DAMIR KRAJAC Cropix
VATRENI NEMAJU RJEŠENJE

Ima li koga u hrvatskom nogometu da se trgne? Dalić je novim popisom poslao jasnu poruku

Alarm već odavno zvoni. Malo nas je, ali ne baš tako malo...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. rujan 2024. 14:25

Na dan okupljanja za rujanske utakmice s Portugalom i Poljskom, izbornik Zlatko Dalić je kazao:

- Na desnom boku ćemo probati s Jakićem koji je to igrao u Eintrachtu i Pjacom, koji ima iskustva iz Dinama. Morat ćemo za ostale četiri utakmice u skupini Lige nacija pronaći nekoga. Trebamo tome posvetiti veliku pozornost, izvući sve kandidate van i gledati ih.

Tri tjedna kasnije izbornik je objavio imena igrača na koje računa za oglede sa Škotskom i Poljskom, a za desni bok, pa tako ni za potencijalnog desnog braniča u formaciji s četvoricom u obrani - nije pozvao nikoga. Rubrika je ostala prazna poput kase u napuštenoj trgovini. Popisom je odaslao poruku kako Hrvatska nema niti jednog igrača osim Josipa Stanišića i Josipa Juranovića koji je specijalist za te uloge, a smatra ga dostojnim dresa Vatrenih.

Ako idemo s pretpostavkom da su Dalić i njegov stožer doista pročešljali kuglu zemaljsku po svim meridijanima i paralelama u potrazi za odgovarajućim Hrvatima te nakon svega nemaju rješenje, da su kapitulirali i nisu iznjedrili niti jednog igrača, zar je to nešto što bi HNS i njegova struka trebali gledati mirno? Pogotovo klubovi i njihove akademije. Jedino im se može postaviti pitanje – ljudi što radite? Desni branič, lijevi branič, desno krilo, lijevo krilo, gdje god na boku treba igrača Hrvatska je kratka kao japanska pjesma. A gdje su napadači, devetke?

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Odlukom da će radije improvizirati s veznjakom Kristijanom Jakićem te ako se radi o formaciji s trojicom stopera Markom Pjacom, ili nekim drugim, nego dati šansu bilo kome koga su HNS-ov i klupski sustavi u zadnjih desetak godina "lansirali" izbornikova je ocjena 1 nedovoljan, svima koji u tim programima rade. Alarm već odavno zvoni, ima li koga u hrvatskom nogometu da se trgne? Najjače je kad se neki busaju o prsa nakon medalja reprezentacije - mi smo stvorili Modrića, mi smo stvorili Mandžukića! Genijalno, zašto ste tako škrti? Zamislite, znaju stvoriti Modrića i Mandžukića, a napravili su samo po jednog. Zašto nisu deset, dvadeset? No, nitko da odškoluje solidnog desnog ili lijevog beka. Hrvati su fizički prilično jaki, nadareni za loptu, stoperi i veznjaci rađaju se sami od sebe, nekad više, nekad manje, najbolji postanu svjetske klase, ali tamo gdje treba puno više raditi, uložiti dodatna napore, pa i interdisciplinarnog djelovati, skoro da je pustoš.

Danas nema jednog desnog beka u državi vrijednog reprezentacije. Pa Stanišića smo doveli iz Njemačke, a Juranović je od veznjaka prekvalificiran na braniča. Prije toga je igrao stoper Tin Jedvaj. Od Šime Vrsaljka koji se već oprostio od nogometa nemamo desnog beka. Malo nas je, ali ne baš tako malo. OK. Dinamov 17-godišnjak Noa Mikić je talentiran, možda on postane novi Vrsaljko, ali kakve to veze ima sa strukom HNS-a i poglavito klubova koji u tome igraju glavnu ulogu? Odgovarajućim radom barem u svakoj drugoj generaciji na razini države trebali bismo imati po jednog dobrog bočnog igrača na svakoj strani. Ne možda uvijek vrhunskog, ali pristojno školovanog desnog beka ili krilo-beka pa dakako i krilo koji mogu poslužiti potrebama reprezentacije. Ako ništa drugo dok se ozlijeđeni ne oporave.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvati će uvijek imati pojedine kvalitetne, često i velike svjetske igrače, međutim za vrhunsku reprezentaciju to nije dovoljno. Nužan je daleko bolji stručan rad. Ili ćemo čekati da nam se rodi nova takva ekipa za 20, 30, 40 godina. Puno bi bolje bilo primiti se ozbiljnog posla. Od HNS-a te posebice preko Dinama, Hajduka, Rijeka, Osijeka nadalje. Što se aktualnog trenutaka Vatrenih tiče, nadamo se da ćemo s još jednom dozom "kemijanja" i na kvalitete ostalih igrača koje imamo i ovaj put napraviti rezultat. Desnog beka nemamo, lijevi je samo Borna Sosa, ostali bočni igrači veteran Ivan Perišić i tek nešto mlađi povratnik Mislav Oršić i Marko Pjaca.

Linker
23. rujan 2024 14:28