Andrej Kramarić

 ANTE CIZMIC Cropix
VJEČNA INSPIRACIJA

Kramarić otkrio kojem se Hrvatu divi: ‘Takav se više neće roditi. Ostat će besmrtan‘

"Koliko se još vidim među Vatrenima? Ne razmišljam o tome. Bitno mi je samo da budem zdrav, pa dokle ide"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. listopad 2024. 18:12

Andrej Kramarić dao je veliki intervju za Sportske novosti u kojem smo ga upitali i o sadašnjem trenutku u reprezentaciji. Nakon Eura bilo je dosta crnih tonova, ali izborimo li četvrtfinale Lige nacija, opet smo u elitnoj konkurenciji najboljih koji igraju za nešto veliko. Kramarić je o tome rekao:

- U nogometu se sve brzo kreće, nemaš vremena puno razmišljati. Postoji čitav niz jako dobrih reprezentacija, ali svjesni smo naših kvaliteta. Mi možemo pobijediti svakoga. Treba pritom imati i malo sreće.

Kako vam djeluje sadašnja momčad?

- Imamo mlađih igrača koji dolaze, motivirani su i dobri. Hrvatska uvijek ima talenata. Tvornica i dalje radi, ne moramo se brinuti za budućnost. Na njima ostaje da se izbore za sebe. Na dobrom su putu. Imamo jako puno kvalitetnih igrača, samo je pitanje na kraju rezultata.

Kakav rasplet Lige nacija u studenom očekujete?

- Očekujem da se plasiramo u četvrtfinale. Nadam se da će se sve poklopiti. Poslije je sve moguće.

S bogatim iskustvom u prigodi ste kazati što još treba popraviti u igri. Dosta je kritika na račun obrane.

- Dečki koji igraju u zadnjem redu su top kvaliteta, svjetski igrači. U nogometu ne možemo svaki put igrati 0:0, ali sva taktička pitanja tema su za šefa Zlatka Dalića.

Treća medalja sa SP-a? Nema potreba sanjariti o tome. S takvim željama samo gubiš energiju i koncentraciju na ono što moraš raditi

Mladi su dobili brojne komplimente, a pitat ćemo vas za mišljenje o Igoru Matanoviću jer je napadač.

- Ima puno talenta. Prvo se mora izboriti u Eintrachtu za poziciju. Neće mu biti lako jer u toj momčadi ima odličnih igrača. Pokazao je da može, mlad je, sve je na njemu. Kao što je sve otvoreno pred Martinom Baturinom, Petrom Sučićem... Za sve vrijedi isto. Napredak i dokazivanje.

Rekli ste da ste sve postigli u karijeri. Imate li motiv borit se za još koji veliki rezultat s Hrvatskom?

- Naravno da uvijek imam motiva. Ako jedan Luka Modrić može igrati na ovakvoj razini s 39 godina, nakon svega što je postigao i osvojio, to je primjer koji nas uči. Motiviran sam, zdrav i gurat ću dokle ide.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Mogu li Vatreni na sljedećem SP-u biti toliko dobri da naprave čudesan hat-trick? Medalje s tri Mundijala. To imaju samo Njemačka dvaput i Brazil. Pritom je ta treća i Nijemcima oba slučaja i Brazilcima bila zlatna.

- Nema potreba sanjariti o tome. S takvim željama samo gubiš energiju i koncentraciju na ono što moraš raditi, ići iz utakmice u utakmicu. Ako je negdje zapisano da budemo prvaci - super. Ali to ne možemo znati. Bilo bi glupo da kažem tako nešto, čak niti da javno to priželjkujem.

Boli li i dalje Euro u Njemačkoj?

- Malo boli, ali stvari se brzo događaju, idemo dalje, motivirani smo, igramo dobro, idemo po nove pobjede - kazao je Kramarić.

Većinu utakmica u reprezentaciji prilagođavali ste se potrebama momčadi, niste imali svoju idealnu poziciju. Je li to ova u novoj formaciji i možemo li očekivati da tek ponudite najbolje igre?

- Za Hrvatsku mi nikad nije bio problem igrati bilo koju poziciju. Dobro, mogu reći da je ovo sada u reprezentaciji sličnije onome što igram u klubu. Možda mi malo bolje paše nego kad sam igrao kao desno krilo.

"Jasno je da imam odgovornost, ali svi je moraju pokazati na terenu, to nema veze s godinama"

Eto, došli smo do toga da ste nakon Luke Modrića i Ivana Perišića najstariji igrač. Imate li zbog toga još veću odgovornost? Pitaju li mlađi za savjete?

- Ne pitaju me za nikakve savjete, oni sami moraju gledati i učiti od starijih. Iako mi svi gledamo i učimo još uvijek od Luke Modrića. Nažalost, karijera ide jako brzo, stvari se mijenjaju, nevjerojatno je da sam već u tim godinama, da imam 33, a kao da je jučer bilo 18. I dalje se moram truditi i raditi, pa dokle god ide. Jasno je da imam odgovornost, ali svi je moraju pokazati na terenu, to nema veze s godinama.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Luka Modrić bi na SP-u u Americi mogao imati 200. nastup.

- Nerealno i nevjerojatno. Luki ćemo se zauvijek diviti. On je dar Hrvatskoj, sumnjam da će ponovno roditi takav Hrvat. Moramo mu se zahvaliti na svemu, ostat će besmrtan i vječan.

Koliko se još vidite u reprezentaciji? Vjerujemo dugo...

- Ne razmišljam o tome. Bitno mi je samo da budem zdrav, pa dokle ide, ide... - konstatirao je Andrej.

Linker
18. listopad 2024 18:13