Mateo Kovačić

 DAMIR KRAJAC Cropix
DOBITNICI IZ LISABONA

Kovačić je izbrisao glavno pitanje iz Dalićeve skripte, a novi napadač samo na jedan način može zgrabiti dres

Veznjak Cityja predstavio se kao sljedeći šef momčadi, čovjek za sljedeću petoljetku
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. rujan 2024. 22:16

U katalog povijesnih utakmica ona između Portugala i Hrvatske (2-1) ‘produžit‘ će pod radnim naslovom ‘Ronaldov 900. gol‘: portugalski superstar izazvao je euforiju na Luzu nakon što je golgeterski brojčanik karijere okrenuo na nemoguću frekvenciju, a tribine Benficina stadiona kolektivnim vrištanjem "siii" proslavile su Cristianovo približavanje vrhuncima, koji su do jučer bili rezervirani za kralja Pelea. No, dan kasnije trezveniji među navijačima više nisu znali trebaju li se veseliti ili brinuti. Razlog? Na pragu 40. rođendana Cristiano Ronaldo nikada nije bio gladniji, a to znači da mjesto na terenu može izgubiti samo po sili zakona, jednom kada ga, oko 65. rođendana, zakače pravila starosne mirovine.

Hrvatska je test u Lisabonu dočekala u sličnom raspoloženju, pritisnuta godinama i nejasnim planovima Luke Modrića, koji je godinama zastava nacionalne momčadi, njezin arhitekt igre na terenu i karizmatični lider izvan njega. Kakva nas budućnost čeka ako je 39-godišnjak i dalje neupitni frontman ‘vatrenih‘? I trebamo li više strepjeti pred scenarijem u kojem se momčad i dalje slaže oko Modrića ili možda od onog alternativnog, u kojem izbornik sastav gradi oko talenata koji još nisu dosegnuli kapetanovu razinu?

Nema više skrivanja

Pitanje je u četvrtak i službeno nestalo iz skripti Zlatka Dalića, izbrisao ga je Mateo Kovačić koji je odigrao ulogu playmakera tako da je izgledao kao dubler dvojice velikana s kojima dijeli klupsku svlačionicu. Na trenutke Rodri, vladar situacije, čovjek koji s autoritetom vrti loptu lijevo i desno, uvijek u potrazi za ravnotežom. U drugim trenucima De Bruyne, raspoložen za dribling i proboje suparničkih linija, raspoložen crtati napadačke akcije u posljednjoj trećini terena. Jednom kad odluči odjahati u suton, Modrić će mirno uzde momčadi prepustiti 30-godišnjaku koji je deset godina u reprezentaciji bio druga, a u Rakitićevo i Brozovićevo vrijeme ponekad treća ili četvrta violina ‘vatrenih‘ u veznom redu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zanimljiv je to ‘twist‘ u karijeri nogometaša koji je prije četiri godine upravo protiv Portugala nagovijestio da je spreman za iskorak, ali samo kako bi se ubrzo nakon toga ponovno sakrio iza Modrića. Dogodilo se to u meču Lige nacija na Poljudu. Dva buduća klupska suigrača, Kovačić i Ruben Dias, postigli su tada po dva pogotka, ali Kovačićeve minijature ostale su zasjenjene rezultatom (2-3). Ovaj se put i bez prave prijetnje po gol Kovačić predstavio kao sljedeći šef momčadi, čovjek za sljedeću petoljetku.

Traži se gol...

Negativan rezultat je, doduše, još jednom uvjetovao da njegova predstava ostane u drugom planu, ali Kovačić je onaj kapitalni Dalićev dobitak iz utakmice u Lisabonu. A tko su individualni dobitnici? Ima ih nekoliko. Iako smo na čelu kolone očekivali Baturinu, ispred mladog dinamovca progurali su se Igor Matanović i Petar Sučić. Matanović je nepoznanica, 21-godišnjak koji se nakon eksplozije u ‘cvajti‘ (14 golova za Karlsruhe) tek navikava na standarde Bundeslige, ali svojih je tridesetak minuta na terenu iskoristio na najbolji način. Robusni napadač letio je sto na sat, utrčao u nekoliko prilika i mandžukićevski puhao za vrat suparničkim stoperima.

image

Igor Matanović

DAMIR KRAJAC Cropix

U sličnom su kalupu izliveni i Musa, Beljo te Šimić, ali Matanović je trenutačno na štihu i u Osijeku protiv Poljske može očekivati novu priliku. Sada se čeka kandidat koji će objeručke zgrabiti dres, a postoji samo jedan način da se to dogodi. Traži se gol... Svojih 15-ak minuta lijepo je iskoristio Petar Sučić, mladi dinamovac koji je i u okruženju velemajstora ostao dosljedan igrajući racionalno u konstrukciji napada i hrabro u defenzivi. Gubitnikom je proglašen Pongračić, stoper koji je posljednjih sezona dramatično napredovao, što dokazuje i njegov klupski rejting, ali ostaje sklon oscilacijama...

Zašto je izbornik Dalić bacio Marina Pongračića pod vlak?

Nogometni sleng skovao je zgodan termin za postupak kojim je Zlatko Dalić diskvalificirao Marina Pongračića iz igre. Izbornik je igrača bacio pod vlak, reklo bi se u žargonu. "Nije se radilo o ozljedi. Bilo je previše loših Marinovih reakcija, previše povlačenja prema nazad, dosta sporo. Tri dana na treninzima govorimo da zadnja linija ne smije ostavljati igrača bez lopte, a on suparnika pusti samog", objasnio je Dalić zamjenu na poluvremenu. Neobično grubo za organizaciju, koja se diči hashtagom ‘family‘, a uz to i maglovito argumentirano. Analizirajući prvi pogodak, lakše je uočiti posvemašnji nesklad u obrani "vatrenih", nego kakav strašni Pongračićev krimen. Dok se razvijao portugalski napad, Šutalo je istrčao na rub kaznenog prostora, Pongračić je pratio akciju iza njegovih leđa i motrio na utrčavanja, dok je Gvardiol u posljednji trenutak učinio iskorak unaprijed sa željom da isprati Pongračićevu crtu obrane i ulovi suparnika u zamku zaleđa. U Cityju bi taj manevar glatko prošao, jer ga igrači neumorno peglaju na treninzima, ali u reprezentaciji je propao jer je Sosa iz mrtvog kuta uletio u peterac, prateći suparnika i ne zamarajući se taktičkim finesama najuže obrane. Izbornik je očito odlučio da netko treba platiti ceh, pa ga je isporučio igraču koji se ljetos taman počeo profilirati kao legitimni kandidat za prvi sastav.

Linker
07. rujan 2024 22:16