Zlatko Dalić

 DAMIR KRAJAC Cropix
DILEMA ZA IZBORNIKA

Je li Daliću ciparska liga referentnija od HNL-a? Slučaj dinamovca i hajdukovca otvara vruće pitanje

Dalićevi navodi bi donekle imali rezona da u kadru nema - Ivice Ivušića
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. listopad 2024. 23:55

Tko umjesto Livakovića, postalo je vrlo važno pitanje za studeni i razrješenje situacije u Ligi nacija, kada protiv Škotske na Hampdenu i Portugala na Poljudu rješavamo situaciju u skupini i borimo se za četvrtfinale ovog natjecanja. Pitanje je, međutim, na mjestu, a jasno je i zašto.

Pitanje je to, koje, doduše, egzistira i dulje vrijeme, ali kako je vratar Fenerbahčea neupitna "jedinica", nitko ga nije previše otvarao, jer, konačno, nije sudbinski bitno. Ali za hijerarhiju unutar momčadi, kao i čistoću argumenata poziva, svakako jest. Nije odveć hrabro najaviti da bi u Glasgowu na golu hrvatske reprezentacije trebao stajati Dominik Kotarski, čiji je rast primjetan, a ujedno u PAOK-u egzistira kao ponajbolji vratar grčke lige. Svoju kandidaturu sigurno će odaslati i Nediljko Labrović, jer dojučerašnji vratar Rijeke brani standardno u Augsburgu. Tu, međutim, dolazimo do problema...

Neobičan potez

Za ovu akciju, naime, Zlatko Dalić pozvao je Livakovića, Kotarskog i Ivušića, da bi ozljedom Kotarskog s pretpoziva aktivirao Labrovića, a onda je ovaj, kao nominalno četvrti vratar branio kada je Livaković zaradio isključenje. Što može donijeti zaključak da su Daliću Kotarski i Labrović u borbi za poziciju Livakovićeva zamjenika, dok je Ivušić, očito, zacementirani treći vratar reprezentacije. No, kod Ivušića nailazimo na još jednu nelogičnost.

image

Nediljko Labrović

DAMIR KRAJAC Cropix

- Utakmice protiv Istre, Varaždina, Slavena nisu mjerilo za poziv u reprezentaciju - kazao je na okupljanju hrvatski izbornik, referirajući se na pozivnice dijeljene unutar HNL-a.

I to bi donekle imalo rezona da u kadru nema - Ivice Ivušića. Taj sjajan momak i provjereni vratar, doduše, nije samoga sebe stavio na poziv. Ali pitanje je argumenta toga poziva. Ivušić, naime, brani u Paphosu, i to neredovito. Znači li to da je ciparska liga referentnija, a klubovi poput Karmiolisse, Enosisa ili Neo Salamisa dovoljno snažan lakmus papir?

Snaga argumenta

Nije potreba odgovarati, niti neumjesno kritizirati. Ivušić je dugo član ove izabrane vrste, dionik brojnih uspjeha, ujedno i bitan za harmoniju cijele grupe. Ali, ipak, trebalo bi se razmisliti i o nekim vratarima, koji naporno rade i strpljivo čekaju priliku, ne izazivajući pritom nikakvu medijsku potrebu agitirati za svoje mjesto. Za to postoji stručni stožer, u kojem, konačno, izbornik ima pomoć Ladića, Mrmića i Subašića, a tu je i Pletikosa.

No, dakle, uslijed svega, pitanje je zaslužuje li ipak HNL da izbornik svrgne pogled na njega. I među potencijalne kandidate uvrsti i imena dva Ivana, Dinamova Nevistića te Hajdukova Lučića, koji dulje vrijeme brane postojano i dobro, dok Nevistić pritom bilježi i zapažene europske nastupe.

image

Ivan Nevistić

DAMIR KRAJAC Cropix

image

Ivan Lučić

JAKO PRKIC Cropix

Konačno, spašavao je Dinamo u prvom duelu protiv Qarabaga, obranio koliko toliko čast Dinama na Allianz Areni, a i protiv Monaca, na stranu korner, imao je svojih bravura. S druge, pak, strane, uz nekoliko sitnijih epizoda pada forme, Lučić je hajdučka konstanta s konzistentnim predstavama, stoga kandidaturu za prvu pozivnicu u reprezentaciju, bez obzira na to što dolaze iz HNL-a, s pravom očekuju obojica. U zapećku se, slično, kao i Kotarski, probija Horkaš na golu člana Primere Las Palmasa...

Nešto manje je od mjesec dana u kojima neupitno i svi oni moraju potvrditi da su spremni nositi kvalitetu i ambicije hrvatske reprezentacije, nakon čega će se stvoriti dovoljna baza utakmica za "pro et contra" argumente konačnih odluka.

Linker
18. listopad 2024 23:55