DAMIR KRAJAC Cropix
IZBORNIK VIDI PERSPEKTIVU

Matanović je raspametio Dalića, ali još jedan Vatreni ostavio je snažan dojam: ‘On je nasljednik Brozovića‘

Za Hrvatsku su zaigrali ‘neki novi klinci‘ i pokazali da se na njih može ozbiljno računati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2024. 17:29

Zlatko Dalić nikad nakon izgubljene utakmice nije djelovao tako miran. Razgovarali smo s njim na Da Luzu gdje je Hrvatska izgubila od Portugala. Poraz nije dobar, ali ovaj je brzo zaboravljen.

- Bit će dobro - kazao je izbornik koji je i sam u novi ciklus ušao s nizom upitnika.

Tražili smo da još jednom prokomentira ključne elemente utakmice.

- Na početku smo imali pogrešaka koje su u fazi obrane bile skupo plaćene. Ne smijemo ih praviti. Možda je utjecala promjena sustava pa smo loše reagirali, ali dva dana smo govorili o nekim stvarima da ih moramo popraviti, da moramo izaći na igrača, ne smijemo dozvoliti da igrač primi loptu u zoni šuta. To se dogodilo kod prvoga pogotka. To je bio problem. Loše smo reagirali te zbog toga rezultatski s dva gola zaostatka negativno ušli u utakmicu. Kasnije smo se stabilizirali, složili, pogotovo u drugom poluvremenu kad smo bili sigurniji i čvršći u fazi obrane. Po meni u drugom poluvremenu smo bili puno kvalitetniji. Radimo, slažemo, i idemo dalje - komentirao je izbornik koji je u prvoj izjavi apostrofirao Marina Pongračića kao igrača koji prije svih nije bio na visini zadatka.

Kakva je ocjena novog sustava s trojicom stopera, koliko je po njemu pluseva, a koliko minusa?

- Treba vremena. Baš se to vidjelo u prvom poluvremenu. Radili smo na treningu, ali utakmica je druga stvar. Drugačije je kad igraš protiv ekipe kao što je Portugal koja ulazi u prazan prostor, koja ima dubinu, okomitost i brzinu. Njegove akcije ne možeš spriječiti ako nisi sto posto uigran, sto posto u tome, ako nisi odigrao puno utakmica u toj formaciji. Međutim, pokazali smo da možemo biti kvalitetni, pogotovo smo dobili slobodu preko bokova. Nešto smo i napravili po stranama. Kad sve složimo i kad nam se vrate svi igrači sve će djelovati daleko moćnije.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Konstatirali smo da igra s trojicom stopera ima potencijal.

- I meni je djelovalo da ima potencijal, da smo dobili dodatnu kvalitetu, ali zabrinule su me pogreške. Možda su i normalne, međutim preiskusni su to igrači da naprave takve gafove, da pustimo igrača, da dopustimo da centaršut prođe između trojice. To mi je žao. Ali dobro...

Portugal je imao više zrelih šansi. Livaković nekoliko izvrsnih obrana, pritom je dojam da su se malo iznenadili s našim sustavom, a u drugom poluvremenu i oni su prešli na igru s trojicom stopera.

- Nemamo velike mogućnosti iznenaditi Portugal, tako niti zbog promjena sustava, puno smo utakmica odigrali, uključujući i onu u lipnju kad je rezultat 2:1 bio u našu korist, i vidjeli smo puno situacija. Nama fali više brzine i dinamike prema naprijed, nemamo širok izbor igrača. Nedostajali su nam određeni prvotimci, ali stvaramo novu reprezentaciju i pripremamo se za budućnost. Ujedno pokušavamo napraviti rezultat u Ligi nacija.

Matanović je perspektiva i budućnost

Mateo Kovačić je odigrao odlično, posebice zato što nije griješio, bio je siguran na lopti i u pasu, a imao je i četiri driblinga. Hrvatska je u prvom dijelu kontrolirala veći posjed lopte, na kraju se to izniveliralo.

- Kovačić je bio fantastičan. On i Luka imali su kontrolu. Dobro je što je posjed bio kod nas, siguran, uvjerljiv, dosta kvalitetan. Nedostajalo je dubine, ulazaka u prazan prostor. Ono što radi Portugal. Mi to nemamo, nemamo brzance. To je ono na čemu moramo raditi. Kovačić je bio fenomenalan, siguran, dominantan, meni je možda bio i najbolji igrač utakmice. Pokazao je toliko kvalitete... Svaka mu čast.

image

Igor Matanović

DAMIR KRAJAC Cropix

Oba debitanta su zaslužili pozitivne recenzije, i Igor Matanović i Petar Sučić.

- Matanović je naša perspektiva i budućnost, ono što trebamo. Mislim da je bio kvalitetan. Kao i svi koji su ušli, vidjeli ste da Petar Sučić ima sigurnost i mirnoću. Pogotovo sam zadovoljan s Matanovićem koji je igrao pola sata, pet puta je napao loptu u kaznenom prostoru, što dosad nismo radili. Mlad je, moderni napadač. Agresivan je, čvrst, mislim da će biti veliki dobitak. Nadam se da će tako nastaviti. Kramarić nije klasični napadač, više mu odgovara pozicija iza špice, što se dobro vidjelo u drugom poluvremenu, i njemu je lakše kad ima uz sebe pravog centarfora.

Sučić je nasljednik Brozovića

Potom je kazao:

- Petar Sučić itekako ima kvalitetu. Mislim da je on nasljednik Marcela Brozovića.

image

Petar Sučić

DAMIR KRAJAC Cropix

Martin Baturina kao da je bio impresioniran prvim nastupom u udarnoj postavi u utakmici za bodove.

- Pa dobro, prvi je put bio u prvoj postavi u službenoj utakmici, imao je i ozljedu, umoran je. Igrao je s Dinamom Ligu prvaka u Bakuu pa potom protiv Rijeke, ali Baturina je neupitan, on ima visoku kvalitetu.

Zašto je Ivan Perišić igrao na desnom boku?

- Htjeli smo napraviti zamjenu na način da Perišić uđe na lijevu stranu, ali tada se ozlijedio Kristijan Jakić, rekao je da ne može više, pa smo posegnuli za tom promjenom i stavili ga desno.

Već u nedjelju je druga utakmica s Poljskom u Osijeku. Najavio je uoči Portugala da će predstaviti dva lica Hrvatske, dva sustava igre, što to sprema za Opus Arenu?

- Pokušat ćemo nešto drugo. Vidjet ćemo u kakvom ćemo stanju biti. Trebaju nam bodovi. Znamo da je Liga nacija priprema za ono što nas čeka sljedeće godine, kvalifikacije za SP, ali isto tako je bitka za bodove. Želimo pobjedu u Osijeku, mislim da je vrijeme. Tri posljednje utakmice u Osijeku nismo dobili. Imamo dva vezana poraza. Moramo se dobro posložiti. Imamo kvalitetu, Hrvatska je u Lisabonu pokazala da ima budućnost, da ima dobrih igrača koji će uz starije još bolje stasati, dobiti na vrijednosti, sigurnosti i samopouzdanju. To nam treba, ali treba nam i pobjeda.

Poljaci su golom u 97. minuti svladali Škotsku 3:2 na gostovanju. Doći će ohrabreni s tim rezultatom. Opus Arena je rasprodana, a Vatrenima bi bodovi omogućili da se ravnopravno bace u borbu za jedno od prva dva mjesta i četvrtfinale. Luka Modrić je kazao da želi ponovno Final Four, pa valja im to i demonstrirati na terenu.

- Poljaci su nam protivnik po mjeri. Očekujem dobru i kvalitetnu utakmicu, ali i pravu Hrvatsku. Mislim da će biti još bolje nakon ovog izdanje na Da Luzu - zaključio je Dalić.

Linker
06. rujan 2024 17:30