Memphis Depay 

 ANGELOS TZORTZINIS Afp
JASAN STAV NIZOZEMCA

Koeman ne bi mogao tolerirati to što radi Dalić, zanemario veliku zvijezdu: ‘Ako nemaš klub...‘

Memphis Depay, drugi najbolji strijelac u povijesti Nizozemske, u rujnu neće zaigrati Ligu nacija
Piše: SNObjavljeno: 05. rujan 2024. 19:12

Memphis Depay drugi je najbolji strijelac u povijesti nizozemske reprezentacije. U 98 nastupa postigao je 46 golova, bolji je samo Robin van Persie s 50 golova u 102 utakmice.

Međutim, 30-godišnji Depay, koji je nastupao i na prošlom Europskom prvenstvu i zabio jedan pogodak u grupnoj fazi, nije pronašao mjesto na popisu Ronalda Koemana za nadolazeću Ligu naciju. Razlog? Depayu je ovog ljeta istekao ugovor s Atletico Madridom, a Koeman takve igrače ne želi u nacionalnom teamu.

- Ako nemate klub, ne možete igrati za reprezentaciju Nizozemske. Nadam se da će Memphis uskoro pronaći novu klupsku destinaciju i osposobiti svoju igru, tada ćemo ga opet razmotriti kao opciju. Memphis sve zna, uvijek sam s njim u kontaktu. Pitao sam ga o situaciji na tržištu, ali nijedni pregovori nisu otišli toliko daleko da bih ga mogao uzeti u obzir - rekao je Koeman.

image

Ronald Koeman

SEM VAN DER WAL Afp

Nizozemski novinar Valentijn Driessen na presici je priupitao Koemana "kako se usuđuje ostaviti Depaya kod kuće, iako zapravo nikada nije pružao rezultate na najvećim turnirima". Izbornika je razljutilo pitanje, ali i ton samog novinara, koji je djelovao podrugljivo.

- Pokaži malo respekta. Taj dečko je skoro pa najbolji strijelac Nizozemske, nauči to već jednom... Nažalost, novine ne biraju riječi. Morate pokazati malo poštovanja kad me ispitujete o vrsti igrača kakav je Depay - kazao je Koeman.

Vidljivi su ovdje drukčiji kriteriji u izborničkim vodama - Zlatko Dalić je, pozivajući Ivana Perišića, rekao da mu "njegovo ime nije bilo upitno", no svjestan je da je "upitno koliko može pomoći reprezentaciji s obzirom na to da nema klub". Ipak...

- Nećemo zaboraviti što je sve Perišić napravio za reprezentaciju, on je jedan od najvećih igrača u povijesti Hrvatske. Moja obveza je da mu pomognemo da se što prije vrati u prijašnje stanje - dodao je Dalić.

Koeman se, očito, vodi drukčijim stavovima - u reprezentaciju možeš tek kad pronađeš klub pa čak i ako si njezin drugi najbolji strijelac ikada, što je i Ivan Perišić u hrvatskom dresu s 33 pogotka. Drugu poziciju dijeli s Marijom Mandžukićem, a gledaju u leđa Davoru Šukeru (45).

Podsjećamo, Nizozemci su u najvišem rangu Lige nacija, u 3. grupi A ogranka igraju s Bosnom i Hercegovinom, Njemačkom i Mađarskom. Pritom su BiH i Njemačka njihovi protivnici u aktualnom, rujanskom ciklusu.

Linker
05. rujan 2024 19:13