GALAFHD1905 SPORTS LIVE VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Galafhd1905 Sports Live Via Bestimage/bestimage/profimedia
USUSRET PORTUGALU

Izigrao suprugu, deset dana kasnije popio teške batine, zvao ga i predsjednik, a sada sudi Vatrenima

Tursko prvenstvo bilo je zbog toga napada prekinuto na tjedan dana
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. rujan 2024. 19:56

Utakmicu Portugala i Hrvatske u 1. kolu skupine A1 Lige nacija koja se u četvrtak igra u Lisabonu (20.45 sati) sudit će turski arbitar Umut Meler. Pomoćnici će mu biti sunarodnjaci Kerem Ersoy i Ibrahim Çaglar Uyarcan. Četvrti arbitar Arda Kardeşler je također iz Turske. VAR će biti Bastian Dankert iz Njemačke, odakle je i AVAR sutkinja Katrin Rafalski.

Glavni sudac Meler je internacionalac od 2017. godine, a od 2022. je član UEFA-ine elitne skupine sudaca. Najpoznatiji je ipak po velikom skandalu koji je krajem prošle godine obilježio turski nogomet. Meler je sudac kojeg je fizički na terenu napao predsjednik kluba na prvenstvenoj utakmici tamošnje Superlige između Ankaragücüa i Rizespora (1:1). Na kraju susreta tadašnji predsjednik Ankaragücüa Faruk Koca fizički je brutalno nasrnuo na Melera, udario ga je šakom u glavu. Još dvije osobe nastavile su ga udarati nogama dok je ležao na travnjaku.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia
image
EMIN SANSAR/AFP/PROFIMEDIA Emin Sansar/afp/profimedia
image
DEPO PHOTOS/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Depo Photos/abaca/abaca Press/profimedia

Pomoćni suci su potom spriječili da sve dodatno eskalira, uskočili su i zaštitari koji su spriječili još gori scenarij. Zbog ozljeda glave i oka Meleru je prva pomoć pružena već na terenu, a onda je zaprimljen i u bolnicu. Turski nogometni savez odmah je donio odluku da se prvenstvo prekida do daljnjega. Posjetio je Melera u bolnici ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya, a čak ga je nazvao i predsjednik Recep Erdoğan. Što mu je rekao možete vidjeti OVDJE. Digla se generalno velika buka oko toga incidenta.

Samo desetak dana ranije dobio je sa suprugom Meler prvo dijete. Prema pisanju turskih medija Meler je tada najavljivao obitelji da više nikada neće suditi. Navodno je zaradio frakturu kosti lica i oteklinu na oku, ali nisu ostale teže posljedice. Dva dana je Meler proveo u bolnici. Potom je ipak nastavio karijeru. Tursko prvenstvo bilo je zbog toga napada prekinuto na tjedan dana.

Faruk Koca odmah je uhićen, dan nakon incidenta se ispričao, a vrlo brzo je trajno izbačen iz nogometa. Klub je kažnjen novčano i s pet domaćih utakmica bez prisustva publike. Koca je kao razloge za napad naveo loše odluke i provokacije suca.

Na kraju sezone Meler je sudio i na Euru u Njemačkoj.

Linker
05. rujan 2024 10:35