TOM DUBRAVEC/ CROPIX
Dražen Krušelj
NOVA KAMPANJA

Kakav je zapravo Dalićev plan s Modrićem i Perišićem? Zvuči racionalno, ali u startu pati od stare boljke

Najveće iznenađenje? Vjerojatno se u krugu 24 igrača zove se Igor Matanović
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. kolovoz 2024. 16:25

Luka Modrić i Ivan Perišić ugasit će svjetlo i zatvoriti vrata svlačionice najveće generacije "vatrenih", ali prije toga namjeravaju odigrati još barem kampanju Uefine Lige nacija. Dvojac kultnih nogometaša nacionalne momčadi zadržao se, naime, na popisu Zlatka Dalića za rujanske utakmice s Portugalom i Poljskom (5. i 8. rujna).

Kada je sredinom prošlog tjedna oproštajno pismo javnosti poslao Marcelo Brozović, čime je klub umirovljenih startera finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji narastao na devet članova, javnost je na trenutak posumnjala da se sprema odjavna špica generacije. Jer, ako se Brozović umorio nekoliko mjeseci uoči 32. rođendana, kako s motivacijom stoje nogometni oldtimeri u srednjim ili kasnim tridesetima? Nekoliko dana poslije pokazat će se da se Modriću i Perišiću vrijeme bilježi drukčije te kako u spremnicima čuvaju rezerve goriva za još nekoliko ozbiljnih krugova utrke. Ili su barem takvom optimističnom interpretacijom svojih mogućnosti zašarmirali izbornika, jer stvarnost sugerira da im klupske perspektive u predvečerje nove natjecateljske sezone nisu bajne. Modrić se sprema za posljednju turneju kao Realov ambasador s klupe za pričuve, a Perišić tek treba pronaći klub.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

"Liga nacija bit će nam dobra platforma za stvaranje momčadi koja će iduće godine krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U odnosu na ovogodišnji Euro, ostali smo bez dvojice senatora, Vide i Brozovića, ali zato nas sve raduje što je kapetan i dalje s nama. Luka je naša velika snaga na terenu i izvan njega", objašnjava izbornik.

Kakav je zapravo Dalićev plan s Modrićem i Perišićem? Takav da mu kao mentori pomognu na putu meke tranzicije momčadi, dalje prema Martinu Baturini, Petru Sučiću i dalje, a zatim da kao velikani, prirodno i bez lomova (kakav je Perišić ovih dana proživio u Hajduku) uruče ključeve sastava nasljednicima. Plan zvuči racionalno i logično, ali u startu pati od dobre, stare boljke: planet nogomet često se okreće dramatično brže od našeg planeta, navijači gube živce i zaboravljaju igračke zasluge, a treneri/izbornici pod pritiskom rezultatskog imperativa napuštaju stare saveznike i traže nova rješenja. Neće nam u tom smislu trebati puno vremena, već do sredine rujna, nakon Portugala u Lisabonu i Poljske u Osijeku, znat ćemo kakva dinamika krasi odnos Dalića s Modrićem i Perišićem...

image
JONATHAN MOSCROP/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Ako je stabilna vrijednost Modrićevih i Perišićevih dionica bila očekivana, na Dalićevoj burzi kandidata za rujanske utakmice iznenađujuće su živnule dionice Kristijana Jakića i Duje Ćalete-Cara. Prvi je uslijed gubitka minutaže dres ambicioznog Eintrachta zamijenio za majicu slabijeg Augsburga, što nije najbolja preporuka za povratak u reprezentaciju. Ćaleta-Car je u prvim godinama Dalićeva mandata bio redovito pozivan pod zastavu, ali 2022. godine nestao je s radara, i neki su drugi obrambeni igrači (Josip Šutalo, Martin Erlić, Josip Stanišić) izvlačili momčad iz nevera i kriza. Proljetos je Dalić poveo 27-godišnjeg stopera na egipatsku turneju, no kasnije ga je ostavio na dnu popisa za Euro 2024. Sada ga je vratio u krug kandidata za defenzivne pozicije, a u tom je krugu, unatoč turbulentnom putovanju posljednjih mjeseci, zadržao i Bornu Sosu. Transferom u Torino dojučerašnji lijevi bek Ajaxa izabrao je terapiju koja je prethodno u reprezentaciji pomogla Josipu Brekalu i Nikoli Vlašiću. Dvojicu Sosinih "dvojnika" izbornik je ovom prilikom nagradio pretpozivom, Borna Barišić je starosjedilac, a Robert Ljubičić novo lice u priči "vatrenih".

Vjerojatno najveće iznenađenje u krugu 24 igrača zove se Igor Matanović. Premda statistika favorizira Petra Musu, koji se golgeterski raspištoljio otkako je Europu zamijenio za SAD, a javnost je dugo vjerovala u Diona Drenu Belju, koji polako osvaja navijače bečkog Rapida, izbornik je odlučio da će mjestom na ringišpilu počastiti 21-godišnjeg robusnog napadača (194 cm) koji je prošlu sezonu u "cvajti" završio s 14 golova za Karlsruhe. Matanović se ljetos vratio s posudbe u Eintracht, i ove godine u klubu od njega očekuju sljedeći iskorak. U prednosti do daljnjeg ostaju Andrej Kramarić, Ante Budimir i Bruno Petković, kao napadači s respektabilnim brojkama u taboru "vatrenih", ali Matanović može računati na priliku...

Linker
05. rujan 2024 11:16