MAURICE VAN STEEN Afp
SUDAR U ROTTERDAMU

Koeman vjeruje u pobjedu protiv Vatrenih i plasman u finale, izbornik Nizozemske poručio: ‘Hrvatska nije Modrić‘

‘U Rotterdamu nikad nismo bili poraženi, to je dobar znak, to će nam dati prednost‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2023. 15:59

Nizozemski izbornik Ronald Koeman govorio je o velikoj želji Oranja da osvoji prvi trofej od 1988. godine kad je ta reprezentacija bila prvak Europe i to s njim u sastavu na poziciji stopera.

- Jako smo se dobro pripremili, imali smo puno treninga, a s nama su i igrači koji su igrali finale Lige prvaka. S obzirom na to dosta sam optimističan da ćemo ići dalje i postići što želimo. Vidim nas u finalu - kazao je Koeman.

Tijekom press konferencije bilo je govora o raznim stvarima, ali nizozemski novinari najviše su potencirali jedanaesterce. Kao da ih očekuju, a dive se Hrvatskoj na koji način pobjeđuje kad se rješava s bijele točke. Najavljeno je da će za Nizozemsku braniti Justin Bijlow, domaći golman iz Feyenoorda.

- Bijlow je zaslužio povjerenje.

Hoće li promijeniti vratara dođe li do udaraca s bijele točke?

- Još uvijek nismo odlučili tko će braniti penale. Uglavnom ne podržavam promjenu golmana, u ovom trenutku ne razmišljam o tome - rekao je Koeman, pa na pitanje da je on bio izvrstan s jedanaest metara i može li naučiti igrače kako se to radi, kazao:

- Nije se puno toga promijenilo, morate preuzeti odgovornost. Ako je rezultat važan to je veći stres. Dužni ste se s time suočiti. Bitno je da se postavite na najbolji način. Igrači u tim situacijama sami moraju donijeti odluke. To što sam ja pogađao mrežu ne znači da će moji igrači. To nije toliko jednostavno. Svaki izvođač mora biti dobro utreniran.

image
KOEN VAN WEEL Afp

Koliko je bitno za Nizozemsku da osvoji titulu u Ligi nacija?

- Naravno da smo uvijek izloženi pritisku. To je jasno jer ipak sad igramo i doma, ali bit će puno navijača Hrvatske, ne znam hoćemo li imati jaču podršku, iako će biti više naših jer smo u Rotterdamu. Kvaliteta je slična između dvije momčadi, a kako bismo bili uspješni moramo igrati dobro i bit ćemo prav. Igrat ćemo bolje i pokazati da imamo mentalitet pobjednika. Morate učiniti sve što trebati kako biste došli do pobjede. Imamo vrhunske igrače koji su to sposobni napraviti. Nizozemska je pretrpjela dosta razočaranja jer nije uzela neke trofeje koje je trebala, a vjerujem da se neće tako nastaviti.

Rekli ste da nikad nećete izgubiti u ovakvim situacijama?

- U Rotterdamu nikad nismo bili poraženi, to je dobar znak, to će nam dati prednost.

Je i Luka Modrić ključan čovjek Hrvatske?

- Hrvatska nije Modrić, to je kompaktna ekipa, iako je Modrić jedan od najboljih igrača i samim time ključan za momčad. Moramo ga zatvoriti.

Što očekuje od utakmice?

- Imali smo odlične igre u skupini, polufinale je dobar rezultat. Ne znam, možda je Hrvatska najbolja, u ovom slučaju najjača, no ako ćemo igrati dovoljno kvalitetno moći ćemo ih pobijediti. U drugom polufinalu bit će također vrlo neizvjesno. Španjolska ima jako puno talenata, teško je izborniku sastaviti ekipu. Nadam se finalu s La Rojom.

Komentirao je i mlađe snage u svojim redovima jer ekipa je u tranziciji.

- Imamo i mlađih igrača, to je doista u neku ruku tranzicijska momčad, moramo uzeti u obzir i doba igrača i njihovu spremnost, uvijek nastojimo složiti najjaču postavu. Potom ćemo se usredotočiti na Euro i iskoristiti ovu momčad, Jako mi je bitna fizička spremnost igrača. Neki su igrali manje zbog ozljeda.

image
KOEN VAN WEEL Afp

Što znači da je ekipa u tranziciji, da nije na vrhuncu?

- Ne, ne razmišljam o tome, ne želim govoriti o tome, ne nalazimo se u tranzicijskoj fazi u tom smislu. Ne slažem se s time. Imamo nizozemsku momčad u kojoj će uvijek biti novih ljudi i mlađih koji se razvijaju. To se stalno događa. Želimo napraviti ekipu za osvojiti Euro sljedeće godine.

Jeste li zadovoljni s mladima?

- Jesam. Trebaju nam jer u svakoj reprezentaciji moraju se razviti mladi. Imamo određeni broj pozicija koje moramo pokriti s talentima. Naša je zemlja i momčad specifična jer ulaže u mlade igrače.

Naglasili ste da ste željeli podršku navijača kad ste prvi put bili izbornik.

- Trebali smo dobiti pozitivniji pristup, ekipa je bila svjesna toga, jako dobro su igrali u tom razdoblju. Pet godina nakon toga odigrat ćemo ovo polufinale. Puno se stvari dogodilo prošlo. Moramo biti bolji u odnosu na ožujak ove godine. Optimističan sam, vjerujem u ekipu, naša razina će biti viša. Bilo je razloga zašto tada nismo bili osobito dobri - referirao se na start kvalifikacija za Euro i prije svega poraz od Francuske 4:0.

Linker
29. travanj 2024 15:20