Martin Erlić i Kylian Mbappe

 MATTHIEU MIRVILLE/AFP/PROFIMEDIA Matthieu Mirville/afp/profimedia
Dražen Antolić
MARTIN ERLIĆ ZA SN:

‘Imamo top momčad, a jednog suigrača moram istaknuti. Pitam ga, pa kud uvijek baš meni?‘

Defanzivac talijanskog prvoligaša Sassuola bljesnuo je protiv Francuske i Danske
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 16:29

Martin Erlić zaključio je još jednu sezonu u Serie A i sad se može posvetiti Ligi nacija, u kojoj se lani proslavio kad je s tri odlična nastupa u najtežim utakmicama, dvaput s Francuskom i jednom s Danskom, dao golem obol da Vatreni nakon lošeg starta i poraza od Austrije izađu na pobjednički put.

Njegov Sassuolo zaključio je sezonu na 13. mjestu...

- Bila je to moja prva godina u Sassuolu i mogu reći - pozitivna! Krenuli smo malo lošije, ali potom smo izborili dosta bodova i rano osigurali ostanak. Mogli smo se čak na kraju boriti za osmo mjesto, no igrom slučaja prosuli smo neke šanse. Sve u svemu, to je za mene bila jako dobra sezona, iako sam najžešći kritičar sam sebi te želim uvijek napredovati. Vjerujem da će od sljedeće sezone biti još puno bolje - kazao nam je Erlić javivši se s puta iz Italije prema kući u Tinju pokraj Zadra, dodajući:

image

Martin Erlić (Sassuolo)

MAURIZIO BORSARI/AFLO/PROFIMEDIA Maurizio Borsari/aflo/profimedia

- U jednom trenutku bili smo na 17. mjestu, u kritičnoj zoni, a gotovo cijele sezone nam je nedostajao najbolji igrač Berardi. Zato je dobro kako smo se digli i odigrali mirnu završnicu. Klub je lani prodao Scamaccu, Raspadorija, Traorea... bitna su to imena, ali već u veljači smo osigurali ostanak. Iako je točno da smo mogli i trebali puno bolje. Bit će u novom prvenstvu.

Igrali ste 28 utakmica u Serie A, od toga 26 u početnoj postavi...

- Trener Alessio Dionisi je znao odmoriti igrača koji se vrati iz reprezentacije jer osim mene računao je na stoperskim pozicijama na kapetana Ferrarija i Ruana, koji su jako dobri, te se na svu trojicu mogao osloniti. Cilj mi je ubuduće odigrati još više utakmica jer kad pogledamo danas svi vrhunski igrači odrade preko 40-50 utakmica. Nadam se da ću doći na taj nivo...

Nastavljate i dalje u Sassuolu?

- Imam još tri godine ugovor, zasad je tako. Trener je ostao, želi da i ja ostanem, imamo dobre odnose, zadovoljstvo mi je raditi s njim. Nemam ništa protiv da još jednu sezonu odigram za Sassuolo. Iako se u nogometu nikad ne zna do zadnjeg dana prijelaznog roka...

image
JAKOV PRKIC Cropix

Napoli tjednima slavi naslov prvaka, kako ste ga doživjeli?

- Nema mjesta, kamoli grada u Italiji, gdje se nije slavio Napolijev scudetto. Eto, u Modeni, Milanu, Rimu... gdje god želite. Neka je prvak Napoli, zašto ne! Dobro je kad netko novi osvoji prvenstvo, izvrsno je to za nogomet, a i zanimljivija je liga. Drago mi je, imaju velike navijače i strast prema nogometu. Nije lako igrati protiv njih, zasluženo su prvaci jer su dominirali tijekom cijele sezone.

Ivan Strinić, koji je igrao za Partenopei, kaže da su ludi za nogometom i klubom, čak žešće nego Splićani za Hajdukom. Je li to moguće?

- Napoli je veliki grad i ima ogroman broj stanovnika. Nema jednog čovjeka tamo koji ne navija za Napoli. Isto tako mislim da u Splitu nema jedne osobe koja ne navija za Hajduk.

Koga od Hrvata iz Serie A možete istaknuti?

- Marija Pašalića. Protiv njega igram nekoliko sezona, gotovo uvijek mi uspije zabiti gol. Fantastičan je igrač. Nećete vjerovati, svaki put mi postigne pogodak, osim u ovom zadnjem susretu kad je ušao u drugom dijelu, a mi smo pobijedili 1:0. Na kraju utakmice ga uhvatim i kažem mu: “Pa Mario, kud baš uvijek meni?”. Odgovori mi: “Dobro mi stojite...” - nasmijao se Erlić i nastavio:

- Tako je bilo kad sam igrao u Speziji, protiv koje je opet ove sezone bio strijelac, ali je zabio i Sassuolu.

image
VOJKO BASIC Cropix

Pred Vatrenima je Liga nacija, brzo će doći 14. lipnja i dvoboj s Nizozemskom.

- Jedva sam čekao da se okupimo, da nas dobra energija zbliži. Imat ćemo dovoljno vremena da na najbolji način pripremimo utakmicu protiv Nizozemske. Pred nama je jak protivnik i jasno je da neće biti lako. Domaćini su, imaju iskusne i renomirane igrače, trebat ćemo se detaljno pripremiti, a koncentracija mora biti na visokoj razini. Dovoljno je pogledati u kojim klubovima su njihovi nogometaši da bude jasno kakav nas posao čeka. Međutim, mi imamo kvalitetu, imamo top ekipu...

Može li se usporediti taj dvoboj s onim protiv Brazil u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva? Ili mislite da je Nizozemska slabija?

- Svaka je utakmica za sebe, nema potrebe za usporedbom. Brazil je vrhunski, Nizozemska također ima sjajne igrače.

Imate li kakav predosjećaj, hoćemo li osvojiti prvi trofej?

- Treba prvo proći polufinale. Korak po korak. Ne valja trčati pred rudo.

Je li netko favorit u drugom dvoboju Španjolska – Italija?

- Jedni i drugi imaju dobru ekipu, to je 50:50. Tko iskoristi prilike, taj će u finale.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Bit će odlična atmosfera, najavljeno je oko 14 tisuća hrvatskih navijača...

- Dobio sam dosta zahtjeva za ulaznice, moram vidjeti koliko ću ih imati na raspolaganju. Moji dolaze, bodrit će me s tribina brat i prijatelji. I inače me prate na gostovanjima. Puno nam znači podrška.

Ključne utakmice koja su usmjerile Hrvatsku prema završnici Lige nacija pobjede su lani nad Danskom i Francuskom na gostovanju. Obje ste igrali i to odlično, no kasnije ste ostali na klupi...

- Imamo fantastične stopere. Veselim se svakom novom pozivu u reprezentaciju i izazovu. Jako mi je bitno što sam s ekipom, igrao sam te tri utakmice u Ligi nacija, sretan sam što sam ih uspio odraditi tako dobro. Tu sam, na raspolaganju izborniku, ako bude prilike da zaigram sigurno ću dati maksimum kao i uvijek. Za mene je najbitnije da se za Hrvatsku pruži sto posto i da Hrvatska dobije. Hrvatska je broj jedan, hrvatski dres je nešto posebno. Klub je klub, ali reprezentacija je druga priča.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Od Svjetskog prvenstva u Kataru prošlo je pet i pol mjeseci, tamo smo vas često nakon utakmice viđali kako izlazite za golemim zvučnikom iz svlačionice iz kojeg je treštala glazba...

- Volim dobru atmosferu u svlačionici i glazbu, to nam daje dodatnu energiju. Domagoj Vida i ja bili smo glavni za puštanje muzike... Sjećanja na Katar su briljantna. To što smo napravili ostaje za povijest hrvatskog nogometa. Prelijepa uspomena, bit će u pamćenju cijeli život. Sve je bilo lijepo, svaki dan proveden tamo, svaki trening. No, osvajanje trećeg mjesta, primanje medalje i slavlje s obitelji na terenu, to je najveća i najljepša slika nas i naše nogometne obitelji. Pokazatelj kako smo se ponašali tijekom cijelog Svjetskog prvenstva. I za Ligu nacija ostat će ista emocija i pristup, to je jedini put prema uspjehu. Kroz dobru atmosferu upoznaš bolje i suigrače, znaš kako tko diše. Za naš rezultat to ozračje je strašno bitno, zatim sloga i, dakako, kvaliteta koju imamo. Puno smo jači kad je poticajna atmosfera.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Je li polufinale izgubljeno od Argentine ostavilo žal i možete li iz njega izvući kakvu pouku za ovo koje dolazi u Nizozemskoj?

- Postoji razlika. Na Argentinu smo došli nakon pet utakmica i samo četiri dana po pobjedi nad Brazilom. To nije lako. Sada smo svježiji i imamo više energije. Tada smo bili umorni. Opet, svako polufinale traži svoje, Nizozemska je snažna, moramo staviti na teren sve što imamo, i kvalitetu i slogu. Bit će to drugačije nego s Argentinom - mišljenje je Martina Erlića.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

ERLIĆEVE ČETIRI ZA HRVATSKU

LIGA NACIJA - 06.06.2022.

Hrvatska - Francuska 1:1

(odigrao svih 90 minuta)

LIGA NACIJA - 10.06.2022.

Danska - Hrvatska 0:1

(odigrao svih 90 minuta)

LIGA NACIJA - 13.06.2022.

Francuska - Hrvatska 0:1

(odigrao svih 90 minuta)

PRIJATELJSKA - 16.11.2022.

Saudijska Arabija - Hrvatska 0:1

(odigrao svih 90 minuta)

Haaland je najjači napadač na svijetu, nema lijeka za njega

Inter predstavlja calcio u finalu Lige prvaka protiv Manchester Cityja. Može li do pobjede?

- To je jedna utakmica, sve je moguće. Za dobiti City treba imati dobar blok jer igraju vrhunski nogomet. Neće biti lako, ali nadam se da će Inter uspjeti, da će osvojiti i radi našeg Broza. Imamo razloga navijati za Inter. Neka nastavi tu sjajnu liniju u Ligi prvaka, imamo osvajače od 2013. godine, pa bi bilo lijepo da to Brozović produži...

Kako kao stoper gledate na Haalanda? Kako ga zaustaviti?

- Pričamo o stroju za golove. Najjači je napadač na svijetu, potrebno je duplirati. Jedan na jedan, i na širokom prostoru i u šesnaestercu, jako je opasan. Nema lijeka za njega. Treba se dobro fokusirati i što bude...

Ponekad djeluje kao iz neke druge galaksije.

- Je, stvarno ne znam kako ga zaustaviti.

DALIĆEVI BRANIČI ZA FINAL FOUR

Josip Juranović (Union Berlin)

Domagoj Vida (AEK)

Joško Gvardiol (RB Leipzig)

Josip Šutalo (Dinamo)

Martin Erlić (Sassuolo)

Borna Sosa (Stuttgart)

Borna Barišić (Rangers)

Josip Stanišić (Bayern)

25

godina ima vrsni stoper Martin Erlić

5,5

milijuna eura vrijednost je Erlića prema TM-u

Linker
25. travanj 2024 09:42