ANTE CIZMIC Cropix
‘EPIC BROZO‘

Je li finale LP ostavilo traga na Brozoviću? Iza njega je turbulentna sezona, a u Interu su ‘promijenili ploču‘

Imao je dvije ozljede, neuspjeli transfer, a igrao je i polufinale SP-a, te završnicu LP-a
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 14. lipanj 2023. 15:45

U subotu navečer, na stadionu Mustafe Kemala Atatürka u Istanbulu, zaustavljena je jedna ugodna tradicija hrvatskog nogometa. Deset godina zaredom svjedočili smo sekvencama u kojima netko od hrvatskih nogometaša grli i ljubi pehar namijenjen pobjedniku Lige prvaka. Marcelo Brozović samo je čeznutljivim pogledom popratio "kantu s ušima". Nije uspio pridružiti se Mariju Mandžukiću, Luki Modriću, Ivanu Rakitiću, Mateu Kovačiću, Dejanu Lovrenu i Ivanu Perišiću, koji su u proteklih deset godina spomenuti trofej imali - u svojim rukama.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Za utjehu nogometašima Intera (ako gubitnike uopće može nešto utješiti), mediji su njihov nastup u završnici Lige prvaka popratili iznimno pozitivnim kritikama. Upravo je Brozović bio među "nerazzurrima" koji su dobili najviše komplimenata za svoju subotnju izvedbu. No, život ide dalje... Pred Brozovićem je (već u srijedu) novi izazov: polufinalni ogled završnog turnira Lige nacija, u Nizozemskoj, protiv domaćina.

Pražnjenje

Nakon ogromnog emotivnog i energetskog pražnjenja u utakmici koja se igra (možda) jednom u životu, legitimno je zapitati se: koliko je susret, odnosno poraz u finalu Lige prvaka, ostavio traga na Marcelu Brozoviću - fizički i mentalno? A radi se o stožernom igraču, za kojega hrvatska reprezentacija na poziciji središnjeg veznog (u sustavu 4-3-3), praktički nema zamjene.

Utakmica u Istanbulu bila je "jubilarna" - 40. koju je hrvatski reprezentativac odigrao u Interovom dresu ove sezone. Za Brozovića bilo je to poprilično turbulentno razdoblje. Ozlijedio se u ogledu Lige nacija, između Austrije i Hrvatske (1-3), krajem rujna prošle godine, te zbog saniranja zadnje lože pauzirao mjesec i pol dana. Dakle, neposredno prije priprema za Svjetsko prvenstvo. U Kataru je "udarnički" odradio sve utakmice do polufinala (dvije su potrajale 120 minuta), kada je u srazu s Argentinom izdržao 50 minuta. Protiv Maroka, u dvoboju za broncu, nije bio u sastavu.

Nakon rupture tetive uslijedio je (u siječnju) novi zdravstveni problem za 30-godišnjeg Brozovića: ozljeda lista! Umjesto na terenu, hrvatski je nogometaš ponovno završio na liječničkom tretmanu. Učestalost Brozovićevih dana provedenih na bolovanju potaknuli su bijes Interovih čelnika. Tijekom zimskog prijelaznog roka praktički je bio dogovoren transfer, odnosno trampa igrača - Brozović za Kessieja, između Intera i Barcelone. Multilateralni sporazum, u posljednji je trenutak "minirao" igrač Barcelone, jer je procijenio da se kao bivši nogometaš Milana "ne bi dobro osjećao u Interovoj svlačionici".

Njemu je svejedno

Nakon finala Lige prvaka više nitko u Interu ne spominje transfer Brozovića. Štoviše, predsjednik Zhang zagovara njegov ostanak na San Siru, s obzirom na to da ih ugovorna obveza ionako veže do lipnja 2026. Premda je pitanje - hoće li Inter otkloniti sve ponude i zanimanje koje vlada za hrvatskog nogometaša (spominju se, uz Barcelonu, i Newcastle, PSG, Juventus...)? Upitan je također i voljni trenutak Brozovića nakon osam godina provedenih na San Siru...

"Epic Brozo" ostavlja dojam flegmatičnog tipa, kojemu je svejedno igra li s Manchester Cityjem u finalu Lige prvaka ili prijateljsku utakmicu protiv Mladosti iz Buzina. No, posljednjih godinu dana, za kojih je kapetan Intera proživio više nego većina nogometaša tijekom karijere (dvije ozljede, polufinale Svjetskog prvenstva, neuspjeli transfer, finale Lige prvaka) vjerojatno će i pred Marcela Brozovića postaviti pitanje limita njegove fascinantne izdržljivosti i naizgled neiscrpne fizičke moći.

Linker
01. svibanj 2024 19:14