RANKO SUVAR Cropix
TAKTIČKA ANALIZA

Kako pobijediti Poljake? Dalić ima jedan problem, ali sve je na strani Vatrenih. Evo što bi moglo odlučiti

Bit će ipak teže od očekivanog, a pogotovo u odnosu na Osijek
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2024. 12:56

U Osijeku je Hrvatska nadigrala Poljsku i upisala minimalnu pobjedu važnog značaja. Naime, natjecateljske utakmice su od studenog 2023. za Vatrene završavale remijem ili porazom, pa je prva pobjeda bila dobra naznaka. Povezalo se i drugu uzastopnu, sa Škotima u Zagrebu, koji su bili teži suparnik od Poljaka. Gledano iz tog kuta, optimisti očekuju kako će se dogoditi i treća sreća, odnosno da će Hrvatska u Varšavi upisati treću pobjedu zaredom i praktično osigurati prolaz u Ligi nacija.

Kad bi se stvari gledalo i iz stručnog, odnosno analitičkog kuta, omjeri su nekako slične natjecateljske logike. Poljska je upisala pobjedu u Glasgowu sa Škotima (3:2) u sučevoj nadoknadi (90+7.), i to s dva kaznena udarca, no njene prezentacije ni tada, a još manje u Osijeku i u subotu u Varšavi s Portugalcima, nisu odavale sposobnost da budu konkurentni za prva dva mjesta. Poljska jednostavno nema dovoljno tehničke kvalitete i kreativnih igrača da bi se nametnula nekoj od jačih selekcija, a Hrvatska definitivno spada u tu grupu. To sve ukoliko se ostvaraju nužni preduvjeti za takve odnose, što znači da je u maksimalnom izrazu poljske momčadi i one hrvatske prednost na stranih - Vatrenih.

image
PA WIRE/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Može li Dalićeva vrsta odigrati na toj razini unutar tri dana za drugu pobjedu? Uopće ne vidimo jasan razlog zašto bi pristup, borba i upornost bili upitni. Protiv Škota naši su reprezentativci na tom planu bili korektni, a na tehničkom su mogli bolje. Pogotovo obrambeno. Upravo odnos kvalitete, u korist Hrvatske, prelomio je da se utakmica riješi na štetu Škota.

Slično voljno izdanje Vatrenih se podrazumijeva i u Varšavi. Da bi se ostvarilo pozitivan rezultat (prioritetno pobjedu), nužno je da Modrić i društvo odigraju tehnički i taktički na višoj razini nego u Zagrebu. Ne zato što je Poljska jača od Škota, nego zbog činjenice da će domaćini biti silno napaljeni da svoje očite frustracije igrom, slabostima, neslaganjima s izbornikom i posljedično kritikama javnosti riješe baš protiv jake Hrvatske.

Poljska je protiv Portugala bila zatvorena (5-4-1) i daleko od suparničkog gola, što najviše žesti njihovu legendu, Roberta Lewandowskog, koji je simbolika te frustracije. Od njega svi očekuju "čuda" jer je Lewandowski (iz Borussije, Bayerna i Barcelone), a on je svjestan da nema takve suigrače, a još manje igru momčadi, u kojoj bi onda došla do izražaja njegova fantastična realizacija. Pod pritiskom javnosti, igrača a i potrebe, moguće je da će Poljska igrati "više naprijed", formacijski i pristupom. No, uvjerljiv je dojam da bi to bilo jako dobro za Hrvatsku. Poljaci su ranjivi u obrani, a naši kad imaju prostora na suparničkoj polovici znaju biti puno opasniji nego na postavljene blokove. Poljska je samo jednom u šest utakmica pobijedila Vatrene i to u provjeri pred SP 2006. u Njemačkoj. Još jedan remi imaju, a četiri puta su izgubili. Nije slučajno...

image
FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Vidjet ćemo što će pripremiti Dalić, pogotovo u kontekstu bitne razlike u odnosu na Osijek, a to je izostanak Kovačića. Na sredini mu pogotovo u Varšavi treba brži protok i stvaranje viška, pogotovo kad se kreće u brži izlaz iz defenzivi. Osnovno je, ponavljamo, da pristup i fokus budu maksimalni jer bi onda, doista jednostavnije, viša tehnička vrijednost Hrvatske trebala doći do izražaja.

ŠTO BI MOGLO ODLUČITI U VARŠAVI

1. PUNA KONCENTRACIJA
Za očekivati je, pogotovo na početku večerašnje varšavske utakmice, juriše Poljaka. Stoga je puni fokus hrvatskih reprezentativaca ključan faktor da se primire ti napadi i stvori euforija suparnika, uz podršku domaćih tribina. Protiv Škota je na planu koncentracije bilo problema, što se pogotovo vidjelo kod njihovih golova, ali ne samo tada.

2. SREDIŠNJI BLOK
Vezni red nije kompletan. Jako nedostaje Kovačić, pogotovo za ovakvu utakmicu, a treba vidjeti i Modrićevu energiju u drugoj utakmici unutar tri dana. Uz igrača kvantitete treba i vezni igrač koji može stvoriti višak. Petar Sučić i Martin Baturina nameću se kao logični izbori. S posjedom možda neće biti uvjerljive dominacije, ali što više držati loptu bilo bi poželjno da se iscrpljuje suparnika.

3. POPRAVNI OBRANE
Objektivno je obrambeni red na maksimirskom stadionu imao teškoća sa Škotima. Ne samo u fokusu, nego i u kompaktnosti linije, sinergije s bočnim igračima i pokrivanjima prostora. Poljaci nemaju baš brzance i bilo bi uputno da obrana igra "više" i olakša vezistima povezivanje s napadom. Za to je nužno da braniči budu 100% sinkronizirani u kretnjama.

Linker
15. listopad 2024 12:57