija i tri poraza u osamodigranih utakmica, uz gol razliku koja je bila točno na nuli (10:10).

Robert Lewandowski glavna je zvijezda momčadi, još jedan "modrićevski" slučaj, velikan koji i u poznim nogometnim godinama na leđima nosi svoju reprezentaciju. Kao i za Modrića, nije izvjesno hoće li napadač Barcelone nastaviti svoj put s Poljskom nakon Eura, iako je Lewandowski tri godine mlađi od hrvatskog veznjaka, što je još uvijek značajnih 35 godina. Lewandowski igra lošiju sezonu u Barceloni od prošle, za sada je na 14 golova u 31 nastupu u svim natjecanjima, što su i dalje solidne brojke.

Od "jačih" imena tu su još Piotr Zielinski, veznjak Napolija koji bi se na ljeto trebao pridružiti Interu. Wojciech Szczesny dugogodišnji je vratar Juventusa, a igrač iz njegovog prijašnjeg kluba (Arsenala) Jakub Kiwior značajan je faktor u posljednjoj liniji. Poljski izbornik Michal Probierz pružio je svoj komentar nakon ždrijeba. Upitan je o tome je li računao na lakši ždrijeb...

image

Robert Lewandowski i Piotr Zielinski

SOPA IMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Sopa Images/sipa Press/profimedia

- Je li uopće bilo lakih skupina? Ako gledamo ove skupine, sve su bile teške. Da biste ostvarili dobar rezultat u Ligi nacija, prvo morate sami igrati na dobroj razini. Natjecat ćemo se protiv stvarno jakih protivnika, drago mi je. To bi nam trebalo pomoći da izgradimo ovu momčad i pripremimo je za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. U posljednjim utakmicama morali smo puno igrati u pozicijskom napadu, sada će vjerojatno biti malo drugačije po tom pitanju.

Jedno od pitanja bilo je i tko će biti favorit za prolazak na završni turnir.

- Mislim da je Portugal najjači u ovoj skupini. Impresivna je činjenica da su u kvalifikacijama za Euro osvojili 30 od 30 bodova. Ali to ne znači da su Portugalci nepobjedivi. Vidjet ćemo kako će to izgledati - zaključio je.

ŠKOTSKA

Hrvatska se sa Škotskom susretala u šest navrata, pamti jednu pobjedu, dva remija i tri poraza. U grupnoj fazi kvalifikacija za SP 2002. odigrali smo 1:1 u Maksimiru i 0:0 u Glasgowu. Novi (prijateljski) susret odigrao se 2008. u Glasgowu i završio bez golova, da bi nas dvaput porazili u kvalifikacijama za SP 2014. godine. Dobili su 1:0 u Zagrebu i 2:0 kod kuće, a vratili smo im 3:1 pobjedom u grupnoj fazi prošlog Europskog prvenstva. Reprezentacija Škotske vrijedi 192,9 milijuna eura, pritom je najskuplji igrač Scott McTominay, veznjak Manchester Uniteda. Radi se o 36. reprezentaciji na Fifinoj ljestvici, a od 2019. godine predvodi ju izbornik Steve Clark. Škotska je odigrala tri EP-a i nikada nije prošla grupnu fazu, novu šansu imat će ove godine u društvu domaćina Njemačke, Mađarske i Švicarske. Pamti i osam svjetskih smotri, ali ni na interkontinentalnom natjecanju nisu probili barijeru skupine.

Linker
24. travanj 2024 19:35